- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τρέφομαι σωστά; 16 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια ημέρα διατροφής η 16η Οκτωβρίου και οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας σε συνεργασία με την Διατροφολόγο Ευαγγελία Δεληγιάννη, οργάνωσαν μια ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές των Β΄& Γ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομάγουλας με κεντρικό σύνθημα: “Τρέφομαι σωστά;”.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των παιδιών στο θέμα της διατροφής τους και η προσπάθεια για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών τους Αφού δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές από την Διατροφολόγο, ακολούθησε διαδραστικό παιχνίδι για το δεκάλογο της σωστής διατροφής και τα διατροφικά σκουπίδια που κατακλύζουν την εποχή μας, οδηγώντας τα παιδιά σε διατροφικές διαταραχές από τη σχολική ηλικία.

Ανάμεσα σε πέντε διαφορετικά «εδέσματα», τα παιδιά ψήφισαν το αγαπημένο τους, που ήταν με διαφορά τα μακαρόνια! και τους μοιράσαμε όμορφους χειροποίητους σελιδοδείκτες με μηνύματα για την ημέρα!!!

Τέλος επισκεφτήκαμε και το δημοτικό παιδικό σταθμό της Καρδιτσομάγουλας και δανείσαμε βιβλία στη διευθύντρια Κυρία Αυγουστίου – Θεολόγη Κατερίνα, με σκοπό να τα διαβάσουν στα πολύ μικρά παιδιά και να τα δείξουν το δρόμο της υγιεινής διατροφής!!!

Με αφορμή λοιπόν αυτή την παγκόσμια ημέρα διατροφής, οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, παρουσιάζουν βιβλία με θέμα τη διατροφή.

«Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε» της Ελένης Χαράτση- Γιωργάκη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν τις σωστές τροφές, να αποφεύγουν τα επικίνδυνα τρόφιμα, να αντιδρούν σε βλαπτικές επιρροές, να ανακαλύπτουν και να ενθουσιάζονται με την καινούργια γεύση ενός ωφέλιμου λαχανικού ή φρούτου.

Η ιστορία της σωστής διατροφής ξετυλίγεται απλά, σαν παραμύθι, με εικονογραφημένους ήρωες, που τα παιδιά θα μιμηθούν, και αντιήρωες, που τα παιδιά θα απορρίψουν.

«Η διατροφή και το σώμα σου» της Alison Cooper από τις εκδόσεις Άγκυρα.

Στο βιβλίο υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τί είναι ισορροπημένη διατροφή; Πώς μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου; Τι είναι τα συμπτώματα διατροφής;

Με ενδιαφέροντες πίνακες δεδομένων, χρήσιμες συμβουλές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αυτό το βιβλίο σε βοηθά να κατανοήσεις την αξία ενός υγιούς σώματος και απευθύνεται τόσο σε μικρά, αλλά και σε μεγάλα παιδιά!!!

«Η διατροφή» της Nadia Benlakhel, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο που μας ενημερώνει, μας βοηθά να ανακαλύψουμε, να πειραματιστούμε και να προστατέψουμε τον πλανήτη μας.

Είναι ένα βιβλίο οδηγός με έξυπνες ιδέες, για να γίνεις ένας απαιτητικός καταναλωτής που σέβεται το περιβάλλον και ξέρει να τρώει καλά.

Και τέλος ένα βιβλίο της αγαπημένης μας Ράνιας Μπουμπουρή, «Το σκιουράκι που δεν ήθελε να φάει», από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Έχει υπέροχη εικονογράφηση, απλό κείμενο, ευχάριστο σε όλα τα παιδάκια και τους γονείς τους. Τί γίνεται όταν ο  μικρός σκίουρος που προτιμά να τρώει σοκολάτες, πατατάκια, γαριδάκια, βγαίνει για μια βόλτα στο δάσος και ζει μια περιπέτεια που θα τον κάνει ν’ αλλάξει γνώμη και να αρχίσει να τρώει κάστανα, καρύδια και φουντούκια;;;

Όλα τα παραπάνω βιβλία και πολλά ακόμη σχετικά με τη διατροφή, για μικρά, μεγάλα παιδιά, αλλά και ενήλικες, υπάρχουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, που λειτουργούν κανονικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά του covid και απογευματινό ωράριο, ώστε να βολεύει μαθητές και εργαζόμενους!

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών στο Facebook ή στο τηλέφωνο 2441071346.