- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σύσκεψη στο Προάστιο – Αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης της περιοχής Σελλάνων

Σύσκεψη επιτροπής κατοίκων της Τ.Κ. Πεδινού, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Χρήστο Μπαϊμάκη, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιδημάρχου Παλαμά – Δ.Ε. Σελλάνων κ. Αθανάσιου Τσίντζα, στο δημοτικό κατάστημα Προαστίου.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η αναγκαιότητα αλλαγής των δικτύων ύδρευσης, καθόσον παρουσιάζονται πολλά προβλήματα σχετικά με την ποσότητα αλλά και τη ποιότητα του πόσιμου νερού.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή των κατοίκων επισκέφτηκε τον αντιδήμαρχο και του έθεσαν επιτακτικά την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού Ριζοβουνίου – Πεδινού, αρμοδιότητας του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας, που είναι πολύ παλιός και κατασκευασμένος από αμίαντο, ενώ διέρχεται μέσα από τα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα να έχει φθορές και να παρέχει ανεπαρκείς ποσότητες και κακής ποιότητας νερό στην περιοχή των Σελλάνων.

Ο αντιδήμαρχος κ. Τσίντζας, ως εκπρόσωπος του δήμου Παλαμά στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας, ενημέρωσε τους κατοίκους του Πεδινού, ότι έχει θέσει πολλές φορές στον εκάστοτε πρόεδρο του Συνδέσμου το θέμα, χωρίς να υπάρξει κινητικότητα προώθησής του, παρά το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα (4) χρόνια υπάρχει στο Σύνδεσμο η σχετική μελέτη την οποία εκπόνησε η ΔΕΥΑ Μουζακίου για λογαριασμό του Συνδέσμου, με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 4,5 περίπου εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες του Συνδέσμου άφησαν ανεκμετάλλευτη τη μελέτη, η οποία θα μπορούσε να ενταχθεί είτε στα προγράμματα  ΕΣΠΑ και «Τρίτσης», είτε στο τελευταίο του Ταμείου Ανάκαμψης. Για κάποιους άγνωστους λόγους δεν προωθήθηκε αυτή η μελέτη ή όποια άλλη θα μπορούσε να προβλέψει ο Σύνδεσμος για την επίλυση του προβλήματος του συγκεκριμένου αγωγού.

Ο αντιδήμαρχος κ. Τσίντζας, θα θέσει εκ νέου το αίτημα ένταξης του έργου στη Διοίκηση του Συνδέσμου Ύδρευσης, κατόπιν αιτήματος της Τ.Κ. Πεδινού, στην οποία καταλήγει ο εν λόγω αγωγός προερχόμενος από το Ριζοβούνι.

Στη συνέχεια της σύσκεψης, ο αντιδήμαρχος Σελλάνων κ. Τσίντζας ενημέρωσε ότι η ΔΕΥΑ Παλαμά έχει κάνει μελέτη και έχει υποβάλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης (προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ) για την αντικατάσταση και κατασκευή εκ νέου των εσωτερικών δικτύων στις Τ.Κ. Προαστίου και Πεδινού, που αντιμετωπίζουν και τα πιο έντονα προβλήματα, όπως σπασίματα, κ.λπ.

Αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών, είναι να χάνονται μεγάλες ποσότητες στην αποχέτευση και να μην επαρκεί το νερό για υδροδότηση. Για την αύξηση των ποσοτήτων για υδροδότηση έχουν τοποθετηθεί μοτέρ αναρρόφησης σε όλες τις παροχές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το πόσιμο νερό να είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Τσίντζας, ο συνδυασμός κατασκευής των δύο παραπάνω απαραίτητων έργων (κεντρικός αγωγός Ριζοβούνι – Πεδινό και τα εσωτερικά δίκτυα) θα έχει ως αποτέλεσμα και την αντιμετώπιση της απώλειας νερού του Συνδέσμου Ύδρευσης, αλλά κυρίως το καλής ποιότητας και υγιεινό πόσιμο νερό.