- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Θάνος Σκάρλος προς ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις στην πραγματική απώλεια εισοδήματος

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο απέστειλε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος με θέμα την ρεαλιστική αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρέασαν τις καλλιέργειες

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Κύριε Πρόεδρε, Οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και το Φθινόπωρο, όπως πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις, παρατεταμένος καύσωνας και επιζήμιες βροχοπτώσεις σε κρίσιμο σημείο για τις καλλιέργειες, είχαν ως επακόλουθο εκατοντάδες παραγωγοί να υποστούν ως και ολοκληρωτική καταστροφή, όπως αυτή καταγράφτηκε και από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ.

Η μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών από τις απανωτές ζημιές από καιρικά φαινόμενα   σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία, όπου καταγράφονται ραγδαίες αυξήσεις στα καλλιεργητικά έξοδα αλλά και στην καθημερινότητα, έχουν φέρει τους πληγέντες παραγωγούς σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση.

Και όλα αυτά σε μια χρονιά που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κυμαίνονται σε επίπεδα που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια και  θα επέτρεπαν στους καλλιεργητές  να συνεχίσουν με αισιοδοξία  να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, αναβαθμίζοντας την θέση της χώρα μας στον πρωτογενή τομέα.

Παρότι η  κλιματική κρίση επέφερε ακραία καιρικά φαινόμενα με σημαντικές καταστροφές σε πάγιες εγκαταστάσεις και φυτικό κεφάλαιο, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων  κινήθηκαν έγκαιρα και εύστοχα  για την στήριξη της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας και με έναν κύριο στόχο:

Την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος.

Ποιο είναι όμως το χαμένο αγροτικό εισόδημα τη φετινή χρονιά; Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει την παραγωγή, η αποζημίωση πχ για το βαμβάκι ανέρχεται στα 45 λεπτά/κιλό  όταν η τιμή του προϊόντος προσεγγίζει τα 75 λεπτά με ανοδικές τάσεις. Αντιστοίχως η αποζημίωση στο σιτάρι καθορίζεται στα 19 λεπτά/κιλό όταν το προϊόν αποτιμάται σήμερα στα 45 λεπτά/κιλό. Όπως είναι εύκολα κατανοητό οι αποζημιώσεις σε σχέση με το πραγματικό απολεσθέν εισόδημα απέχουν παρασάγγας.

Γίνεται συνεπώς άμεσα αντιληπτή η ανάγκη να προσαρμοσθεί το σύστημα αποζημιώσεων στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και κυρίως στην πραγματική απώλεια εισοδήματος όπως αυτή προκύπτει από τις τιμές παράδοσης των αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερα δε, τη φετινή χρονιά όπου όπως προαναφέραμε,  τα «απόνερα» της πανδημίας δημιουργούν κύμα ακρίβειας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Για τον λόγο αυτό κύριε πρόεδρε, σας καλούμε να προχωρήσετε στην αναθεώρηση  του υπολογισμού των αποζημιώσεων, με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα για την στήριξη της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Αυτό κρίνεται το ελάχιστο αναγκαίο, ιδιαίτερα την δεδομένη χρονική στιγμή, για να μην βρεθούν εκτός καλλιέργειας εκατοντάδες παραγωγοί.  Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την στήριξή σας, με προσωπική παρέμβαση σας, ώστε να μην υποστούν ένα ακόμη συντριπτικό πλήγμα οι ήδη πληγέντες αγρότες.

Ευελπιστούμε στην άμεση και  θετική σας ανταπόκριση.