- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελουργικών Εκτάσεων

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας, γίνονται γνωστά τα εξής:  Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελουργικών  Εκτάσεων στην Ελλάδα για την περίοδο 2022-2023» στην Υπηρεσία μας με καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιουνίου 2022.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι αμπελουργοί που κατέχουν αμπελοτεμάχια έκτασης άνω του μισού (0,5) στρέμματος, τα οποία χρήζουν ανανέωσης λόγω αλλαγής ποικιλιών και  ανάγκης βελτίωσης των τεχνικών διαχείρισης.

Οι παραπάνω παραγωγοί εντάσσονται στο πρόγραμμα για την υλοποίηση των μέτρων:

α) εκρίζωσης  β) απώλειας εισοδήματος  γ) αναφύτευσης δ) επανεμβολιασμού και ε) βελτίωσης τεχνικών διαχείρισης.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά:

Κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην υπηρεσία μας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. 1. Αίτηση – Yπεύθυνη δήλωση στο Πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 1 και Υπόδειγμα 2).
  2. Εκτύπωση της καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο, ενημερωμένη από τον παραγωγό πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.
  3. Για τη σωστή συμπλήρωση του Υποδείγματος 2, ο αιτών σε περίπτωση εκτέλεσης του μέτρου εκρίζωση/αναφύτευση με αλλαγή θέσης ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης, υποχρεούται να προσκομίσει σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ’ 87, όλων των κορυφών των αιτούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα ολοκληρωθεί η δράση, καθώς και καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και το τοπωνύμιο της περιοχής τους.
  4. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισής του, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/86, για τη συμπληρωματική προσκόμισή του στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. πριν το τέλος του διοικητικού ελέγχου και όχι αργότερα από την 24η Ιουνίου.

  1. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης ένταξης για το Πρόγραμμα. Υποβάλλεται, σε περίπτωση που στο αντίγραφο της Α.Ε.Ε. τρέχοντος έτους, του αιτούντα, δεν περιλαμβάνεται η χαρτογραφική αποτύπωση των τεμαχίων.
  2. Πλήρες αντίγραφο της Α.Ε.Ε., του παραγωγού στον οποίο ήταν καταγεγραμμένο αμπελοτεμάχιο που δεν εμφανίζεται στην Α.Ε.Ε, προηγούμενου έτους, του αιτούντα παραγωγού. Υποβάλλεται, για τις περιπτώσεις που αμπελοτεμάχιο της αίτησης δεν καταγράφεται στην Α.Ε.Ε., του προηγούμενου έτους του αιτούντα και εφόσον δεν διατίθεται η χαρτογραφική αποτύπωσή του από την τρέχουσα αίτηση της Α.Ε.Ε. .
  3. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  4. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου – παραγωγού.
  5. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου.
  6. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια που καταγράφονται στην αίτηση ένταξης για το Πρόγραμμα, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση.

Ειδικότερα:

α. Για τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας / κυριότητας κατά περίπτωση: (Συμβόλαια αγοράς νομίμως μεταγραμμένα, Αποδοχή κληρονομιάς, Αποδεικτικά δωρεάς ακινήτων, Κτήση με προσκύρωση, Με δικαστική απόφαση απονομή κυριότητας, Κληρονομητήριο, Γονική Παροχή, Διαθήκη, Βεβαίωση Δηλωθείσας Περιουσιακής Κατάστασης).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία προσκόμισης από τον ιδιοκτήτη οποιουδήποτε από τους παραπάνω τίτλους κυριότητας, τότε αυτός μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο του εντύπου Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, του προηγούμενου οικονομικού έτους, στο οποίο πρέπει να φαίνεται δηλωμένο το συγκεκριμένο τεμάχιο συνοδευόμενο με Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται ότι τα στοιχεία του Ε9 είναι ακριβή και αληθή.

β. Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:

 αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή,

 αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κλπ) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης,

 έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών {αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης γεωργικών ακινήτων (συμφωνητικά αγρομίσθωσης και/ή χρησιδάνεια παραχώρησης) που δε θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια,

 φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στο πρόγραμμα, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9, στην οποία θα καταγράφεται η εν λόγω έκταση.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο Αμπελουργίας της υπηρεσίας μας (τηλέφωνο επικοινωνίας 24413-55249, υπεύθυνος προγράμματος ο κ. Ε. Γκαραβέλος).