- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Θερμή εισβολή στην Καρδίτσα με 44άρια

Συνεχίζεται η θερμή εισβολή στην Καρδίτσα με τον υδράργυρο να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο από το περασμένο Σάββατο προκαλώντας έντονο αίσθημα δυσφορίας στους πολίτες και θέτοντας τις αρμόδιες αρχές σε συναγερμό.

Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου το θερμόμετρο στην περιοχή μας έδειξε έως και 42 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να φθάσει τους 43και την Πέμπτη τους 44 βαθμούς.

Όσοι έπρεπε να μετακινηθούν τη Δευτέρα είτε για την εργασία τους είτε για άλλες υποχρεώσεις ήταν εφοδιασμένοι με καπέλα και τα μπουκάλια νερό ανά χείρας, αφού η κατάσταση στην ατμόσφαιρα από πολύ νωρίς ήταν δύσκολη.

Το Σαββατοκύριακο, από την άλλη, η πόλη της Καρδίτσας θύμιζε έρημη πόλη, με τους περισσότερους είτε να έχουν ξεκινήσει διακοπές ή έστω κοντινές αποδράσεις και ορισμένα καταστήματα να κλείνουν και αυτά για λίγες μέρες.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, εξάλλου, δεν εξαιρούν καμία περιοχή της χώρας από τον καύσωνα ο οποίος δείχνει να υποχωρεί σταδιακά από τη βορειοδυτική χώρα την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς όμως η αποκλιμάκωση αυτή να δώσει τη θέση της στα αυγουστιάτικα μελτέμια.

Τα τελευταία δεδομένα δεν επιτρέπουν ασφαλή ανίχνευση της τάσης του καιρού για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι όμως σαφές, όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται πως θα είναι ο ισχυρότερος των τελευταίων τουλάχιστον 40 χρόνων, αφού η θερμοκρασία θα διατηρηθεί πάνω από τους 40 βαθμούς για 10 μέρες.

Η κατάσταση στα αστικά κέντρα θα γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη, εξαιτίας του συσσωρευμένου θερμικού φορτίου που απορροφούν συνεχώς τις τελευταίες μέρες δρόμοι, κτίρια, πλατείες και κάθε κτίσμα από τσιμέντο. Το φορτίο αυτό απελευθερώνεται το βράδυ όπου ήδη οι θερμοκρασίες είναι στους 30 με 32 βαθμούς.

 

ΕΜΥ: Από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών

Στο μεταξύ, για ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών, κάνει λόγο σε ανάρτηση στο twitter η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ σημειώνει ότι είχε προβλέψει έγκαιρα το φαινόμενο και το είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Ειδικότερα αναφέρει: «Δεδομένου ότι το κύμα ζέστης έχει ξεκινήσει από την Τρίτη και θα κρατήσει μέχρι Παρασκευή με διάρκεια 11 ημερών, θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια καύσωνα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Η ΕΜΥ προέβλεψε έγκαιρα το φαινόμενο και το χαρακτήρισε άμεσα ως Επικίνδυνο».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το Σάββατο

Τρίτη 03-08

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα είναι ιδιαίτερα υψηλή (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς,
β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Tετάρτη 04-08

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα παραμείνει υψηλή (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς, β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και πιθανώς κατά τόπους τους 45 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Πέμπτη 05-08

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν όμβροι στα βόρεια κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα βόρεια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 40 με 42 βαθμούς, β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 44 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Παρασκευή 06-08

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, σε όλη τη χώρα.

Σάβαβτο 07-08

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Οδηγίες προφύλαξης του κοινού

Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται. Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας SARS-CoV-2, να τηρούνται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς οι διατάξεις για τη χρήση των κλιματιστικών μονάδων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση του νέου κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται η αναγκαιότητα για τον συνεχή ή τουλάχιστο συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες είναι τα ακόλουθα:

Το υπουργείο Υγείας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράμει σε οποιαδήποτε ανάγκη ανακύψει.