- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Στο 35,86% η εμβολιαστική κάλυψη στην Καρδίτσα

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Π.Ε. Καρδίτσας αφού σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του covid19.gov.gr η εμβολιαστική κάλυψη έχει φθάσει πλέον το 35,86%.

Καθημερινά εμβολιάζονται περίπου 1.000 Καρδιτσιώτες σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νομό μας, ενώ το 20.85% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δυο δόσεις.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε τα εξής δεδομένα:

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχ. 1 δόση: 35.86%
Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί: 20.85%
Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.14%
7-ήμ. ΚΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 3.6
Εβδομαδιαία τάση: Πτωτική

Πιο αναλυτικά, οι τελευταίοι αριθμοί (ανανεώνονται-ανακοινώνονται καθημερινά στις 21:00 μέσω του emvolio.gov.gr) έχουν ως εξής:

Καρδίτσα: 68.653 + 1.088 στις 14/6

Σύνολο: 69.741

Λάρισα:151.792 + 2.479 στις 14/6

Μαγνησία  113.529 + 2.035 στις 14/6

Τρίκαλα: 73.035 + 1.123 στις 14/6

 

Πότε θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, τη σημασία της δημιουργίας ενός ισχυρού τείχους ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβρη τονίζουν συνεχώς οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε τον χειμώνα θα μιλάμε για άλλα ασύμφορα δεδομένα.

Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός.

Ελεύθερη επιλογή εμβολίων για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως από την Τετάρτη θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για κάθε ενήλικο πολίτη της χώρας καθώς ανοίγουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες 18-24. [1]

Την ίδια ώρα, όπως είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαθέσιμο θα είναι στα νησιά και το εμβόλιο της Pfizer και όχι μόνο το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Είναι σαφές πως πλέον στόχος είναι τόσο στην «Επιχείρηση Ελευθερία» όσο και στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» εκτός από την πρόσβαση όλων των ηλικιακών ομάδων στο εμβόλιο, οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα επιλογής εμβολίου.

Οι παραπάνω δυνατότητες αλλά και η σύσταση που ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπου από τούδε και στο εξής το συγκεκριμένο σκεύασμα συνιστάται να δίνεται μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών [2], αποτελούν ένα κίνητρο ώστε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να σπεύσουν και να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους.

Άλλωστε οι ειδικοί θεωρούν πως οι χτεσινές ανακοινώσεις για το AstraZeneca δεν θα «πλήξουν» την προσπάθεια που γίνεται για το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Κικίλιας: Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας πως το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά τώρα που πλέον κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση στο εμβόλιο.

Ειδικότερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας -απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στη σύσταση της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών να κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών- τόνισε πως η Εθνική Αρχή Εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα.