- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το 38ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου τίμησε τον πρώην δήμαρχο Καρδίτσας Δημήτρη Αρχοντή

Για το σημαντικό έργο-παρακαταθήκη που έχει ΄΄κληρονομήσει΄΄ στον τομέα του πολιτισμού τιμήθηκε ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας Δημήτρης Αρχοντής, το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου, από το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει με η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού,σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλης Στεργιόπουλος που, μέσα από τις ερωτήσεις του, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα το έργο του Δημήτρη Αρχοντή και σημαντικές πτυχές της διαδρομής του στην αυτοδιοίκηση.

«Για να υπάρχει πολιτισμός, πρέπει να υπάρχει πόλις» δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας και με αυτή τη σκέψη ως αφετηρία, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι των σημαντικότερων έργων πολιτισμού.

«Επί θητείας μου, είχαμε ένδεια στις υποδομές. Το κέντρο Παυσίλυπο ήταν σε παρακμή. Χρησιμοποιούσαμε μόνο το φουαγιέ του Κινηματοθεάτρου για εκθέσεις, γιατί το υπόλοιπο ήταν γιαπί, και είχαμε και μια αίθουσα για τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη ΄΄ΗΑθηνά΄΄.

Από το ΄79, που ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πήραμε την απόφαση να νοικιάσουμε το Κινηματοθέατρο σε ιδιώτη και προκρίθηκε η πρόταση των Αδελφών Θεολόγη.

Το ΄ 83 ξεκίνησε το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ. Ιδρύσαμε το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας. Ορίσαμε για πρώτη φορά υπεύθυνο πολιτισμού. Προχωρήσαμε το Παυσίλυπο και την Ηλεκτρική Αγορά που ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ.

Τα τέσσερα δημοτικά Λουτρά που υπήρχαν, ανακαινίστηκαν και έγιναν Βιβλιοθήκες. Οι Βιβλιοθήκες, στη συνέχεια, έγιναν έντεκα με 5.500 μέλη. Έγιναν Οργανισμοί., όπως η ΔΕΤΑΚ και ο ΔΟΠΑΚ.

Πήραμε στην ιδιοκτησία του Δήμου το παλιό Νοσοκομείο και έγινε το Αρχαιολογικό Μουσείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αρχοντής.

Στην ερώτηση του Μανώλη Στεργιόπουλου για το τι θα άλλαζε ή τι θα διόρθωνε, απάντησε πως «Δεν προλάβαμε να σώσουμε το παλιό κτίριο του Κιέριον και την ολοκλήρωση των μελετών της Παλιάς Ηλεκτρικής και του Παυσιλύπου».

Ποια αξία θα τοποθετούσε πρώτη στο σκήπτρο ενός νέου ανθρώπου που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση; ήταν η επόμενη ερώτηση. Με τον Δημήτρη Αρχοντή να τονίζει πως «Πρέπει να φροντίσουμε την πόλη. Χρειάζεται πρόγραμμα μακροχρόνιο και μελέτη».

«Η αναγκαιότητα και η τύχη συναγωνίζονται στην εξέλιξη της ζωής. Τύχη ήταν το ΄84 που, επί Τρίτση, έγινε η πολεοδομική ανασυγκρότηση και ενισχύθηκαν τα προγράμματά μας» τόνισε, απαντώντας στην ερώτηση πιο ρόλο έπαιξε ο παράγοντας τύχη στη δημαρχιακή του θητεία.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, για το τι σκέφτεται και αισθάνεται όταν βλέπει όλη αυτή την πορεία του θεσμού, αλλά και για το τι εύχεται για τη συνέχεια.

«Μπορεί να συνεχίσει. Αλλά θα πρέπει να δουλεύουν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας. Έχουμε όλα τα προσόντα για να το αναβαθμίσουμε» σημείωσε.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος συγχαίροντας τον για το έργο του και ευχόμενος να είναι πάντα καλά.

Στο διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς, το θεατρόφιλο κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τη Θεατρική Πορεία «Ανοιχτά Πανιά» Δήμου Σαρωνικούστο έργο «Δεσποινίς ετών 39» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Αυτός ήταν ο τέταρτος από τους οχτώ συνολικά θιάσους που θα διαγωνιστούν, διεκδικώντας τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου, αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Τσιγγόπουλου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 22 Μαρτίου

Δημοτικό Κινηματοθέατρο – Ώρα 8.30μμ.

>Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου

Ομιλήτρια: Αθανασία Καλογιάννη, ηθοποιός

>Το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας–Μακρακώμης παρουσιάζει το έργο «Οι ηλίθιοι» του ΝηλΣάιμον