- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κηρύσσει στάση εργασίας τις ώρες διεξαγωγής του διαγωνισμού PISA

Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 18/5/22 θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα η επονομαζόμενη και ελληνική PISA, στην Στ΄ Δημοτικού και στη Γ΄ Γυμνασίου στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών για 6.000 μαθητές, από επιλεγμένα 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια.

Στην Καρδίτσα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αυτά είναι: 2ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ματαράγκας, Γυμνάσιο Μαγούλας. Για τη φετινή χρονιά έχει “πιλοτικό χαρακτήρα” ενώ από του χρόνου θα αφορά όλα τα σχολεία της χώρας.

Τι επιδιώκει το ΥΠΑΙΘ με τις εξετάσεις αυτές;

Η «ελληνική PISA» είναι εφαρμογή της αξιολόγησης του άρθρου 104 του νόμου 4823/21, που συνδέει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας με τις «επιδόσεις» των μαθητών, που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων η οποία συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους. Η απάντηση λοιπόν της ελληνικής κυβέρνησης (και των “ειδικών” της, ΟΟΣΑ-Ε.Ε) απέναντι στις ανισότητες και στην αποτύπωσή τους στα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο διαχωρισμός των μαθητών, η κατάταξη των σχολείων. Αποτελεί κομμάτι των αντιδραστικών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που προωθεί αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση (αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, αυτονομία, σκληρά εξεταστικά πλέγματα τράπεζα θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κ.α.).

Συνοπτικά, με την υλοποίηση του προγράμματος PISA επιχειρούν:

Οι διαγνωστικές εξετάσεις-«ελληνική PISA» δεν πρέπει να εφαρμοστούν