- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ξεκινάει η ανάπλαση του πρ. Στρατοπέδου Λουμάκη

Ο δρόμος για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη ανοίγει μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να εντάξει στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» την εκπόνηση μελετών που θα αφορούν στη συνολική ανάπλαση του χώρου. Ο προϋπολογισμός της πράξης που εγκρίθηκε ανέρχεται στα 814.089,9 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο που έργο που θα αλλάξει τη νότια πλευρά της πόλης. Η πρόταση που υπέβαλε η Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Καρδίτσας περιελάμβανε  δυο υποέργα. Το πρώτο το οποίο και εγκρίθηκε αφορά την εκπόνηση μελέτης και τη χρηματοδότησή της ενώ το δεύτερο αφορά στην κατασκευή του έργου.

Το υπουργείο Εσωτερικών με την απόφαση του στην ουσία άναψε το πράσινο φως για την έναρξη αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου. «Η χρηματοδότηση της μελέτης είναι το πρώτο αλλά και το πιο αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλουμε. Σε κάθε περίπτωση θα αναζητήσουμε κάθε δυνατότητα που θα μας δοθεί ώστε να προχωρήσει αυτό το τόσο μεγάλο έργο. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα αλλάξει όλη τη νότια πλευρά της πόλης. Μάλιστα θα έρθει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την ολοκλήρωση του νότιου περιφερειακού και την ανάπλαση του Παλέρμου έργα που προωθούνται άμεσα» δηλώνει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος.

Στοιχεία της πρότασης

Η υλοποίηση της πράξης «Αρχιτεκτονικη αναπλαση και αξιοποιηση του περιβαλλοντος χωρου και των κτιριων του πρωην στρατοπεδου Λουμακη», αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη, συνολικού εμβαδού 55.518 τ.μ., που βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο της πόλης και έχει ένα δυναμικό ανάπτυξης με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Η αξιοποίησή του θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης για τους κατοίκους και θα δώσει χώρο σε νέες δραστηριότητες και εμπειρίες που θα διαμορφώσουν τη μετέπειτα εικόνα της πόλης.

Η έκταση βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Συνορεύει νότια με την περιφερειακή οδό και με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών, ανατολικά με μια από τις κύριες αρτηρίες της πόλης, την οδό Κουμουνδούρου (Χαριλάου Φλωράκη), η οποία αποτελεί έξοδο της πόλης προς την περιοχή του Σμοκόβου, βόρεια με το υπό ανέγερση Διοικητήριο των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και την οδό Δημοκρίτου και δυτικά με το συγκρότημα των λαϊκών πολυκατοικιών και την οδό Σαμαροπούλου. Επίσης, βρίσκεται κοντά στο πάρκο Παλέρμο και στο Σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Η περιοχή γύρω από το οικόπεδο έχει κύρια χρήση κατοικίας, κυρίως με τριώροφες οικοδομές.

Το οικόπεδο περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Καρδίτσας από το Ταμείο Εθνικής άμυνας. Περιλαμβάνει  κτίσματα που παλαιότερα είχαν στρατιωτική χρήση. Επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του οικοπέδου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη του Δήμου Καρδίτσας και στο δυτικό άκρο του οικοπέδου υπάρχει παιδική χαρά εμβαδού 902τ.μ. Ο περιβάλλων χώρος των κτιρίων είναι ελεύθερος και αραιοφυτεμένος και σε ένα τμήμα του έχει γίνει οργανωμένη δενδροφύτευση. Στο εσωτερικό του οικοπέδου δημιουργείται μια φυσική διαίρεση λόγω της διέλευσης ενός παλιού «αύλακα». Η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 55.518 τ.μ.

Το υποέργο που εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση αφορά στην σύνταξη μελετών ωρίμανσης (οριστικές και μελέτες εφαρμογής) για τον περιβάλλοντα χώρο και τα υφιστάμενα κτίρια, τα οποία θα διατηρηθούν και θα αξιοποιηθούν με νέες χρήσεις εντός της έκτασης του πρώην στρατοπέδου Λουμάκη. Από τα υφιστάμενα κτίρια, θα κατεδαφιστούν κάποια ενώ άλλα θα αξιοποιηθούν με συνολικό εμβαδό επανάχρησης υφιστάμενων κτιρίων 693,17 τ.μ.

Κατά την μελέτη ανάπλασης της πράξης θα δοθεί έμφαση :