- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σωκράτης Βασιλάκος: Oι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και το Κορίτσι της Σμύρνης

Οδεύουμε προς το τέλος και των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Χωρίς να μου δοθεί χρόνος να παρακολουθήσω ένα σημαντικό αριθμό που θα μου έδινε το δικαίωμα να κάνω μια έγκυρη κριτική αποτίμηση, ωστόσο, από όσα λίγα είδα και περισσότερα διάβασα και άκουσα, μπορώ να πω ότι και φέτος και παρά τις βροχερές ημέρες, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κινήθηκανσε ικανοποιητικά επίπεδα, αντίστοιχα με άλλες χρονιές και πρόσφεραν έτσι ευχάριστες στιγμές στους κατοίκους του νομού μας.
Από αυτά λοιπόν που είδα, άκουσα και διάβασα, θα σταματήσω σε μια θεατρική παράσταση που παίχτηκε σε 4 δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Λίμνης Πλαστήρα και την οποία παρακολούθησα στο Νεοχώρι. Πρόκειται για το Κoρίτσι της Σμύρνης. Η θεατρική αυτή παράσταση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παν. Νάνου και ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης. Παίχτηκε από τη Θεατρική ομάδα ΟΜ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Βασίλη Ντούλια. Από τους συντελεστές θα σταματήσουμεστον σκηνοθέτη και ηθοποιό της παράστασης Βασίλη Ντούλια και στον σεναριογράφο Βαγγέλη Ντελή ο οποίος διασκεύασε το μυθιστόρημα “Το κορίτσι της Σμύρνης” που έγραψε ο Όμιλος Λογοτεχνίας του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας. Οι άλλοι συντελεστές της θεατρικής ομάδας προέρχονται από τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Λίμνης Πλαστήρα και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια καθότι αν και ερασιτέχνες απέδωσαν θαυμάσια καιέδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για να βγει ένα ωραίο έργο. Επίσης ξεχωριστό παρόν έδωσε και το μουσικό σχήμα που πλαισίωσε την παράσταση με τους καλλιτέχνες, Άρη Φαλιάγγα και Ρίτσα Πέτσα τραγούδι, Ναπολέοντα Μουλιάκο μπουζούκι, Δημήτρη Μιαρίτη (πλήκτρα) κ.ά.
Επειδή είδα και άλλες θεατρικές παραστάσεις του Βασίλη Ντούλια και επειδή τον γνωρίζω αρκετά καλά, θέλω να εγκωμιάσω την καλλιτεχνική και πολιτιστική του προσπάθεια. Πρόκειται για ένα ανήσυχο και ταλαντούχοπνεύμα με έμπνευση, δημιουργικότητα και ενδιαφέροντα για τη ζωή και τον τόπο του.΄Ένα μέρος της πολυποίκιλης δράσης του το αφιερώνει και στα πολιτιστικά όπου κινείται ερασιτεχνικά και με ανιδιοτέλεια. Τη θεατρική του δράση, την ξεκίνησε πριν από πολλά χρονια, ενώ είχαμε τηνχαρά και τη τύχη να τον απολαύσουμε και στις πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο, του Αγροκτήματος Βασιλάκου. Εδώ και κάποια χρόνια (2015), συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα με το βαθμό του Λυκειάρχη.
Η αναφερόμενη θεατρική παράσταση είναι επιπέδου και δεν έχει να ζηλέψει και πολλά από τα επαγγελματικά θεατρικά σχήματα. Έτσι, αξίζει να παιχτεί σε πολλές πόλεις γιατί είναι κάτι το ξεχωριστό. Κρίμα ένα τέτοιο έργο να περιοριστεί σε τόσες λίγες παραστάσεις (Μορφοβούνι, Κερασιά, Πλαζ Λαμπερού και Νεοχώρι). Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στους Δημάρχους κυρίως του νομού μας. Το μεγαλύτερο βάρος βέβαια πέφτει στο δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνο και το μικρότερο στον ίδιο το σκηνοθέτη κ. Ντούλια. Ήδη ο κ. Νάνος γνωστοποίησε ότι η παράσταση θα παιχτεί στην Καρδίτσα το μήνα Νοέμβρη.