- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τάσος Τσιαπλές: Ο κοινωνικός τουρισμός είναι κατ’ όνομα τέτοιος

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (19/5/2021) εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής της Τάσος Τσιαπλές, με αφορμή πρόταση ψηφίσματος για τον κοινωνικό τουρισμό, ανέφερε τα εξής:

Κατ’ αρχήν ο «κοινωνικός τουρισμός», είναι κατ’ όνομα τέτοιος, αφού το κονδύλι που διατίθεται, δεν είναι καμία παροχή του κράτους στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, στους οποίους μάλιστα για μερικά χρόνια είχε κοπεί αυτό το δικαίωμα. Συγκεντρώνεται εδώ και μια δεκαετία αποκλειστικά από τις κρατήσεις που γίνονται σε ποσοστό 0,35% στο μηνιαίο μισθό κάθε εργαζόμενου του ιδιωτικού τομέα.

Το 2012 με νόμο της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των μνημονίων, καταργήθηκαν ο πρώην ΟΕΕ και ΟΕΚ, και παράλληλα καταργήθηκαν και οι εισφορές των εργοδοτών που ήταν 0,35% στον ΟΕΕ και 0,75% στον ΟΕΚ, συνολικά 1,10%.

Την τελευταία χρονιά πριν καταργηθεί ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, είχαν δοθεί δελτία κοινωνικού τουρισμού σε 700.000 δικαιούχους, ενώ τα επόμενα χρόνια είχαν κατρακυλήσει στα 140-150.000 και το 2020 δόθηκαν περίπου 300.000, όχι όμως με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, αλλά σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το τουριστικό κεφάλαιο.

Αυτή η λογική διαπερνά και την πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο με την συναίνεση της περιφερειακής αρχής και των άλλων παρατάξεων που συμμετέχουν στην επιτροπή πολιτισμού-τουρισμού και όχι την κάλυψη της ανάγκης όλων των εργαζόμενων να κάνουν διακοπές φθηνές.

Η Λαική Συσπείρωση, έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη για τον τουρισμό και τις διακοπές. Θεωρούμε ότι είναι καθολικό κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλίζεται χωρίς να είναι εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό όπως σήμερα. Σήμερα το 60% περίπου των εργαζομένων και των φτωχών λαικών οικογενειών, δεν μπορεί να πάει ούτε μια μέρα διακοπές, λόγω οικονομικής αδυναμίας, πολλοί δεν έχουν καν το δικαίωμα στην ετήσια άδεια με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, την προσωρινή εργασία, την ανεργία που υπάρχουν.

Η σύγχρονη αυτή κοινωνική ανάγκη για διακοπές, τουρισμό και ψυχαγωγία, όπως και όλες οι άλλες ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, περιορίζεται δραστικά από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις του συστήματος που άμεσα περιορίζουν το εργατικό-λαϊκό εισόδημα, την πλήρη και σταθερή εργασία και μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα κι αυτή την ανάγκη.

Σήμερα αγωνιζόμαστε για την κατάχτηση του δικαιώματος κάθε εργατικής-λαϊκής οικογένειας να κάνει διακοπές και αναψυχή φθηνές ή και δωρεάν. Πρωτίστως για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι το δικαίωμα της μηνιάτικης άδειας για διακοπές και ανάπαυση, όπως και τον 14ο μισθό.

Να είναι όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούχοι κάθε χρόνο του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με ουσιαστική μείωση της οικονομικής συμμετοχής του κατόχου δελτίου κοινωνικού τουρισμού σε καταλύματα και σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας, με αντίστοιχη επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους.

Δωρεάν διακοπές για τους συνταξιούχους, για όλα τα παιδιά των εργαζομένων.

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, φυσικούς & πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Να δημιουργηθούν δημόσιες δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και ανέργων, που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.

Να δημιουργηθούν δωρεάν χώροι αναψυχής (κάμπινγκ) για όλους τους νέους, για τα νέα ζευγάρια, τους άνεργους. Εδικές υποδομές για ΑΜΕΑ.

 

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας