- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ξεκινάει η υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής κάθε είδους νεκρών ζώων

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος περισυλλογής κάθε είδους νεκρών ζώων και κατασχεθέντων τροφίμων και λήψης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δεν βαρύνει τους κτηνοτρόφους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την περισυλλογή ζώων κάθε ηλικίας:

  1. Νεκρών Βοοειδών εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
  2. Νεκρών Αιγοπροβάτων εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
  3. Νεκρών Χοίρων, Ιπποειδών και Πτηνών,
  4. Πτωμάτων όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.

Σε κάθε θάνατο ζώου οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να καλούν πάντα την εταιρεία περισυλλογής νεκρών ζώων KAFSIS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ. Ευθύνη των κτηνοτρόφων είναι η άμεση τηλεφωνική ενημέρωση της εταιρείας ώστε το νεκρό ζώο να μη βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης καθώς και η διαφύλαξη του πτώματος από κατασπάραξη σαρκοφάγων ζώων.

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση :

α) το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του,

β) την έδρα της εκμετάλλευσης,

γ) τον κωδικό εκμετάλλευσης και

δ) τον αριθμό ενωτίων των νεκρών ζώων.

Οι δηλώσεις νεκρών ζώων γίνονται στο Τηλεφωνικό Κέντρο της εταιρείας στον αριθμό όλο το 24ωρο:  210 89 60 100.

Διευκρινίζουμε ότι η κλήση αυτή δεν απαλλάσσει τους παραγωγούς από την προσκόμιση στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών. Η διαφορά είναι ότι τώρα μαζί με το δελτίο μεταβολών επισυνάπτεται και το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS.

Οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες μπορούν επίσης να απευθύνονται για τον εντοπισμό νεκρών ζώων στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ανωτέρω τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Σημειώνουμε ότι, για όσα ενήλικα βοοειδή και αιγοπρόβατα λαμβάνεται δείγμα εγκεφαλικού ιστού για εξέταση Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών, καταβάλλεται στους δικαιούχους κτηνοτρόφους οικονομική αποζημίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και

Μουζακίου τηλ. 24450-41267