- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση έκδοσης εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά με τις αρχές να ερευνούν ακόμα και την πιθανότητα  ύπαρξης κυκλώματος.

Τα εικονικά αυτά πιστοποιητικά, που μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 47, φέρεται να εξέδιδε διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας η οποία έχει απομακρυνθεί και αναμένεται να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ήδη, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ το πρωί της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτης Σερέτης κλήθηκε να καταθέσει για όσα γνωρίζει στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας.

Μάλιστα, η 5η ΥΠΕ αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να ασκηθεί ποινική δίωξη και σε όλα αυτά τα άτομα τα οποία έλαβαν τις ψεύτικες βεβαιώσεις.

Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να διερευνήσουν εάν υπήρξε και συνεργός ή συνεργοί και προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οικονομικό όφελος αναμένεται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί.

Και αυτό διότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς μπόρεσε η υπάλληλος να «σπάσει» τους κωδικούς και να καταχωρεί στις λίστες των εμβολιασμένων άτομα που δεν είχαν κάνει ποτέ το εμβόλιο.

Επίσης αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο ότι στο Κέντρο Υγείας Παλαμά φαίνεται να έχουν γίνει περίπου 40.000 εμβολιασμοί, τη στιγμή που οι κάτοικοι σαφώς είναι πολύ λιγότεροι!

Εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι οι περισσότεροι εμβολιασμοί φαίνεται να έχουν γίνει σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα από όπου κατάγεται και η διοικητική υπάλληλος που προς το παρόν παραμένει άφαντη.

Δεν αποκλείεται δε ο αριθμός των πλαστών πιστοποιητικών να αποδειχτεί στην πορεία ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

 

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ανέφερε ότι έρχεται ειδικός νόμος για τους μαϊμού εμβολιασμούς».

Με ανάρτησή του, εξάλλου, στο Twitter τόνισε: «Αναφορικώς με το περιστατικό στην Καρδίτσα για εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά επικοινώνησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του ζήτησα να διατάξει ΕΔΕ και να ενημερώσει άμεσα την εισαγγελία. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

Στο Κ.Υ. Παλαμά φαίνεται να έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί και όπως ανέφερε ο Υπουργός ήταν το μοναδικό κέντρο που είχαν εμβόλια Pfizer και γι΄αυτό υπήρχε αυξημένη ζήτηση. Επίσης, καταγράφηκαν 5.000 αλλαγές του Ταχυδρομικού Κώδικα.

Ο κ. Πλευρής υπογράμμισε επίσης τα ακόλουθα: «Σεβόμαστε απόλυτα όσους δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν σεβόμαστε όσους δηλώνουν ψευδώς ότι έχουν νοσήσει προκειμένου να πάρουν το εξάμηνο, καθώς εξετάζονται και τέτοιες καταγγελίες και όλες οι περιπτώσεις πρέπει να ενταφιαστούν.

Από την δική μου πλευρά θα ενεργοποιήσω τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας. Επίσης επεξεργαζόμαστε μία διάταξη ώστε να υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα κατά περίπτωση προκειμένου να αποτρέπουν αυτού τους είδους», ανέφερε ο υπουργός εξηγώντας πως θα είναι τόσο δυσβάσταχτο το πρόστιμο ώστε κανείς να μην τολμήσει να προχωρήσει σε εμβολιασμούς μαϊμού.

 

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης

Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης δήλωσε: «Το ΚΥ Παλαμά λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο από τις 20 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 16.661 Πολίτες, (31,696 εμβολιασμοί, 16.279 Πρώτης δόσης, 15.417 δεύτερης δόσης).

Ακολουθεί η ανάλυση των εμβολιασμών ανά μήνα:

Εμβολιασμοί πρώτης δόσης

2021-01 1071 /  2021-02 1006 / 2021-03 1345 / 2021-04 2103 / 2021-05 3637 / 2021-06 4881 / 2021-07 1723 / 2021-08 444 / 2021-09 69

Περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι αριθμός πολιτών (4946 πολίτες από τον Ιανουάριο) άλλαξαν το ΤΚ του τόπου διανομής τους για να εμβολιαστούν στο ΚΥ Παλαμά. Αυτό αποτελεί συνήθη τακτική που παρατηρείται σ’ όλη τη χώρα, ειδικά στις περιοχές που οι πολίτες δείχνουν προτίμηση για συγκεκριμένο είδος εμβολίου.

Στη συγκεκριμένη περιοχή από τα τρία γειτονικά ΚΥ τα δύο διενεργούν εμβολιασμούς με Astrazeneca και το ΚΥ Παλαμά με Pfizer.

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια εικονικών εμβολιασμών είναι εξαιρετικά δύσκολή με τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα εμβολιασμού. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τον Υπουργό Υγείας θα διερευνήσει τα μεμονωμένα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο ΚΥ Παλαμά.

Δεδομένου επίσης ότι η πλειονότητα των εμβολιασμών στο συγκεκριμένο ΚΥ διεξήχθη έως τον μήνα Ιούνιο που δεν είχαν ανακοινωθεί ειδικότερα μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δεν προκύπτουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν δημοσιογραφικές αναφορές που κυκλοφόρησαν την Κυριακή με αφορμή μεμονωμένες περιπτώσεις ψευδών πιστοποιητικών».