- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Θ. Σκάρλος: Άμεση αποζημίωση των αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Ιανό

Την άμεση αποζημίωση των αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Ιανό καθώς και την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια για τα έργα αποκατάστασης ζήτησε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας υπό τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για την πορεία των έργων του Ιανού. Αρχικά ο κ. Σκάρλος σημείωσε:

«Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της θεομηνίας του Ιανού ήταν πράγματι εντυπωσιακή και αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι αποτέλεσε μοντέλο για την αντιμετώπιση μετέπειτα καταστροφών.

Σε πολύ σύντομο διάστημα όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία σε απόλυτο συντονισμό με τον κ. Τριαντόπουλο, έφεραν άμεσα αποζημιώσεις.

Παράλληλα είχαμε την τύχη να βρίσκεται στο τιμόνι ένας έμπειρος Περιφερειάρχης που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει τάχιστη αντιμετώπιση.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που «μπορεί να συμβεί σε 30 χρόνια». Εχουμε κάθε χρόνο ακραία φαινόμενα. Πλέον δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας και πρέπει να προσαρμοστούν οι υποδομές μας για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες οφείλουμε να δούμε τις 1393  αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν και για τις οποίες μέχρι τώρα δεν υπήρξε εξέλιξη. Πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε έστω προκαταβολές για να μπορέσουν να ξεκινήσουν μια καλλιέργεια διότι ήδη φτάσαμε στα μέσα Απριλίου.  Οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες προς την πολιτεία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να ανακουφιστούν και να υπάρξει μια ρευστότητα στην αγορά.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστούν και οι 200 περίπου αιτήσεις επιχειρήσεων που αφορούν τις αποζημιώσεις των 8000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις εξ αρχής διαφώνησα με τον διαχωρισμό που έγινε με τρεις Δήμους να είναι υπό την σκέπη του Υπουργείου και τρεις στην Περιφέρεια καθώς δόθηκαν 143 εκατ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και περίπου 10 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια. Δεν γίνεται τρεις Δήμοι, Σοφάδων, Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα να αποκαταστήσουν ζημιές, οδικό δίκτυο, να καθαρίσουν ποταμούς και ρέματα με 10 εκατ. Θεωρώ πως πρόκειται για άνιση μεταχείριση και οφείλει η πολιτεία να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια.

Ο Δήμος Σοφάδων έχει στείλει στην αρμόδια υπηρεσία όλες τις ανάγκες για καθαρισμούς ποταμών και αποκαταστάσεις οδικού δικτύου, αγροτικής οδοποιίας καθώς και για αποκαταστάσεις ζημιών ύψους 1,6 εκατ. ευρώ από την κακοκαιρία «Διομήδης».

Παράλληλα,  χιλιάδες κυβικά μέτρα με φερτά υλικά έχουν φράξει την λεγόμενη «οικολογική παροχή» που διοχετεύει νερό στο Σοφαδίτη ποταμό από τη Λίμνη Σμοκόβου χωρίς ακόμη να έχει δοθεί συγκεκριμένη λύση παρότι σε λίγο ξεκινά η αρδευτική περίοδο.

Καταλήγοντας ο κ. Σκάρλος σημείωσε:

«Σε κάθε περίπτωση πάντως η αντιμετώπιση του Ιανού από το σύνολο των εμπλεκομένων ήταν μια τεράστια επιτυχία όσο και αν ορισμένοι εθελοτυφλούν.»