- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Υπόγειο σύστημα άρδευσης στο Μελισσοχώρι Σοφάδων

Διπλό αντλιοστάσιο  και υπόγειο δίκτυο άρδευσης για 6.700 στρέμματα αγροτικής γης αποκτά το Μελισσοχώρι Σοφάδων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.400.000 ευρώ.

«Στηρίζουμε στην πράξη τη συνέχιση της ζωής και της παραγωγής στην ύπαιθρο, στηρίζουμε το εισόδημα των ανθρώπων που ζουν από την καλλιέργεια της γης. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Σοφάδων Θάνο Σκάρλο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ανασχεδιάζεται το αντλιοστάσιο στο Μελισσοχώρι, τοποθετούνται δύο νέες αντλίες και κατασκευάζεται υπόγειο δίκτυο άρδευσης για 6.700 στρέμματα. Τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας δίνουν ανάσα ελπίδας για το μέλλον,  οδηγούν σε ορθή και  αποτελεσματική διαχείριση του νερού  σέβονται το περιβάλλον και τους κόπους των αγροτών, μας πάνε όλους μαζί μπροστά» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

 

Το νέο έργο στο Μελισσοχώρι

Προβλέπεται η ολοκλήρωση του ημιτελούς αντλιοστασίου Μελισσοχωρίου Δήμου

Σοφάδων και η κατασκευή υπόγειων αγωγών άρδευσης. Οι αντλίες και οι ηλεκτροκινητήρες αντικαθιστούνται από νέους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος. Έτσι ο χώρος του αντλιοστασίου (οικίσκου) ανασχεδιάζεται με τοποθέτηση δύο  νέων αντλιών και δύο  νέων ηλεκτροκινητήρων ενώ τοποθετούνται και οι αγωγοί προσαγωγής, διατομής DN355, για την μεταφορά του αρδευτικού νερού προς το αγρόκτημα Μελισσοχωρίου.

Οι προτεινόμενοι αγωγοί άρδευσης (Αγωγός 1 και Αγωγός 2) είναι υπόγειοι και θα

κατασκευαστούν εντός τάφρου (ορύγματος) που θα πληρωθεί με τα υλικά εκσκαφής. Οι αγωγοί από τη θέση του αντλιοστασίου θα οδεύουν προς τα δυτικά και στο όριο μεταξύ των αγροκτημάτων Μελισσοχωρίου και Λουτρού έχοντας τις απαραίτητες εξόδους νερού (στόμια) με βάνες απ όπου το νερό δια βαρύτητας θα ρέει σε υφιστάμενες χωμάτινες τάφρους (προς τα βόρεια). Στις θέσεις αυτές κατασκευάζονται τυπικά φρεάτια δικλείδων και από τους αγωγούς προσαγωγής μέσω ταυ παροχετεύεται νερό σε διατομή DN225 (υπάρχει και η αντίστοιχη δικλείδα).

Η έκταση που δύναται να εξυπηρετηθεί από το διπλό αντλιοστάσιο του  Μελισσοχωρίου ανέρχεται σε περίπου 6.700 στρέμματα.