- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Συντονιστικό Παραγωγικών Φορέων Βάμβακος: Ενίσχυση βάμβακος λόγω πανδημίας

Μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι αυτή του βάμβακος, καθώς καλύπτει πανελλαδικά πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα γης (2.766.777) και αφορά πάνω από σαράντα χιλιάδες παραγωγούς (45.928) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το Ελληνικό βαμβάκι το οποίο εκπροσωπεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ε.Ε, στις διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστη μία μείωση τιμών, λόγω της πανδημίας, η οποία μεταφράζεται σε 25% μείωση εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Παρά τις προειδοποιήσεις προς το ΥΠΠΑΤ από εκπροσώπους παραγωγών, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς (Δ.Ο.Β κ ‘Ενωση Εκκοκιστών), ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν υποστεί οικονομική ζημία, λόγω του COVID, έχουμε φτάσει στη λήξη της εκκοκιστικής περιόδου έχοντας εισπράξει τιμές απαγορευτικές για τη συνέχιση της καλλιέργειας, καθώς υπάρχει αδυναμία από τη πλευρά των βαμβακοπαραγωγών, να κλείσουν τις οφειλές του 2020, πόσο μάλλον να ξεκινήσουν τη καλλιέργεια του 2021.

Θυμίζουμε πως ξεκινήσαμε πέρσι τη καλλιέργεια έχοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης, πως όποιος κλάδος πληγεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας θα ενισχυθεί.

Καλούμε όλο το πολιτικό κόσμο της χώρας, να στηρίξει το αίτημα μας για κορονοενίσχυση στο βαμβάκι, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών βαμβακοπαραγωγών, ώστε να ορθοποδήσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες.

Καλούμε τη κυβέρνηση να δείξει την ίδια υπεύθυνη στάση απέναντι σε εμάς όπως επιδείξαμε και εμείς καλλιεργώντας στο σκοτάδι της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

 

 

Την επιστολή συνυπογράφει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιτέας Ν. Καρδίτσας