- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση Δημάρχου Αργιθέας με τον Γ.Γραματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αργιθέας θα συμπεριληφθεί στον ερχόμενο τρίτο κύκλο προκηρύξεων από το αρμόδιο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα ξεκινήσει κατά το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορά στο σύνολο της επικράτειας του ορεινού μας Δήμου, δηλαδή και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες.
Πρόκειται για μια ακόμα εξαιρετικά θετική εξέλιξη, για την οποία είχε τη δυνατότητα να συζητήσει αναλυτικά ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου με τον Καθηγητή ΕΜΠ κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Η προκήρυξη της μελέτης θα πραγματοποιηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπως έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί ένα σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο, που συμβάλλει καθοριστικά στη χάραξη και στην υλοποίηση κοινωνικών και οικονομικών στόχων, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη.
Ειδικότερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτυπώνουν όχι μόνο τη χωρική διάσταση των πολιτικών που καλούνται οι Δήμοι να εναρμονιστούν, αλλά και το όραμα των δημοτών για το σύνολο της περιοχής, μιας και αυτοί μετέχουν ενεργά στη φάση της διαβούλευσης και θέτουν τους κανόνες οργάνωσης του χώρου για τα επόμενα δέκα έτη.
Πέραν αυτών, τα προγραμματισμένα έργα σε μεταφορές, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οργάνωση του δομημένου περιβάλλοντος και των οικισμών μας αλλά και τα μέτρα ενάντια σε φυσικές καταστροφές και απειλές από την κλιματική αλλαγή, αποτυπώνονται σε ειδικές ζώνες της δημοτικής μας επικράτειας.
Παράλληλα, τόσο οι ιδιοκτησίες των δημοτών όσο και οι κοινοτικές εκτάσεις, αποκτούν επιπρόσθετη αξία, λόγω της διευθέτησης των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων.
Ο σχεδιασμός για μια Αργιθέα σύγχρονη, βιώσιμη και ελκυστική για τους δημότες και τους καταγόμενους, θα αποκτήσει πλέον θεσμική υπόσταση σε μια χωρικά οργανωμένη πρόταση για την επόμενη δεκαετία.