- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής: Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας

Έχοντας στο πλευρό μας μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθηγητές, γονείς και όλο τον εργαζόμενο λαό βάλαμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσαμε να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας ελπίζοντας να μας πιάσει στον ύπνο, για να μην συναντήσει αντιδράσεις, οι μεγάλες διαδηλώσεις της χάλασαν τα σχέδια. Τα καταφέραμε, μέσα σε συνθήκες πανδημίας και παρά τις απαγορεύσεις δείξαμε την δύναμή μας. Μέσα από την συλλογικότητα και την οργάνωσή μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο και για να επιστρέψουμε στις σχολές μας.

Η κυβέρνηση, που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Η αναβάθμιση των σχολών δεν γίνεται με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3, μέτρο που, με δεδομένο τον κατά πολύ μεγαλύτερο από τα όρια του υπουργείου Μ.Ο. αποφοίτησης, έχει εμφανές αποτέλεσμα να πεταχτούν χιλιάδες επί χιλιάδων φοιτητών εκτός πανεπιστημίων. Πρόκληση αποτελεί και η διάταξη που προβλέπει καθεστώς μερικής φοίτησης για τους φοιτητές που εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας εργάζεται “μαύρα” και ανασφάλιστα.

Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες  επιχειρούν να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας με το οποίο χιλιάδες μαθητές – υποψήφιοι φοιτητές δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα πριμοδοτούν τα ιδιωτικά κολλέγια. Με τη θέσπιση 3ετων προγραμμάτων σπουδών η κυβέρνηση, πιστή και αυτή στην υλοποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, ισοτίμησε τα πτυχία μας οδηγώντας στην πολυκατηγοριοποίηση των πτυχίων και των αποφοίτων για να πετύχει τη συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Χτίζουν ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί όλο και περισσότερο με τα κριτήρια της αγοράς, με ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του.  Για αυτό η τωρινή κυβέρνηση πατάει πάνω στις διαχρονικές στοχεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη θωράκιση αυτού του Πανεπιστημίου από οποιαδήποτε φωνή διεκδίκησης με διαφωνία για το που θα υπάγεται το νέο σώμα καταστολής μέσα στις σχολές μας.

Δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία – πειθαρχικά -διαγραφές!

Την Δευτέρα 22/2 ήδη δόθηκε το πρώτο δείγμα έμπρακτης εφαρμογής του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη όταν μετά από εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ οι φοιτητές των συλλόγων Πολιτικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων Μηχανικών αντιμετώπισαν άγρια καταστολή, χημικά και συλλήψεις γιατί πραγματοποιούσαν κατάληψη με αίτημα να ανοίξουν οι σχολές τους για το εαρινό εξάμηνο! Όλα αυτά πριν καν μπει για τα καλά η πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στις σχολές μας!

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους περάσει! Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Έχουμε την δύναμη να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα το πετάξουμε έξω από τις σχολές μας. Οι χιλιάδες φοιτητές που βγήκαμε στους δρόμους θα υψώσουμε τείχος στις σχολές μας δεν θα επιτρέψουμε στην αστυνομία να πατήσει το πόδι της, δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στις σχολές μας κάμερες και κάρτες εισόδου, δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν πειθαρχικές διώξεις μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης επειδή διεκδικούμε καλύτερους όρους σπουδών, επειδή θα διεκδικήσουμε να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το δικαίωμά μας να συζητάμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον! Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά τους αγώνες μας για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη , θα συνεχίσουμε να τους χαλάμε την σούπα.

Κυβέρνηση και Διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας το εαρινό εξάμηνο!

Η εκπαιδευτική διαδικασία διασφαλίζεται μέσα από τη δια ζώσης διδασκαλία, την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, την κριτική. Ζωντανεύουμε τους φοιτητικούς συλλόγους μέσα από κινητοποιήσεις στο εσωτερικό των σχολών, νέες κινητοποιήσεις στο δρόμο και Γενικές Συνελεύσεις. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί και 3ο εξάμηνο, τη στιγμή που η κυβέρνηση κρατά ανοιχτά τα επί πληρωμή προγράμματα και επιδιώκει να βάλει στο γύψο τους αγώνες μας! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια!

Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν το νομοσχέδιο, ήδη χιλιάδες καθηγητές είναι στο πλευρό μας.

Απέναντι στην επίθεση στις ζωές και τις σπουδές μας, απέναντι στην τρομοκρατία, την καταστολή και τις απαγορεύσεις θα απαντήσουμε με τον οργανωμένο μας αγώνα στο πλευρό όλων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική μας δύναμη!

Η οργή και η αγανάκτηση μας όλο και μεγαλώνει! Όσο και αν η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετεί πίσω από τις πλάτες μας θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Ούτε οι σχολές θα είναι για πάντα κλειστές, αλλά ούτε και οι φοιτητές θα μείνουν άπραγοι. Αυτό το αποδείξαμε. Ο αγώνας μας, όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά τώρα αρχίζει!

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1/4 στις 18:00 στην είσοδο του Παυσιλύπου