- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συντονιστικό αγώνα για τα Άγραφα: Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος θα γιορταστεί και φέτος πανηγυρικά με φιέστες, ευχολόγια και μεγαλοστομίες από κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους και διεθνείς ενώσεις και για μια ακόμη χρονιά θα συναγωνίζονται σε κορώνες προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η υποκρισία γίνεται ακόµη µεγαλύτερη όταν εµφανίζουν τον ένοχο ως σύγχρονο σωτήρα. Η υλοποίηση του Πράσινου New Deal προωθείται ως μοναδική διέξοδος από την καταστροφή του περιβάλλοντος αποκρύβοντας ότι στόχος δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η επίκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αποκρύψει το πολλαπλό αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της «πράσινης μετάβασης» στο περιβάλλον. Σε ολόκληρη την χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον. Οι πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστρέφονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κάθε βουνό καταστρέφουν δάση και δασικά οικοσυστήματα ακόμη και σε περιοχές Natura, χωρίς υποστηρικτικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά μέτρα. Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριµµάτων στη βιοµηχανία.

Διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “πράσινης” οικονοµίας επιβαρύνουν το λαό µε το πανάκριβο πράσινο ρεύµα, τους πράσινους φόρους, την αγορά νέων «οικολογικών αυτοκινήτων». Κλείνουν τα µάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας, την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη ενέργειας απ’ την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, µε τη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Κι όλα αυτά αγνοώντας προκλητικά τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και αντιμετωπίζοντάς τις με οξυμένη καταστολή και διώξεις.

Αντίθετα, για όλες εκείνες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την αειφορία και την προστασία του δεν γίνεται καν λόγος, αφού τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ανταποδοτικές για το κεφάλαιο. Η δασοπροστασία έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί και κάθε χρονιά η χώρα μας μετράει χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, με τελευταία την τεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία. Αντίθετα η δασοκτονα πολιτική παραδίδει ότι απέμεινε από τα δάση προς αξιοποίηση στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με επιφανειακές παρεμβάσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έζησε με δραματικό τρόπο κι ο νομός μας της περασμένη χρονιά. Ας αναρωτηθεί κανείς για το μέγεθος της καταστροφής αν οι σχεδιασμοί εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα Άγραφα πάρουν σάρκα και οστά.

Ας σκεφτεί ο καθένας…

Διεκδικούμε

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας και ώρα 19:00