14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016


O Τοπικός Μαθητικός Διαγωνισμός, για την επιλογή ομάδων μαθητών που θα συμμετάσχουν στη 14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016, διεξήχθη με επιτυχία το περασμένο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σκοπός του είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, καθώς και η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή.

Διαγωνίσθηκαν τριμελείς ομάδες μαθητών Α’ και Β’ τάξης από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ): 2ο Καρδίτσας, 4ο Καρδίτσας και Μουσικό Σχολείο για να προκριθεί εκείνη η ομάδα που θα συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία για τα σχολεία της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και της Βορείου Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 23 Ιανουαρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη. Τις περισσότερες μονάδες συγκέντρωσε η ομάδα του 4ου ΓΕΛ Καρδίτσας (αποτελούμενη από τις μαθήτριες Αναστασία Γιοβάνη, Ειρήνη Κατσαρού και το μαθητή Κωνσταντίνο Γρίβα) με δεύτερη αυτή του 2ου ΓΕΛ Καρδίτσας (αποτελούμενη από τις μαθήτριες Ιουλία Πατραμάνη, Μαρία Φάκα και το μαθητή Σεραφείμ Παπαγεωργίου).

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη διαδικασία επέδειξαν άριστη ομαδική συνεργασία καθώς και πολύ καλές επιδόσεις παρ’ ότι το αντικείμενο εξέτασης δεν τους ήταν και τόσο οικείο (αυτό των ικανοτήτων να χειρίζονται εργαστηριακά όργανα και συσκευές). Στην επιτυχία της διοργάνωσης συνέβαλαν και οι καθηγητές των ΓΕΛ, που εκπαίδευσαν και καθοδήγησαν τους μαθητές τους καθώς και τα επτά μέλη της επιτροπής διεξαγωγής του τοπικού διαγωνισμού, που εκτός ωραρίου εργασίας και χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος εργάστηκαν για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η 3η συμμετοχή της περιοχής μας φέτος στη «14η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2016» να σηματοδοτεί ότι τις επόμενες χρονιές όλο και περισσότερα Λύκεια θα συμμετέχουν με ομάδες μαθητών στο διαγωνισμό.

Το ΕΚΦΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών θα διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των εμπλεκομένων σ’ αυτή τη φάση του διαγωνισμού, όπου θα βραβεύσει τους συμμετέχοντες μαθητές και θα ενημερώσει τους παρευρισκόμενους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών και τις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 στην αίθουσα συνεδρίων (1ος όροφος) του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στις 12 το μεσημέρι και προσκεκλημένοι είναι εκτός των εμπλεκομένων μαθητών και καθηγητών, οι Υπεύθυνοι των Σχολικών Εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών (ΥΣΕΦΕ) των Σχολείων, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση που θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορεί κάποιος να βρει:

Προηγούμενο άρθρο Το Δημοτικό Σχολείο Αγ. Τριάδας στη ΛΕΦΚΚ
Επόμενο άρθρο Άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Μουζάκι