Με επιτυχία η ιατρική ημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά

15 Νοεμβρίου 2016

gynaikes-1

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών, του Ιατρικού Συλλόγου και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ιατρική ημερίδα με θέμα : Τα μυστικά του ύπνου, οι διαταραχές του, η πρόληψη και η αντιμετώπιση τους.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Σωτήρης Κουλοκτσης ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης και πρόληψης για την υγεία όλων. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο κόστος για τον πολίτη αλλά και την πολιτεία.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι παιδίατροι Ελευθέριος Μουτσανας και Ευανθία Τριβαρα.
Ο κ. Μουτσάνας, αναπτύσσοντας το θέμα «τα μυστικά του ύπνου, οι πρωτοπαθείς διαταραχές του και η πρόληψη της αϋπνίας», τόνισε τα εξής:
Ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης καθοδηγείται από το βιολογικό ρολόι μας, το οποίο μας υπαγορεύει πότε πρέπει να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Κύριος ρυθμιστής του είναι το φως. Με τη βοήθεια του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος χαρακτηρίζεται από περιόδους που επαναλαμβάνονται κυκλικά, σε όλους τους ανθρώπους,, πολλές φορές κάθε νύχτα. Ο κάθε κύκλος ύπνου διακρίνεται σε δύο ποιοτικά διαφορετικές καταστάσεις: τον ύπνο χωρίς ταχείες κινήσεις των οφθαλμών (NREM) και τον ύπνο με ταχείες κινήσεις οφθαλμών (REM), με διαφορετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά η κάθε μια. Ο αριθμός των ωρών που είναι απαραίτητες για ύπνο διαφέρει από παιδί σε παιδί -κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι ενάντια στις ατομικές του ανάγκες για ύπνο. Διαταραχές του ύπνου εμφανίζουν το 1/3 των παιδιών και των ενηλίκων (αϋπνία, εφιάλτες, παραμιλητό, νυχτερινός τρόμος, υπνοβασία, τρίξιμο δοντιών, νυχτερινός μυόκλονος, ναρκοληψία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, άπνοια, ενούρηση, κλπ). Πρέπει να θυμόμαστε πως ο καλός ύπνος -μαζί με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση- είναι το κλειδί για να ζήσουμε πολύ και να είμαστε γεμάτοι υγεία.
Η κ. Τριβαρα αναπτύσσοντας το θέμα< Οι δευτεροπαθείς διαταραχές του ύπνου και η αντιμετώπιση τους.> αναφέρθηκε στις οργανικές καταστάσεις που μπορούν να εκδηλωθούν και με διαταραχή του ύπνου. Οι βρεφικοί κωλικοί είναι η πιο συχνή κατάσταση που διαταράσσει τον ύπνο των βρεφών. Αναφέρθηκαν οι νεώτερες απόψεις σχετικά με την αιτιολογία εμφάνισης των κωλικών και πότε πιθανόν να υποκρύπτουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Αναφέρθηκε επίσης στη γαστροοισοφαγικη παλινδρόμηση καθώς και στις επιληψίες που εκδηλώνονται με διαταραχές του ύπνου-βρεφικοί σπασμοί ,Ρολανδειο επιληψία, σύνδρομο Παναγιωτόπουλος ,επιληψία του μετωπιαίου λοβού. Περιέγραψε ακόμη μια πολύ συχνή κατάσταση στην παιδική ηλικία, το έντονο ροχαλητό και τις απνοιες, που προκαλούνται από υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις(κρεατάκια) ,υπερτροφικές αμυγδαλές η αθεράπευτη αλλεργική ρινίτιδα. Κατόπιν αναφέρθηκε στην νυχτερινή ενούρηση .Τελευταία παρουσίασε τα αίτια διαταραχών του ύπνου από αρρύθμιστο άσθμα και κατάθλιψη, καταστάσεις που αν μείνουν αρρύθμιστες παρουσιάζουν αυξημένη θνητότητα. Συμπερασματικά καλό είναι να έχει κανείς υπ’οψιν ότι πίσω από μια διαταραχή του ύπνου μπορεί να υποκρύπτεται κάποια οργανική πάθηση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κος Γιώργος Σακελλαριου εκπ/ποι της δημοτικής αρχής, εκπ/ποι φορέων αλλά και πλήθος κόσμου .

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Αφήστε σχόλιο

Ελένη Λεγάκη - Μη σταματάς
Μανώλης Λιδάκης - Εσένα θ΄ αγαπούσα
Μελίνα Ασλανίδου - Αν πάρεις
Γιάννης Πάριος & Χάρης Βαρθακούρης - Το τραγούδι του Χάρη
Παντελής Θαλασσινός - Πόνος άπονος
Πασχάλης - Πως
Ονάρ - Πέτα με ψηλά
Μπάμπης Στώκας - Μη γυρίσεις
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Μιχάλης Χατζηγιάννης - Θάρρος ή αλήθεια

 


ABC - The night you murdered love
KC - That΄s the way I like it
Debarge - Rythm of the night
Bonnie Tyler - Hero
Michael Jackson - Rock with you
Bad Boys - Blue a train
Asia - Heat of moment
Giusi Ferreri - Non ti scordare
Nickelback - Rock star
Amy Macdonald - A wish for something

 


Φεβρουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728EC

ligo-gelio