- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ Π.Ε Καρδίτσας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Καρδίτσας Κωστή Νούσιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις συνεδριάσεις του οργάνου που προβλέπονται, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σκοπός ήταν να εξεταστούν θέματα που αφορούν κυρίως τις ενέργειες των δήμων αναφορικά με προληπτικό καθαρισμό βλάστησης, απομάκρυνση των υπολειμμάτων, λήψη μέτρων για τη λειτουργία χώρων αστικών απορριμάτων, διαχείριση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών μέσα από το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ και διασφάλιση της επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Π.Π της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Βασίλης Καραλής επεσήμανε ότι πρέπει οι δήμοι να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους και αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και με την απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, τον ορισμό χώρων συγκέντρωσης και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν.

Εκ μέρους του δήμου Καρδίτσας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου τόνισε ότι ο δήμος έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για την υποχρέωση των πολιτών για καθαρισμό των οικοπέδων και ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα για περιοχές όπως η Μαύρικα και ο Άγιος Μηνάς, όπως και για τις χωματερές.

Και η Π.Υ έχει επικαιροποιήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενώ θα προβεί σε συντήρηση των οχημάτων της και σε άλλες προπαρασκευαστικές δράσεις.

Επίσης εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Καρδίτσας η κ. Φωτεινή Ξαντήρου είπε ότι έχει ήδη ζητηθεί από τους δήμους να υποβάλλουν μελέτη στην υπηρεσία για τον καθαρισμό των δασών , ενώ και η κ. Αφροδίτη Τσικρίκα δήλωσε ότι και η Δ/νση Δασών βρίσκεται στη διάθεση της Περιφέρειας για οτιδήποτε χρειαστεί.

Την επέμβαση  του ΔΕΔΔΗΕ  ζήτησε εκ μέρους του δήμου Αργιθέας ο κ. Καραγιώργος σχετικά με την κοπή κλαδιών που δημιουργούν προβλήματα καθώς πολλές φορές μπαίνουν μέσα στα καλώδια της ΔΕΗ.

Με πρόσφατες εργολαβίες κοπής δέντρων και αποψιλώσεων χόρτων που γειτνιάζουν με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στην πρόληψη των πυρκαγιών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του κ. Φούντας. Παράλληλα στρατός και εθελοντικές οργανώσεις θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν τόσο στην πρόληψη, όσο και σε περίπτωση καταστολής πυρκαγιών.

Κλείνοντας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, επανέλαβε την ανάγκη για τη λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης από την πλευρά των δήμων και επεσήμανε ότι στη δεύτερη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων.