- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το ΚΚΕ για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ στη Θεσσαλία

Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η έναρξη του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις 1 Φλεβάρη 2021. Οι πόροι του προγράμματος εξαντλήθηκαν μέσα σε είκοσι (20) λεπτά στην Θεσσαλία, αφήνοντας εκτός, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν πρόλαβαν καν να μπουν στην πλατφόρμα, ενώ υποβλήθηκαν και σε μια δαπάνη εκατοντάδων ευρώ ο καθένας για να ετοιμάσει τα δικαιολογητικά.

Οι εξαγγελίες, οι αναβολές και η διαφήμιση της κυβέρνησης για το νέο “εξοικονομώ” αποδείχθηκαν κοροϊδία απέναντι στον λαό που ζει στην πλειοψηφία του σε παλιές και φθαρμένες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση, αφού το εισόδημά τους δεν επαρκεί για θέρμανση, με κομμένο το ρεύμα λόγω οικονομικής αδυναμίας ή που καίει σόμπες με ότι βρει για να ζεσταθεί και στο τέλος ζει και αναπνέει σε πόλεις με αιθαλομίχλη.

Ακόμα περισσότερο όμως, σε συνθήκες πανδημίας, οι καλά θερμαινόμενοι και αεριζόμενοι χώροι κατοικίας και εργασίας, προϋποθέτουν μεγάλες ενεργειακές δαπάνες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην καραντίνα αναγκάζονται να παραμένουν ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι τους, πολλαπλασιάζοντας τις δαπάνες θέρμανσης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι τελείως αντίθετη. Το 40% ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και δεν μπορεί να θερμάνει ικανοποιητικά το χώρο κατοικίας του ακόμα και σε “φυσιολογικές συνθήκες”.

Η επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης είναι ελάχιστο μέτρο, το οποίο όμως απευθύνεται σε έναν ελάχιστο αριθμό. Χθες (1/2/2021) σε ολόκληρη την Θεσσαλία έγιναν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611.  Είναι φανερό ότι πολλές χιλιάδες δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο εικοσάλεπτο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα γιατί δεν έχουν εξοικείωση ή γιατί δεν ανταποκρίνονταν το σύστημα και πολλές χιλιάδες ακόμα δεν έχουν καν την δυνατότητα να πληρώσουν τις άδειες και τους μηχανικούς που απαιτούνται, ώστε να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να μπουν στο πρόγραμμα “εξοικονομώ”. Είναι ούτως ή άλλως πολύ πίσω από τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες για φτηνή θέρμανση και προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμα όμως και από αυτό το πρόγραμμα, κύριος στόχος είναι να προωθηθούν νέες κερδοφόρες μπίζνες για το κεφάλαιο.

Η δυσαρέσκεια που νοιώθουν δεκάδες χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες της Θεσσαλίας, όπως και στις άλλες περιφέρειες της χώρας, πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τον πραγματικό ένοχο, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας, που θέλει το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ως εμπορεύματα για να θησαυρίζουν οι ενεργειακοί όμιλοι και που στις σημερινές συνθήκες αποδεικνύεται κυριολεκτικά, δολοφονική. Η Ε.Ε και όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι απόλυτα συνυπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση. Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια πολιτική που για την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, σε Ελλάδα και Ευρώπη, απολύουν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, πολλαπλασιάζουν το κόστος της Ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια, κινούνται απαρέγκλιτα στο δρόμο της απελευθερωμένης Ενέργειας που νομοτελειακά εκτινάσσει το κόστος για τα λαϊκά στρώματα. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα όλο το προηγούμενο διάστημα χέρι – χέρι υλοποιούσαν και συνεχίζουν να υλοποιούν μια ενεργειακή πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και σήμερα πλειοδοτούν για το ποιος θα κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα σε αυτόν τον καταστρεπτικό για τους εργαζόμενους δρόμο.