- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σημαντική Ημερίδα για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Λίμνης Πλαστήρα

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας το Μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα, μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μορφοβουνίου. Η εκδήλωση ξεκινά με σημαντικές πολιτικές παρουσίες, αφού θα παραβρεθούν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Χρ. Τριαντόπουλος, ο ΓΓ Χωροταξίας κ. Ε. Μπακογιάννης, ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παπαγιαννιδης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, βουλευτές, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θεσμικών φορέων της Καρδίτσας, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών Τουρισμού,  παραγωγικών κλάδων – Συλλόγων και Φορέων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Πρόκειται για την έναρξη των εργασιών σημαντικού έργου, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της Λίμνης Πλαστήρα, αλλά θα έχει θετική αντανάκλαση στην Οικονομία της Καρδίτσας. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δ.Ε. Νευρόπολης και Πλαστήρα, είναι έργο το οποίο υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ. Ανάδοχος είναι η τεχνική εταιρία «Σαμαράς και Συνεργάτες», οι μελετητές της οποίας θα είναι παρόντες στην εκδήλωση για να καταγράψουν τις προτάσεις.

Το έργο ξεκινά με Ημερίδα την οποία οργανώνει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, στο πλαίσιο της ανοιχτής κοινωνικής διαβούλευσης, προκειμένου να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις για τη νέα χωροταξία της περιοχής. Αντικείμενο των ΤΠΣ είναι οι νέες χρήσεις γης, η αποκατάσταση φανερών σφαλμάτων και πολεοδομικών αστοχιών της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), η πρόβλεψη υποδομών για την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου της λίμνης όπως λ.χ. τα υδατοδρόμια, παραλίμνια πάρκα, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, γενικά όλες οι σύγχρονες υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Τα ΤΠΣ ουσιαστικά διαμορφώνουν ένα νέο δομημένο Περιβάλλον, με απόλυτο σεβασμό και εναρμόνιση με το Φυσικό Περιβάλλον, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί ως πολύτιμο κεφάλαιο και ακριβό απόθεμα του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Επίτιμοι δημότες οι κ.κ. Χρ. Τριαντόπουλος και Ευθ. Μπακογιάννης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λίμνης Πλαστήρα έπειτα από εισήγηση του δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου αναγνωρίζει δημόσια την προσφορά τριών πολιτικών που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση του έργου. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος αναφέρει με τη σειρά, τον κ. Κ.Τσιάρα, υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χάρη στο αδιάλειπτο ενδιαφέρον του συνέβαλλε στην ένταξη του έργου των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφθηκε κατ’ επανάληψη το Δήμο, είχε προσωπική αντίληψη των ζημιών και με τις αποφάσεις του συνέβαλλε στο κλείσιμο των πληγών, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Τον κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γ.Γ. Χωροταξίας, ο οποίος χειρίστηκε επιστημονικά, πολιτικά αλλά και υπηρεσιακά την ένταξη του έργου.

 

Δήλωση δημάρχου κ. Παναγιώτη Νάνου

«Η ένταξη του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια κατά προτεραιότητα, αποτελεί ιστορική απόφαση για το Μέλλον και την προοπτική της λίμνης Πλαστήρα. Για πρώτη φορά μετά την επιβολή της ισοπεδωτικής και με πολλές στρεβλώσεις Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, δημιουργούνται ουσιαστικές συνθήκες Ανάπτυξης. Έχουμε αληθινές ευκαιρίες για επενδύσεις σε υποδομές που θα συνεισφέρουν στην ανανέωση του τουριστικού προϊόντος. Έχουμε πλέον βάσιμες προσδοκίες για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.  Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, διότι οι συστηματικές προσπάθειες που ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας, απέδωσαν καρπούς. Με την ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ξεκινά μια νέα εποχή, όπου η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, συνοδεύεται από την προστασία του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος και ειδικότερα των δημοτών μας που επιμένουν να ζουν στη λίμνη, να δημιουργούν σε πείσμα των δυσκολιών. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν στην εξέλιξη αυτή, ιδιαίτερα για την καθοριστική τους συμβολή, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ.Τσιάρα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον καθηγητή – ΓΓ Χωροταξίας κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, τους οποίους ανακηρύξαμε επίτιμους δημότες. Μέσα από τη νέα χωροταξία και τα πολεοδομικά σχέδια ανατέλλει μια νέα εποχή.»

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

10:00 π.μ. Προσέλευση κοινού και επισήμων

10:15 π.μ.Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνο,

Χαιρετισμός από τον κ. Κ. Τσιάρα, υπουργό Δικαιοσύνης

Χαιρετισμός από τον κ. Κ. Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Χαιρετισμοί από Βουλευτές Καρδίτσας – Συντονιστή Αποκεντρωμένης

Ανακήρυξη επίτιμων δημοτών κ. Χρ. Τριαντόπουλου – Ευθ. Μπακογιάννη

Α. εισηγήσεις

10:45 π.μ «Από την κρίση του «Ιανού», στη ευκαιρία Ανάπτυξης της Λίμνης Πλαστήρα

                  και την επανεκκίνηση της Οικονομίας της Καρδίτσας»

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

“Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τα νέα δεδομένα στο σχεδιασμό των

χρήσεων γης και της περιβαλλοντικής θωράκισης του Δήμου”

Ευθύμιος Μπακογιάννης, καθηγητής – Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΝ

«Τοπική Χωροταξία και Πρωτογενής Τομέας, μέσα από σύγχρονες

αντιλήψεις για την Παραγωγή»

Δημήτρης Παπαγιαννίδης, – Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών ΥΠΑΤ

“Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βασικός παράγων αστικής και

Περιφερειακής Ανάπτυξης”

Σεραφείμ Πολύζος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Προκλήσεις και Προοπτικές για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα μέσα από τα

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια»

Παναγιώτης Νάνος, δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας

Β. Τοποθετήσεις από εκπροσώπους Φορέων & παραγωγικών κλάδων

11.45 π.μ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – ΕΒΕ Καρδίτσας – ΤΕΕ Καρδίτσας – ΑΝΚΑ.

Περιφερειακοί Σύμβουλοι – Δημοτικοί Σύμβουλοι – ΕΑΧ,

Εκπρόσωποι επιχειρηματιών Τουρισμού κ.α. παραγωγικών κλάδων

Λ.Πλαστήρα- Εκπρόσωποι Συλλόγων – Φορέων – Πολίτες – κ.α.

13:15 μ.μ. Λήξη εκδήλωσης – δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα