- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τάσος Τσιαπλές: Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές

Μου προκαλεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι το Δ.Σ της ΕΝΠΕ συγκαλείται μετά τις μεγάλες πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και ενώ εξελίσσεται το 4ο κύμα της πανδημίας, δίχως να υπάρχει σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην Αττική και αλλού και θα βασανίζουν για πολύ καιρό τους κατοίκους αυτών των περιοχών, δεν λύνονται με τα μέτρα-ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ούτε με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που χρησιμοποιείται για την εκτόνωση της λαϊκής αγανάχτησης.

Δυστυχώς η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, αντι να υιοθετήσει και να διεκδικήσει τα αιτήματα που καταθέσαμε ως Λαική Συσπείρωση σε προηγούμενη συζήτηση και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πυρόπληκτων, χαρακτήρισε ως θετικές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Οι δόσεις δεν καλύπτουν τις ζημιές, οι ρετσινάδες στην Εύβοια έμειναν χωρίς εισόδημα για χρόνια και η πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωφελή εργασία τους μετατρέπει -με μικτό μισθό 530 ευρώ- σε σκλάβους της ΤΕΡΝΑ και της κάθε εταιρείας.

Οι προκαταβολές για τα καμένα σπίτια, τις αποθήκες, τις αγροτικές εγκαταστάσεις δεν αρκούν ούτε για να πληρωθούν οι λογιστές, ενώ με την υποτίμηση των ζημιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι πυρόποληκτοι οδηγούνται στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν.

Και βεβαίως χρειάζεται για αρκετά χρόνια απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, και όχι να ζουν με τη θηλιά των τραπεζών, της ΔΕΗ, να τους κόβουν το ρεύμα, ή να τους κόβουν το νερό ή να τους κυνηγά η τράπεζα και με απειλή φυλάκισης.

Και με την ευκαιρία θέλω να καλέσω το Δ.Σ της ΕΝΠΕ να αντιταχθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει με υπουργική απόφαση εισιτήριο στον Όλυμπο, 6 ευρώ το άτομο και 12 ευρώ για το Ι.Χ ημερησίως, εκχωρώντας παράλληλα αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, που δημοσιοποιήθηκε αν μέσω των πυρκαγιών, κάνοντας έτσι ένα ακόμα βήμα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των βουνών.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση και κάθε περιφέρεια για αυτά τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, τι χρονοδιάγραμμα, με τι κονδύλια θα γίνουν;

Για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας του λαού

Έστω και τώρα:

 

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, εκλεγμένου εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στο Δ.Σ της ΕΝΠΕ