Το Μορφοβούνι τίμησε τον Αντώνη και Σωτήρη Σκούφη


 Σε μία σεμνή και συγκινητική τελετή το Μορφοβούνι αλλά και η Καρδίτσα, τίμησε δύο σημαντικούς εκπροσώπους του αυθεντικού δημοτικού τραγουδιού, τον Αντώνη Σκούφη – Αγραφιώτη και τον κ. Σωτήρη Σκούφη. Η εκδήλωση ήταν η πρώτη της «Γιορτής Δημοτικού Τραγουδιού 2009» και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», την Κυριακή το πρωϊ στις 10.30 π.μ.. Ξεχωριστή αίσθηση έκανε η παρουσία του κ. Σωτήρη Σκούφη και της οικογένειας του αείμνηστου Αντώνη Σκούφη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Μορφοβουνιώτες αλλά και φίλοι του Δημοτικού τραγουδιού από την Καρδίτσα.

Στο καλωσόρισμα ο κ Παναγιώτη Νάνος πρόεδρος της Εταιρείας Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης ανέφερε τους στόχους που υπηρετεί η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού και σε ότι αφορά την τιμητική εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά: «Η εκδήλωση τιμής για τον Αντώνη και το Σωτήρη Σκούφη,  δεν υπαγορεύεται από συναισθηματικούς ή τοπικούς όρους, αλλά από την ανάγκη ανάδειξης δύο σπάνιων φωνών που υπηρέτησαν συνειδητά και ανιδιοτελώς το δημοτικό τραγούδι, ακριβώς διότι έβγαινε από την ψυχή τους. Και οι δύο, παρέδωσαν μέσα από τη δισκογραφία και την συνολική προσφορά τους, σπάνιες ερμηνείες. Διέσωσαν και διέδωσαν τραγούδια των Αγράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Επίσης ο ίδιος αναφέρθηκε στη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου  του Συλλόγου Μορφοβουνιωτών Αθήνας, ο οποίος έφυγε και αυτός πρόωρα από τη ζωή το 1979, 30 χρόνια πριν.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντική αυτή η εκδήλωση, διότι αναδεικνύει την προσφορά δύο άξιων τέκνων του Μορφοβουνίου, χωριού με μεγάλη παράδοση στο δημοτικό τραγούδι. Ο Δήμος Πλαστήρα επενδύει στον Πολιτισμό και απόδειξη είναι η ύπαρξη του ανακαινισμένου Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ στηρίζει οικονομικά πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την τοπική μας παράδοση.»  

Στο χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Κατσαρός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας συμπεριέλαβε στο Φεστιβάλ Λιμνών Ν. Καρδίτσας και στηρίζει έμπρακτα πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν τον Τοπικό μας Πολιτισμό. Η Γιορτή Δημοτικού Τραγουδιού μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, αλλά και με τη συναυλία του Αντιφωνικού Τραγουδιού συνεισφέρει στη διάσωση, ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας του Νομού Καρδίτσας.» 

Μήνυμα έστειλε ο βουλευτής Καρδίτσας κ. Ντίνος Ρόβλιας, ενώ στην παρίστατο ως εκπρόσωπός του, ο κ. Β. Τζιμούρτος.

Ακολούθησαν δύο ομιλίες για τα τιμώμενα πρόσωπα. Η πρώτη έχει τίτλο  «Αντώνης Σκούφης 1928 – 1979:  Το αηδόνι των Αγράφων που σίγησε πρόωρα», την οποία παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Νάνος. Ο γνωστός ερευνητής της Τοπικής Ιστορίας έφερε άγνωστα βιογραφικά και άλλα στοιχεία για τον σπουδαίο ερμηνευτή που χάθηκε μετά από τροχαίο ατύχημα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καλλιτεχνική διαδρομή, τις συναυλίες, τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις από το κρατικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη δισκογραφική παραγωγή, παραθέτοντας κατάλογο με τα τραγούδια που ηχογράφησε τη δεκαετία 1960 – 1970. Η ομιλία διανθίστηκε από τραγούδια του Αντώνη Σκούφη.  

Η δεύτερη ομιλία είχε τίτλο «Σωτήρης Σκούφης: 50 χρόνια προφοράς στο Δημοτικό Τραγούδι» και την παρουσίασε ο κ. Τάσος Τσάβαλος, δάσκαλος με πολύχρονη παρουσία στη διοίκηση των Συλλόγων Μορφοβουνιωτών Αθήνας και Καρδίτσας. Ο ομιλητής με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την διαδρομή του κ Σωτήρη Σκούφη και πως ξεκίνησε να τραγουδά το 1950 και πως ερμήνευσε περισσότερα από 1.500 δημοτικά τραγούδια τα οποία μεταδόθηκαν από Ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς Σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Επίσης έδωσε πολλές συναυλίες στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, κυκλοφόρησε τραγούδια σε κασέτες, ενώ η δισκογραφία του είναι περιορισμένη.

Α κολούθησε απονομή αναμνηστικής πλακέτας στην κ. Ευτυχία, συζύγου του Αντώνη Σκούφη από τον κ. Παναγιώτη Νάνο και αντίστοιχη στον κ. Σωτήρη Σκούφη, την οποία παρέδωσε ο κ. Δημήτρης Τσιαντής, δήμαρχος Πλαστήρα. Στην αντιφώνησή τους οι τιμώμενοι συγκινημένοι ευχαρίστησαν τους Συλλόγους και τους φορείς για την τιμή. Την παράσταση έκλεψε ο κ. Σωτήρης Σκούφης ο οποίος τραγούδησε δύο παλαιά και άγνωστα τραγούδια, καταχειροκροτούμενος από το πυκνό ακροατήριο.    

Παρουσιάστρια των εκδηλώσεων είναι η κ. Ροδάνθη Π. Νάνου, απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος της ΕΣΠΑ. Η εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασία των Συλλόγων Μορφοβουνιωτών  Καρδίτσας – Βόλου – Αθήνας. Συνδιοργανωτές είναι  οι Δήμοι Νευρόπολης και Πλαστήρα και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Αποχετεύσεις στα Τ.Δ. του Δήμου Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία συνεχίζεται το Φεστιβάλ από τη Ν. Αυτοδιοίκηση