- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Λίμνης Πλαστήρα Ελλάδος και Coswig (Anhalt) Γερμανίας

Σημαντική συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα (Πέμπτη 30/3/2023) στο Μορφοβούνι, οι δήμαρχοι κ.κ. Παναγιώτης Νάνος και Axel Clauß, με εκπρόσωπο της Ελληνο – Γερμανικής Συνέλευσης και μεταφράστρια κ. DenizSakkoleva, παρουσία του προέδρου των συνεργατών των δύο δημάρχων που θα υλοποιήσουν την συμφωνία, καθώς και των αντιδημάρχων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Η υπογραφή του MoU είναι το αποτέλεσμα τηλεδιασκέψεων των δημάρχων Λίμνης Πλαστήρα και Coswig (Anhalt) Γερμανίας, με διαμεσολαβητή στην επικοινωνία και συνεργασία την Ελληνογερμανική Συνέλευση, φορέα της Αυτοδιοίκησης και εταίρο της κοινής  προσπάθειας.

Το πλαίσιο της συνεργασίας διέπεται απο τις αρχές τηςΙσότητας και της Ελευθερίας, της Ειρηνικής Συνύπαρξης και Φιλίας των λαών, των πανανθρώπινων Αξιών. Σκοπός της συνεργασίας είναι η Οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη, η ανταλλαγή καλών πρακτικών, προπαντός ησυνεργασία επ’ ωφελείατων Δήμων και των δημοτών. Οι Δήμοι υιοθετούν κοινούς στόχους, τους οποίους θα προωθήσουν με αμοιβαιότητα και σεβασμό, μέσα από ανταλλαγές και συνεργασία.Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε κοινές Πολιτικές Ανάπτυξης, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Μορφωτικές και Αθλητικές ανταλλαγές, κ.α.

Στόχος των δημάρχων είναι μέσα από κοινές δράσεις να προωθήσουν χάραξη πολιτικών για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη, με προτεραιότητα την διεκδίκηση κοινών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Υπαίθρου, συγκράτησης του πληθυσμού στα χωριά, δημιουργία  συνθηκών για επιστροφή των ξενιτεμένων στον τόπο τους και την προσέλκυση νέων κατοίκων στην Ύπαιθρο. Επίσης προβλέπεται συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε λειτουργικό επίπεδο και όπου αλλού είναι εφικτό.

Μέσα από την συνεργασία θα επιδιωχθεί η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων «Erasmus» με αντίστοιχες εκατέρωθεν προσκλήσεις, όπου είναι εφικτό. Έμφαση δίνεται στην συνεργασία Πανεπιστημίων, Σχολείων, Συλλόγων και Φορέων σε Εκπαιδευτικό, Πολιτιστικό και Μορφωτικό Επίπεδο, με κοινές εκπαιδευτικές, επιστημονικές και άλλες δράσεις με θέμα το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, την Σύγχρονη Τέχνη, με τόπο υλοποίησης των δράσεων σε σημεία που θα επιλέξουν από κοινού οι Δήμοι και οι φορείς.

Στις κατασκηνώσεις της Νεράϊδας Λίμνης Πλαστήρα, ο Δήμος αναλαμβάνει την φιλοξενία παιδιών από τον δήμο Coswig (Anhalt) Γερμανίας, καθώς και φιλοξενία φοιτητών από Πανεπιστήμια της Γερμανίας στο πλαίσιο των Θερινών Ακαδημιών, καθώς και για πρακτική άσκηση. Τέλος, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για Αθλητικές, Μορφωτικές, Πολιτιστικέςανταλλαγές μεταξύ των Δήμων και των φορέων.

Από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος καλωσόρισε την γερμανική αντιπροσωπεία και παρουσίασε το πρόγραμμα «Επιστροφή στην Πατρίδα». Ακολούθως ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου κ. Στεργιόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις για την Νεολαία και την φιλοξενία παιδιών από άλλες χώρες. Η αντιδήμαρχος κ. Βάσω Ξηροφώτου παρουσίασε τις δράσεις για τον Εναλλακτικό Τουρισμό και ιδιαίτερα αυτόν που ενδιαφέρει τους Γερμανούς τουρίστες. Ο αντιδήμαρχος κ. Α. Μηλίτσης παρουσίασε το πρόγραμμα «Τράπεζα Γης» και τις δράσεις στον Πρωτογενή τομέα, ενώ ο Γραμματέας του Δήμου κ. Β. Μπράντζος, παρουσίασε την ενότητα καινοτόμες δράσεις για το Περιβάλλον και την εξωστρέφεια του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Από πλευράς Δήμου παραβρέθηκαν τα στελέχη του Δήμου κ.κ. Τσιαμαντά Χριστίνα, Ποδηματά Μυρσίνη, Βασίλης Σιάτρας και Βασιλείου Γιάννης.

Από το Δήμο Coswig (Anhalt) παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Axel Clauß, με τα στελέχη τον κ. Ingo Künne και τις κ.κ. Madita Schönwald και Caroline Elsner. Ο κ. Clauß αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Coswig για την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα για την Νεολαία, δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση από την νεανική ηλικία. Επίσης ανέφερε την παροχή κινήτρων για σπουδές σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν, όπως λ.χ. οι γιατροί προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι τα χωριά. Για την διευκόλυνση όσων θέλουν να εγκατασταθούν στο Δήμο του είπε ότι δημιούργησε ένα υποστηρικτικό γραφείο για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών δυσκολιών, αλλά και για την ανάδειξη των ευκαιριών.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος και μετά την σύσκεψη υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας στην Ελληνική και Γερμανική γλώσσα, ενώ δόθηκαν αναμνηστικά δώρα εκατέρωθεν. Ακολούθως επισκέφθηκαν τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου έγινε ξενάγηση από τον δήμαρχο κ. Νάνο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης δήλωσε: «Ευχαριστώ από καρδιάς τον συνάδελφό μου κ. Axel Clauß για την τιμή της επίσκεψης του ιδίου και των συνεργατών του στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και για την συνεργασία.  Σήμερα είναι ιστορική ημέρα για δύο λόγους: α) Με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με τον Δήμο Coswig (Anhalt) της Γερμανίας ξεκινάμε μία προσπάθεια για την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Δύο μικροί πληθυσμιακά Δήμοι από τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, με όρους εξωστρέφειας, επιχειρούν την Ανάπτυξη με όρους και προϋποθέσεις που έχει ανάγκη ο κάθε τόπος. Προωθούμε συνεργασίες στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, τις Μορφωτικές Ανταλλαγές. Τολμούμε τις διεθνείς συνεργασίες διότι μέσα από αυτές δίνουμε προστιθέμενη αξία στις έννοιες της Πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης.

β) Ιδιαίτερα για τον Δήμο μας η συμφωνία αυτή έχει έναν βαθύτατο συμβολισμό, καθώς υπογράφεται ογδόντα χρόνια μετά το κάψιμο των χωριών μας από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Μετατρέπουμε την Μνήμη σε θεμέλιο Ειρήνης και Προόδου, σε πεδίο συναδέλφωσης των λαών. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το Μέλλον, χωρίς προκαταλήψεις, με όρους αξιοπρέπειας που αρμόζουν σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.

Οδήμαρχος Coswig (Anhalt)κ. AxelClauß μετά την συνεργασία δήλωσε:«Κύριε δήμαρχε, κύριε Νάνο, συνάδελφοι και συνεργάτες του δημάρχου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη χαρά και την τιμή που μας κάνατε φιλοξενώντας μας στο δήμο σας. Από τις συζητήσεις που κάναμε και τις πληροφορίες που ανταλλάξαμε, έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε πολλούς κοινούς στόχους και ποικίλα κοινά θέματα, τα οποία μαζί μπορούμε να επεξεργαστούμε. Αυτό ήταν μόνο το ξεκίνημα, θα υπάρξει σίγουρα και συνέχεια και είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τους στόχους που θα θέσουμε, προάγοντας έτσι και τη φιλία των δύο λαών».