- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τα νέα οδικά έργα που ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για την Αργιθέα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Δεκατρία νέα  οδικά έργα για την Αργιθέα ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ανθηρό και της ανακοίνωσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, ο Περιφερειάρχης παρέδωσε   υπόμνημα, με το οποίο ζητά  να  κατασκευαστούν τα εξής έργα, σε συνέχιση  της εργολαβίας της ΤΕΡΝΑ για την αποκατάσταση οδικών υποδομών που επλήγησαν από τον Ιανό:

– Οδικό τμήμα από διασταύρωση με επ. οδό 6 προς Παλαιοζωγλόπι-Αυχένα Ιτάμου

– Οδικό τμήμα της επ.ο. 6 από Σαραντάπορο έως Νεράιδα

– Οδικό τμήμα από διασταύρωση Καστανιάς προς Καροπλέσι και Άγραφα

– Οδικό τμήμα από διασταύρωση με επ. ο. 1 προς Μολόχα και Σαραντάπορο

– Οδικό τμήμα Μουζάκι -Κρυοπηγή-Ανθοχώρι – οδικό κύκλωμα Λίμνης Πλαστήρα

– Γέφυρα στην επ. ο. 12 Αγναντερό – Μεγάλα Καλύβια

-Γέφυρα Ραγάζια Ανατολικής Αργιθέας

– Οδικό τμήμα από διασταύρωση με επ. ο. 3 έως Ελληνικά μέσω Καλής Κώμης

– Γέφυρα Παλιαντώνη Ανατολικής Αργιθέας

– Οδικό τμήμα από διασταύρωση Ανθηρού έως Αργύρι

Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας πρότεινε να ενταχθούν στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων τα έργα:

-Βελτίωση οδού Αργύρι – Γέφυρα Αυλακίου – Καταφυλλίου,

-Βελτίωση οδού Βραγκιανά – Ρόγκια – όρια νομού Καρδίτσας προς ν. Ευρυτανίας (προς Κέδρα) και

– Οδικός Άξονας Μουζάκι – Λίμνη Ν. Πλαστηρα – Β΄φάση – ολοκλήρωση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά ακόμη τη σύνταξη μελέτης  για τη βελτίωση του τμήματος της επίσημης Επαρχιακής Οδού 3 «παράκαμψης Παλαιοδεντρίου»,  μήκους 3,5 χλμ.  Πρόκειται για χωματόδρομο με  δύσκολη χάραξη. Μετά τον αυχένα του Τυμπάνου για τη διέλευση των οχημάτων χρησιμοποιείται, αντί του ανωτέρω τμήματος, οδικό τμήμα μήκους 4,4 χλμ που διέρχεται μέσω  πέντε σηράγγων οι οποίες ανήκουν στη ΔΕΗ και δεν αποτελούν τμήμα του επαρχιακού δικτύου. Για την κατασκευή των 3,5 χλμ αναζητούνται πόροι κατ’ αρχήν για τη σύνταξη όλων των απαιτούμενων μελετών (Τοπογραφικές, Συγκοινωνιακές, Υδραυλικές, Γεωτεχνικές, Περιβαλλοντικές κ.ο.κ.) προεκτιμώμενης αμοιβής 360.000 ευρώ  και στη συνέχεια για τη δημοπράτηση της κατασκευής του έργου.

Για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στη θέση Σκάλα Ανθηρού ανατέθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη με τίτλο «Κατασκευή στεγάστρου στη Σκάλα Ανθηρού», προϋπολογισμού  μελέτης  100.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, παραλήφθηκε και διαβιβάστηκε στο Δήμο Αργιθέας στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο δρόμο. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στον οδικό άξονα Μουζάκι-Τύμπανος-Αργιθέα- όρια με νομό Άρτας η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρώσει πριν και μετά τον Ιανό  έργα οδικής ασφάλειας και  μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 13,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κάθε χρόνο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτελεί μέσω ιδιωτών εργασίες συντήρησης ύψους 300.000 ευρώ και τα  συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας με οχήματα και μηχανήματα έργου συντηρούν το οδικό δίκτυο της Αργιθέας (κλείσιμο λακκουβών με ψυχρή άσφαλτο, συντήρηση οδοστρώματος με ασφαλτικό, συντήρηση γέφυρας «Μπέλει» στο Πετρωτό, άρση καταπτώσεων και καθαρισμός τεχνικών).