- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σύλλογος Απανταχού Καρδιτσιωτών: Απογοητευτικά τα στοιχεία της απογραφής

Απογοητευτικά είναι για την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καρδίτσας τα προσωρινά δημογραφικά στοιχεία για το 2021 που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) την 19.07.2022.

Ειδικότερα, ο μόνιμος πληθυσμός της Π.Ε. (πρώην νομού) Καρδίτσας το 2021 ανέρχεται σε 106.698 άτομα και εμφανίζεται σημαντικά μειωμένος, κατά 6 %, σε σχέση με την απογραφή του 2011 (113.544 άτομα).

Όσον αφορά τον επιμέρους πληθυσμό των έξι (6) Δήμων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, πτωτική πορεία εμφανίζουν οι Δήμοι Παλαμά (-19,79 %), Μουζακίου (-14,16 %) και Σοφάδων (-12,12 %), σταθερός παραμένει ο πληθυσμός στο Δήμο Καρδίτσας (-0,2 %), ενώ μικρή άνοδο σημειώνουν οι ορεινοί Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα (+14,02 %) και Αργιθέας (+1,89 %).

Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι παράγοντες, όπως η υπογεννητικότητα, η ολοένα αυξανόμενη ανεργία των νέων, η έλλειψη βασικών υποδομών στον Τόπο μας (μονάδες υγειονομικής περίθαλψης, οδοποιία κλπ) και η εν γένει διαχρονική υποβάθμιση της Π.Ε. Καρδίτσας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη δραματική μείωση του πληθυσμού της ιδιαίτερης πατρίδας μας, η οποία είναι περίπου διπλάσια αναλογικά με τη συνολική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας (-3,5 %). Χαρακτηριστικό δε, είναι το γεγονός ότι ο νομός Καρδίτσας, κατά την απογραφή του 2001, είχε 129.541 μόνιμους κατοίκους και σήμερα έχει μόλις 106.698 κατοίκους, δηλαδή μέσα σε 20 έτη σημειώθηκε μείωση της τάξης του 17,63 %!

Ένα, επίσης, σημαντικό στοιχείο της απογραφής για την περιοχή μας είναι ότι παραπάνω από το 50 % των μόνιμων κατοίκων της Π.Ε. Καρδίτσας ζουν πλέον στην πόλη της Καρδίτσας και στα γύρω χωριά από αυτήν, με αποτέλεσμα η περιφέρεια (κωμοπόλεις και χωριά) της Καρδίτσας να έχει συρρικνωθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Μόνη θετική εξέλιξη των δημογραφικών στοιχείων για την Π.Ε. Καρδίτσας αποτελεί η -έστω μικρή- αύξηση του πληθυσμού των δύο ορεινών Δήμων Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας, χωρίς όμως να παραβλέπουμε και το γεγονός, ότι κατά την απογραφή του πληθυσμού υπήρξε, σε όλους του Δήμους ανά την Επικράτεια, κινητοποίηση ετεροδημοτών για να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούν μόνιμα σε άλλον τόπο.

Η δημοσιοποίηση των (προσωρινών) δημογραφικών στοιχείων για την Π.Ε. Καρδίτσας (εν αναμονή της έκδοσης των οριστικών απογραφικών στοιχείων που θα περιέχουν και τα επιμέρους στοιχεία για όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα), ομολογουμένως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Τόπου μας, αναδεικνύοντας, πλέον και επίσημα, το δημογραφικό ως μείζον εθνικό ζήτημα και ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει την αφορμή για τη χάραξη πραγματικής και ρεαλιστικής πολιτικής, με τη σύμπραξη όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας, για την πληθυσμιακή (και όχι μόνο) αποκέντρωση, την αποφυγή ερημοποίησης της περιφέρειας και ιδίως των ορεινών χωριών μας κι εντεύθεν την ουσιαστική ενίσχυση του πληθυσμού της Π.Ε. Καρδίτσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική ανάπτυξη του Τόπου μας.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών, στο μέτρο και στο βαθμό που του αναλογεί, θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή, αφενός, αναδεικνύοντας στους αρμόδιους φορείς το πρόβλημα και τα αίτια αυτού, αφετέρου, βοηθώντας στην επίλυσή του, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και προτάσεις.