- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, με εκπροσώπους του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια

Αντιπροσωπεία της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, αποτελούμενη από τους περιφερειακούς συμβούλους, Τάσο Τσιαπλέ και Ζήση Γκαραλιάκο, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αποτελούνταν από τους Χρήστο Αντωνίου, πρόεδρο, Νίκη Καλιώρα, ταμία και Χρήστο Ζήγρα, μέλος του Δ.Σ.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Λαικής Συσπείρωσης, όπως είχε γίνει και με το προηγούμενο Δ.Σ, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και γενικότερα, γιατί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας θα ενταθεί και χρειάζεται η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για να μπλοκαριστεί αυτή η επίθεση, ο νόμος-έκτρωμα «Χατζηδάκη».

Μιλώντας εκ’ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Θεωρούμε ότι κανένα σωματείο δεν πρέπει να δεχτεί, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι χωρίς σταθερό ημερήσιο ωράριο, εμείς διεκδικούμε 7ωρο, 5θήμερο, με ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία και με τα έξοδα να βαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο, με μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου, χωρίς ΣΣΕ, με χαμηλούς μισθούς που εξαντλούνται στο δεκαπενθήμερο, ιδιαίτερα με την έκρηξη της ακρίβειας, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας στον τόπο δουλειάς και γενικότερα.

Δεν πρέπει να δεχτεί να μπει το συνδικαλιστικό κίνημα στον «πάγο». Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο. Να μην περάσει το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα.

Γνωρίζεται ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαική Συσπείρωση στη Περιφέρεια, πρωτοστατούμε στην οργάνωση της πάλης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, για την επίλυση των εργατικών προβλημάτων και ως εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέλουμε να συμβάλουμε στην διεκδίκηση λύσεων σε προβλήματα των εργαζόμενων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

  1. Ως Λαική Συσπείρωση, έχουμε αναδείξει τις μεγάλες και χρόνιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που ποτέ δεν έφερε η περιφερειακή αρχή ως θέμα ολοκληρωμένα σε δια ζώσης συνεδρίαση και δεν υπάρχει σταθερή διεκδίκηση από την πλευρά της για πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών με βάση τον οργανισμό.
  2. Ως Λαική Συσπείρωση, υποστηρίζουμε ότι στους επόπτες Δημόσιας Υγείας και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες, που μετέχουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας, των υπηρεσιών των ΔΑΟΚ, της υγείας, της Μέριμνας, της ανάπτυξης, των τεχνικών, των μεταφορών, των διάφορων υποστηρικτικών δομών, πρέπει να χορηγείται μηνιαίο ποσό ως πάγια οδοιπορικά, το ανθυγιεινό επίδομα, «ελεγκτικό επίδομα».

Να δίνονται επίσης τα αναγκαία ΜΑΠ, να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και εμβολιασμοί σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους. Να γίνει αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ και να δοθούν ταχύτατα στους δικαιούχους που δεν δόθηκαν το 2019 και 2020.

  1. Θεωρούμε απαράδεκτη την εκ των υστέρων καταβολή των εξόδων για την νομική υποστήριξη, που αναγκάζει εργαζόμενους να πληρώνουν οι ίδιοι για την νομική καταγγελία εκ μέρους οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας, περιμένοντας χρόνια για να τους καταβληθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες, αφού απαιτείται να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση απαλλαγής ή βούλευμα ή να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Πρέπει να λυθεί άμεσα.
  2. Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η ΣΣΕ σε όσους εργαζόμενους δεν εφαρμόζετε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και παράλληλα ζητάμε να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

 

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Χ. Αντωνίου και τα μέλη Γιώργος Ζήγρας και Νίκη Καλιώρα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνάντηση και για το ενδιαφέρον των περιφερειακών συμβούλων της Λαικής Συσπείρωσης για τα προβλήματα των εργαζομένων στην Περιφέρεια και ζήτησαν να υπάρχει και συνέχεια των συναντήσεων για διάφορα προβλήματα.

Επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να λυθεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που διεκδικεί και ο σύλλογος των εργαζομένων.

Έθεσαν επίσης την ανάγκη προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και προσωρινή κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης όλων των επιπέδων μέχρι την επιλογή τακτικών προϊσταμένων από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Συμφώνησαν επίσης με την ανάγκη της νομικής κάλυψης και έγκαιρης καταβολής των χρημάτων που δαπανούν στα δικαστήρια οι υπάλληλοι, θέτοντας παράλληλα το αίτημα της συγκρότησης νομικής υπηρεσίας στην περιφέρειας για να στηρίζει τους εργαζόμενους, αφού σήμερα υπάρχει μόνο μια νομική σύμβουλος.

Έθεσαν παράλληλα μια σειρά από άλλα σημαντικά προβλήματα για τα οποία διεκδικούν την επίλυσή τους, όπως:

– το ζήτημα της προμήθειας καινούργιων υπηρεσιακών οχημάτων για να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι

– της αποπεράτωσης του στοιχειωμένου εδώ και χρόνια κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών της Π.Ε Καρδίτσας, της επισκευής και βελτίωσης του κτιρίου των Τ/Υ Λάρισας, της κατασκευής νέου κτιρίου της Π.Ε Τρικάλων

– της καταβολής των ΜΑΠ για τα έτη 2019-2020 σε χρήμα σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν καταβληθεί περιμένοντας να υλοποιηθεί σχετική δέσμευση της περιφερειακής αρχής.

Τέλος οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, αποδέχτηκαν την πρόταση για επανάληψη των συναντήσεων όταν χρειαστεί και δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν κάθε δίκαιο αίτημα των εργαζομένων με παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο και προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας.