- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη διοίκηση της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.

Δεκτός έγινε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. κ. Τσιάκος Βασίλειος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή κ. Σακελλαρίου Ευάγγελο.

Ο κ. Τσιάκος σύστησε στον Υπουργό το νέο Διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος έκανε μια συνοπτική αναφορά στις τρέχουσες δραστηριότητες ενώ ανέλυσε τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και παρουσίασε τους κύριους άξονες προτεραιότητας: την υποστήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής, τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών και την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Π.Ε. Καρδίτσας.

Ο κ. Σακελλαρίου παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLDστο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, προϋπολογισμού εκατ. Ευρώ και δημόσιας δαπάνης 10,26 εκατ. Ευρώ. Σήμερα υλοποιούνται 67 ιδιωτικές επενδύσεις και 27 δημοσίου χαρακτήρα έργα (Δήμων και συλλογικών φορέων) σε όλη την έκταση της Π.Ε. Καρδίτσας.

Ο Γενικός Διευθυντής έκανε αναφορά στην έναρξη υλοποίησης του προγράμματος με δικαιούχους τους έξι Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους», όπου η ΑΝ.ΚΑ ως φορέας διαχείρισης θα υποστηρίξει την άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας κατ’ ελάχιστον 30 αστέγων νοικοκυριών (43 ωφελούμενων).

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Τσιάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ 2021: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία στο Δήμο Καρδίτσας» τονίζοντας στον κ. Υπουργό ότι η πόλη της Καρδίτσας αποτέλεσε πανελλαδικά καλή πρακτική στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ η πενταετής υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλλε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω της εισροής Ευρωπαϊκών πόρων.

Ο κ. Τσιάκος ανέφερε ότι οι τελευταίες αποφάσεις του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου δημιουργούν προβληματισμό καθώς οδηγούν σε μείωση κατά 32% των θέσεων φιλοξενίας (από 400 σε 273) μετά την 15η Απριλίου και προδιαγράφουν τη λήξη του προγράμματος στο τέλος του 2022.Μια τέτοια εξέλιξη σημείωσε ο Πρόεδρος θα έχει αρνητικές συνέπειες, καθώς πέραν της απώλειας ετήσιων μισθωμάτων διαμερισμάτων ύψους 200 χιλ. Ευρώ, επιπλέον 850 χιλ. Ευρώ θα είναι οι απώλειες των εργαζομένων, των συνεργαζόμενων επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Καρδίτσας.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας κ. Τσιάρας Κωνσταντίνος δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα και θα παρέμβει ώστε οι εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές προς την εταιρεία ύψους 290 χιλ. Ευρώ,ενώ τόνισε με έμφαση ότι συμφωνεί στη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, χωρίς διακοπή, και την μετεξέλιξή του σε πρόγραμμα που θα υλοποιεί ενταξιακές πολιτικές μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων διεθνούς ή προσωρινής προστασίας, καθώς οι πολιτικές ένταξης αποτελούν Εθνική Στρατηγική αλλά και Ευρωπαϊκή Πολιτική με βάση τη Συνθήκη της Λισαβώνας.