- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Καρδίτσας

«Κανένα καινούργιο τμήμα δεν θα εγκριθεί». Αυτή ήταν η εντολή του Υπουργείου Παιδείας, αυτήν την εντολή εφαρμόζει η τοπική διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για μια ακόμη χρονιά, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, βρισκόμαστε μπροστά σε μια απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία, με βάση τις εγγραφές του καλοκαιριού, καθορίζονται τα τμήματα που θα λειτουργήσουν την επόμενη σχολική χρονιά, σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής. Τί και αν οι εγγραφές έκλεισαν μόλις την περασμένη Παρασκευή 16/9;

Συνέπεια των παραπάνω είναι σε μια σειρά σχολείων (1ο και 2ο ΕΠΑΛ, Μουσικό Σχολείο κ.ά.) να απαγορεύεται από την τοπική διοίκηση η δημιουργία νέων τμημάτων, που προέκυψαν με βάση τις τελευταίες εγγραφές.

Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα σχολεία δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, τόσο από την πλευρά κτιριακών υποδομών, καθώς υπάρχουν αίθουσες για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, όσο και από το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό που καλύπτει επαρκώς τη διδασκαλία των μαθημάτων στα νέα τμήματα.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και τα διοικητικά του στελέχη, «γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Η εμμονή του υπουργείου στη συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές δημιουργεί συνθήκες απαξίωσης του δημόσιου σχολείου, ακύρωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εξουθένωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού. Έτσι εννοεί η Κεραμέως την «αναβάθμιση του σχολείου» και την «ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Σε μια περίοδο κατά την οποία η τρίχρονη περιπέτεια με την πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια μαθησιακά κενά στους μαθητές είναι εξοργιστικό να δημιουργούνται τμήματα των 25 και 27 μαθητών, τα οποία, αντί να αντιμετωπίσουν τα μαθησιακά κενά, τα εντείνουν περαιτέρω.

Το σωματείο μας δε ξεχνά και το ζήτημα του κορονοϊού: το στρίμωγμα μαθητών και εκπαιδευτικών σε καμιά περίπτωση δε διασφαλίζει την προστασία της υγείας, αλλά το αντίθετο.

Απαιτούμε να σπάσουν όλα τα τμήματα με περισσότερους από 25 μαθητές.

Τέλος, για ακόμα μία φορά, η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από άλλα προβλήματα (τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, συνάδελφοι να καλύπτουν το ωράριό τους σε 5(!) σχολεία, μέντορες και ενδοσχολικοί συντονιστές κ.λπ.)

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καλεί τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 19/9 – 1:30μμ στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Την Τρίτη, 20/9 – 7:30μμ θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ στο Εργατικό Κέντρο. Η συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, είναι απαραίτητη για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε συλλογικά τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα.