- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στην απεργία της 10ης Ιουνίου συμμετέχει το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Ανοιχτή συνέλευση με την συμμετοχή πολλών εκπροσώπων από συλλόγους και σωματεία που ανήκουν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έγινε την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας με θέμα συζήτησης μετά την προκήρυξη πανεθνικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την όσο καλύτερη διοργάνωση και μαζικοποίηση της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιούνη.

Στις τοποθετήσεις που έκαναν τόσο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καπράνας Γιώργος όσο και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ταξιάρχης Αποστόλης  και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και σωματείων, επισήμαναν πόσο εξόχως αντεργατικό και αντικοινωνικό είναι το εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι ένα νομοσχέδιο που αν ψηφιστεί θα ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από το εργατικό δίκαιο της χώρας και θεμελιωδών  κατακτήσεων των εργαζομένων μετά την δεκάχρονη εφαρμογή σκληρών μνημονιακών αντεργατικών πολιτικών ,αλλά και πολιτικών που εφαρμόστηκαν με πρόσχημα την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και 2 χρόνια! Είναι ένα νομοσχέδιο που θα επιφέρει την πλήρη απορρύθμιση στον εργασιακό τομέα και θα δημιουργήσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας για πάρα πολλούς εργαζόμενους!

Μέσα από την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ,καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα συλλογικά όργανα, καταργεί το 8ωρο,αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αυξάνει την ανεργία και δημιουργεί εργαζόμενους λάστιχο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Καταργεί το ΣΕΠΕ αντί να ενισχύσει, το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, μετατρέποντάς το σε Ανεξάρτητη Αρχή ,κάνοντας αποποίηση έτσι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας των πολιτικών ευθυνών για όλα όσα θα γίνονται στο χώρο της εργασίας. Καταργεί στην ουσία την Κυριακάτικη Αργία αφού διευρύνει τον κατάλογο των επιχειρήσεων που θα μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων .Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου βάζει τεράστια εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας ,το δικαίωμα στην απεργία, νομιμοποιεί την απεργοσπασία.  Στοχοποιεί την συνδικαλιστική δράση, οι απολύσεις  γίνονται ποιό εύκολες .Καλούμαστε να δώσουμε μια από τις σημαντικότερες μάχες για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Θα πρέπει να πάμε σε μια ενωτική μαζική συγκέντρωση ,μακριά από κόμματα και σκοπιμότητες ,γιατί τα προβλήματα και οι σκληρές και απάνθρωπες πολιτικές που επιβάλλονται δεν κάνουν διακρίσεις σε κόκκινους, πράσινους, μπλε και πορτοκαλί! Όλοι τις βιώνουμε στο πετσί μας με τον χειρότερο τρόπο. Θα πρέπει να τρέξουμε στους χώρους δουλειάς να ενημερώσουμε και να καλέσουμε τους εργαζόμενους στην απεργιακή μας συγκέντρωση γιατί αυτή η μάχη είναι υπόθεση όλων μας. Στο τέλος της συνέλευσης αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει  την Πέμπτη 10 Ιούνη και ώρα 10 το πρωί στην Κεντρική πλατεία μπροστά από την Alpha bank!