- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΤΕΕ-ΚΔΘ και ΥΠΕΝ: Διαχείριση υδάτων, χωροταξία και Εξοικονομώ στο επίκεντρο

Τα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, των έργων του Αχελώου, των φραγμάτων και των υδροηλεκτρικών σταθμών Μεσοχώρας-Συκιάς, της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, του χωροταξικού σχεδιασμού -ιδίως το τεράστιο πρόβλημα με την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Καρδίτσα, αλλά και οι δρομολογούμενες αλλαγές στο επόμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Νίκου Παπαγεωργίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και εκτός από τους επικεφαλής των ΥΠΕΝ και ΤΕΕ-ΚΔΘ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών Καρδίτσας, κ. Θάνος Μπίτης και Τρικάλων, κ. Νίκος Λιάκος, του ΤΕΕ-ΚΔΘ. Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ-ΚΔΘ κατέθεσε υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του Τμήματος, που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για πολιτική απόφαση που απαιτείται στην υπόθεση του Αχελώου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνοντας πως η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ήδη τεράστια προβλήματα -και θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα για εισροή μεγαλύτερης ποσότητας υδάτων προς την περιφέρεια. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας σημείωσε την ανάγκη σημειακής αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας και σημειακής αναθεώρησης του σχετικού χωροταξικού πλαισίου, την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου για τη μεταφορά των 250 hm3 νερού/έτος προς τη Λεκάνη Απορροής Πηνειού, αλλά και των φραγμάτων Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης, Νεοχωρίτη τα οποία έχουν προμελέτες και μπορούν να προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με το ΤΕΕ-ΚΔΘ είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα όλοι οι υπό κατασκευή Υ/Η Σταθμοί στη Θεσσαλία (ΥΗΕ Μεσοχώρας και ΥΗΕ  Συκιάς), με τροποποίηση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μεσοχώρας. Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου περιφερειακού φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ώστε ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων -στη Θεσσαλία εμπλέκονται πάνω από 100 φορείς- να μην αποτελεί «τροχοπέδη» στην επίλυση των προβλημάτων του υδατικού διαμερίσματος και στη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-ΚΔΘ έκανε ειδική αναφορά στις προτάσεις του Τμήματος για την εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τους δήμους σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενσωματωθεί στη σχετική νομοθεσία ο Οδηγός Κατευθυντήριων Γραμμών (Road Map) που έχει καταρτίσει το Τμήμα, στο πλαίσιο σχετικής εργασίας-μελέτης. Ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε δύο ακόμη προτάσεις του ΤΕΕ-ΚΔΘ που αφορούν στην Κυκλική Οικονομία: τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για να αποκτήσουν εξοπλισμό οικιακής ανακύκλωσης, με βάση το καινούριο πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη διοργάνωση, από το ΤΕΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, ειδικών βιωματικών δράσεων με συμμετοχή μαθητών, για την ανακύκλωση.

Κατέθεσε, επιπρόσθετα, στον Υπουργό ΠΕΝ, πρόταση για τη δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, με την παροχή κινήτρων για την αντισεισμική και ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, ενώ υπογράμμισε πως το ΤΕΕ-ΚΔΘ σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις του, προς το κεντρικό ΤΕΕ, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». «Προσδοκούμε σε μια καλή και πετυχημένη συνεργασία με το ΥΠΕΝ. Σαν ΤΕΕ έχουμε ένα τεράστιο, ικανότατο δυναμικό επιστημόνων, είναι ευκαιρία να μας “εκμεταλλευτείτε”», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στην άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην επίλυση ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μεσογειακή καταιγίδα «Ιανός», τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Καρδίτσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ, κ. Θάνος Μπίτης. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης και με την έκδοση οικοδομικών αδειών -ο χρόνος που απαιτείται φτάνει τα δυο-τρία χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπου είναι αδύνατη η έκδοση αδειών- και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού ΠΕΝ, με αφορμή τις νομοθετικές εξελίξεις για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), ώστε να λυθεί το θέμα.

 

Στο θέμα του «Εξοικονομώ» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Τρικάλων, κ. Νίκος Λιάκος υπογραμμίζοντας την τεράστια αγωνία του κλάδου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Είναι ένα πρόγραμμα που κινεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και εκτιμώ πως πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λιάκος υπογράμμισε πως στο επόμενο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα δοθεί προτεραιότητα εκεί που πραγματικά υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, όπως μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας εξαιτίας και της παλαιότητας των κατασκευών -«οφείλουμε να εξαλείψουμε τις παθογένειες και να δούμε ποιά κτίρια πρέπει πραγματικά να ενταχθούν», είπε.

Από την πλευρά του ΥΠΕΝ, ο Υπουργός, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί ήδη, τόσο αναφορικά με την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ, όσο και με την υλοποίηση έργων για τα φράγματα στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αφορμή τις νομοθετικές εξελίξεις για τα ΤΠΣ και τα Ειδικά ΤΠΣ, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την επίλυση των θεμάτων αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης της Καρδίτσας. Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ», αλλαγές που αφορούν ιδιαίτερα στο σύστημα επιδοτήσεων και σημείωσε πως αναμένει τις προτάσεις του ΤΕΕ για το θέμα.