- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τ. Τσιαπλές: Η δασοπροστασία-πυροπροστασία να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα για ΕΝΠΕ και Περιφέρειες

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (1/6/2021), ο εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, έθεσε για συζήτηση το σημαντικό ζήτημα της δασοπροστασίας και αντιπυρικής προστασίας, καταθέτοντος συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσων και γενικότερων διεκδικήσεων που θα έπρεπε να έχει η ΕΝΠΕ.

Η Νεοδημοκρατική πλειοψηφία, απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω σ’ αυτά, αποφασίζοντας να γίνει νέα συζήτηση στο Δ.Σ, με την συμμετοχή και όλων των αρμοδίων φορέων και του υπουργείου πολιτικής προστασίας, για να αποσαφηνισθούν οι αρμοδιότητες του καθενός!!!

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε τα εξής:

«Η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη της Κορινθίας, που επεκτάθηκε και στη Δυτική Αττική, ανέδειξε ακόμα μια φορά τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα  συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα αεροδρόμια που εκμεταλλεύεται η ΦΡΑΠΟΡΤ και τους αυτοκινητόδρομους που ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες. Τα πραγματικά κενά πανελλαδικά ανέρχονται σε πάνω από 4.000. Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας. 

Αναδεικνύει επίσης τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα “δώρα” της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της “πράσινης ανάπτυξης” και των ΑΠΕ.

Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast- track”, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ, όσα ήταν και το 2020.

Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες, παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για ακόμα μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση, με κύριο έργο την αποψίλωση χόρτων εντός της οριογραμμής των πόλεων.

Τα προηγούμενα χρόνια μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, δούλευαν στα δασαρχεία με ολιγόμηνες συμβάσεις 5,5 χιλιάδες άνεργοι, που ώσπου να εκπαιδευτούν απολύονταν, που σήμερα ούτε αυτοί υπάρχουν. Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, όπως αποδείχτηκε και από την πυρκαγιά στην Κορινθία, είναι πολύ άσχημη.

Για την αντιπυρική περίοδο 2021, η κυβέρνηση και κάθε Περιφέρεια, κατάρτισαν ένα «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο». Από την πείρα προηγούμενων ετών σ’ αυτά τα σχέδια επαναλαμβάνονται συνήθως οι πάγιες κατευθύνσεις και εκκλήσεις, χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει στην πράξη την κατάσταση, αφού παραμένουν ως δεδομένα: η μειωμένη κρατική επιχορήγηση για την πυροπροστασία, οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα της Π.Υ και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Περιφερειών και Δήμων

Η Λαική Συσπείρωση, θεωρεί ότι πρέπει η ΕΝΠΕ και οι Περιφέρειες να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα. Να διεκδικήσουν: