- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στα ύψη η τιμή του οβελία – Τρία ευρώ ακριβότερα αρνί και κατσίκι

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το Πάσχα και πλέον σπεύδουν και οι τελευταίοι καταναλωτές να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι.

Τα κρεοπωλεία έχουν την τιμητική τους αυτό το διάστημα, μόνο που οι τιμές του οβελία έχουν πάρει τη ανιούσα φέτος και ο οβελίας θα κοστίσει έως και τρία ευρώ παραπάνω.

Το karditsanews συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρεοπωλών Καρδίτσας κ. Κώστα Μπέσιο ο οποίος μας ενημέρωσε πως η κίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται, με τους περισσότερους καταναλωτές να μειώνουν τις ποσότητες και τα κιλά κρέατος που αγοράζουν και να τα ζητούν τεμαχισμένα (σε μερίδες) αφού, λόγω της ακρίβειας, ελάχιστοι είναι αυτοί που φαίνεται πως θα βάλουν ψησταριά.

Όσο για τις τιμές, το αρνί πωλείται από 12,50 έως 13,00 ευρώ και το κατσίκι από 13,00 έως 13,50 ευρώ.

Σημαντική είναι η ζήτηση και για το κοκορέτσι αλλά και για τα απαραίτητα συστατικά της παραδοσιακής μαγειρίτσας, δηλαδή, συκωταριές, έντερα και άλλα.

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), λόγω των ημερών του Πάσχα, δίνει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές για τη σωστή επιλογή και τον χειρισμό παραδοσιακών τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι, όπως: κρέας, τυριά, αυγά αλλά και τη σοκολάτα με τη μορφή των γνωστών σε όλους σοκολατένιων αυγών

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από επίσημα και κατά συνέπεια, ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, ιδιαίτερα για την περίοδο του Πάσχα. Επίσης, αναγκαίο είναι να δίνουν προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουν για την αγορά τροφίμων.

Όταν αγοράζουν κρέας, πρώτα να διαπιστώνουν με τις αισθήσεις τους ότι είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν «κρατώντας» την ψύξη. Επίσης, να προμηθεύονται πρώτα τα λιγότερο ευάλωτα σε αλλοίωση (π.χ. ξηρά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά) και στο τέλος τα πιο ευάλωτα σε αλλοίωση (δηλαδή τα πιο «ευαλλοίωτα» όπως κρέας, πουλερικά, ψάρια). Τα τρόφιμα να τοποθετούνται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό. Το οικιακό ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.

Αναφορικά με τα αμνοερίφια, κάθε σφάγιο να διαθέτει οπωσδήποτε σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την υποχρεωτική σφραγίδα σε κάθε ημιμόριο σφαγίου ισχύει ότι:

Όταν οι καταναλωτές αγοράζουν σπλάχνα πρέπει να παρατηρούν να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστες, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Όταν επιλέγουν κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουν την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Όταν αγοράζουν αυγά, υποχρεωτικά εξετάζουν τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλή συντήρηση διατηρούνται τα αυγά σε δροσερό χώρο ενώ για τη βαφή των αυγών, ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών και βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Ειδικότερα για τα σοκολατένια αυγά οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, να μην δίνονται σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Απαραίτητο είναι να γίνεται έλεγχος για την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Αν διαπιστώσουν στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσου φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, για καταγγελίες υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717.