- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τ. Τσιαπλές: Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις

Ενώ η πανδημία βρίσκεται πάλι σε φάση ανεξέλεγκτης μετάδοσης, με το «κύμα» που έχει ήδη φουντώσει σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία να εξαπλώνεται σταδιακά και σε άλλες περιοχές, ο λαός βρίσκεται ξανά απροστάτευτος.

Δεν μπορεί την ώρα που σφίγγει ο κλοιός, με την αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, η κυβέρνηση να επιμένει στην τετριμμένη απάντησή της «εμβολιαστείτε ή κόψτε το κεφάλι σας» και στην άρνηση της να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για να σωθούν ζωές.

Δεν μπορεί να μην ανακοινώνει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων, την προστασία σε χώρους – κρίκους της μετάδοσης, που είναι αναγκαία προϋπόθεση και για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού.

Δεν μπορεί να αποθεώνει την ατομική ευθύνη και να συνεχίζει την πολιτική που ευθύνεται για το σημερινό χάλι στην Υγεία, εντείνοντας την εμπορευματοποίηση με το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» και από την αξιωματική αντιπολίτευση να ακούμε εκκλήσεις για «συναίνεση» και προτάσεις για πρόσωπα «κοινής αποδοχής» για τη στελέχωση της «επιτροπής των λοιμωξιολόγων».

Δεν μπορεί να παρουσιάζει το εμβόλιο ως «πανάκεια», για να μην ενισχύονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, και να μετατρέπει ένα πολύτιμο εργαλείο είτε σε άλλοθι, είτε σε μέσο για να διαχωρίζονται εργαζόμενοι και να αναπαράγεται η «ατομική ευθύνη».

Άλλωστε η πολιτική της και στη διαχείριση της πανδημίας που περιείχε πολλές αντιφάσεις και παλινωδίες, έχει ως συνέπεια να παραμένει το εμβολιαστικό πρόγραμμα χαμηλά (61%).

Δεν ακούσαμε κουβέντα από την κυβέρνηση, για τα απαραίτητα μέτρα που θα συγκροτούσαν ένα αποτελεσματικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, με αξιοποίηση όλων των επιστημονικών κριτηρίων και όλων των κατάλληλων εμβολίων, με δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο, με συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση, με κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων.

Ολα αυτά απαιτούν ενίσχυση με πόρους και μόνιμο προσωπικό προπάντων της ΠΦΥ, η οποία παραμένει ξεχαρβαλωμένη από την πολιτική του «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.

Πάνω σ’ αυτό το έδαφος προωθείται και ο σχεδιασμός για το «νέο ΕΣΥ», με τα ίδια παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών σε Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο.

Αυτή η εγκληματική πολιτική φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, της Ε.Ε, του κράτους, που διαχρονικά αντιμετωπίζουν την υγειονομική περίθαλψη ως πεδίο επενδύσεων και την υγεία του λαού ως «κόστος».

Δυστυχώς σ’ αυτή τη γραμμή έχει ταχθεί και η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝΠΕ και κάθε περιφερειακή αρχή χωριστά.

Η ένταση της πανδημίας και γενικότερα τα προβλήματα υγείας του λαού, επιβάλλουν και η διοίκηση της ΕΝΠΕ να αξιώσει από την κυβέρνηση να μπουν σε προτεραιότητα:

Η τοποθέτηση του Τάσου Tσιαπλέ εκλεγμένου με την Λαική Συσπείρωση, στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, για την πανδημία