Ο Δήμος Καρδίτσας στο πρόγραμμα της Γ. Γ. Νέας Γενιάς


  Οι καλλιτέχνες της ομάδας graffiti «Carpe Diem» δίνουν χρώμα και «ζωή» σε τοίχο του 4ου Λυκείου Καρδίτσας

Η ζωγραφική αποτελεί για όλους τους πολιτισμούς μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια χαρακτηρίζονται από ουδέτερη και μονότονη χρωματική ομοιομορφία. Στα σχολικά κτίρια με τα κάγκελα η γκρίζα εικόνα είναι ακόμα πιο έντονη.

Ο Δήμος Καρδίτσας εμπιστεύτηκε αρχικά τον χώρο του 4ου Λυκείου στη δημιουργικότητα των καλλιτεχνών της ομάδας Carpe Diem, η οποία συνέλαβε και εκκίνησε το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την εθελοντική συμμετοχή επώνυμων Ελλήνων καλλιτεχνών-τοιχογράφων, από τον ευρύτερο χώρο του graffiti και του street art.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα έχει στόχο:

* Να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τέχνης και πολιτισμού, την πρωτοτυπία, την καινοτομία, τη διαφορετικότητα, τη σύγχρονη δημιουργία.

* Να αλλάξουμε την αισθητική εικόνα των σχολείων μας, με μια σύγχρονη και ζωντανή αισθητική παρέμβαση που αγγίζει τους νέους.

* Να βελτιώσουμε τις συνθήκες σχολικής διαβίωσης κάνοντας το σχολείο περισσότερο ελκυστικό.

* Να διαμορφώσουμε τον χώρο στον οποίο οι μαθητές ζούνε τη μισή τους ζωή και να τον «νιώσουν» δικό τους.

* Να αναπτύξουμε τις αισθήσεις, τη φαντασία την αγάπη για την τέχνη.

* Να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός πιο φιλικού στους νέους αστικού περιβάλλοντος.

Η θεματική της τοιχογραφίας που είναι σε εξέλιξη στο 4ο Λύκειο Καρδίτσας, το οποίο επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Ι. Γεννάδιος, αφορά την ανάγκη επικοινωνίας των νέων μεταξύ τους, την αμοιβαία  κατανόηση και τον σεβασμό ανάμεσα στα δύο φύλλα.

Το πρόγραμμα «Ζωγραφίζοντας σχολικά κτίρια ανά την Ελλάδα» αποτελεί μια αφορμή για συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των σχολείων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς η οποία επέλεξε να χρηματοδοτήσει την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.  Οι καλλιτέχνες της καταξιωμένης ομάδας Carpe Diem δίνουν και στην Καρδίτσα τον καλύτερο εαυτό τους, προκαλώντας το θαυμασμό στους μαθητές για την αρτιότητα της τεχνικής και την αμεσότητα της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Ο Δήμος Καρδίτσας σχεδιάζει την διεύρυνση της συνεργασίας με την Carpe Diem. Εκτός από την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες σχολικές μονάδες, θα εξεταστεί η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο Κέντρο Ορίζοντες του Δήμου Καρδίτσας το οποίο και στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλά προγράμματα υπό την αιγίδα της Γ. Γ. Νέας Γενιάς.

Προηγούμενο άρθρο O ρόλος της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στην πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας
Επόμενο άρθρο Kακοτεχνίες στην κατασκευή ραμπών στα πεζοδρόμια