Αρχίζει τη δράση του το Ρουγκατσιάρι του Παλαμά


 

Αρχίζει τη δράση του “οργώνοντας” τις γειτονιές της απέραντης πόλης

          Από το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς αρχίζει τη δράση του το Παλαμιώτικο Ρουγκατσιάρι. Περισσότεροι από πενήντα νέοι της πόλης επανδρώνουν το πιο γνήσιο ευετηριακό λαϊκό δρώμενο και από τα αρχαιότερα στο ελλαδικό χώρο. Μέσα στις Διονυσιακές τους στολές θα γυρίσουν γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι -σπίτι χτυπώντας τα κουδούνια για το καλό της χρονιάς. Η καραγκούνικη πόλη του Παλαμά θα ζήσει με τους μεταμφιεσμένους του 12ημέρου το κλίμα και το πνεύμα των ημερών. Οι εκκωφαντικοί ήχοι των κουδουνιών συνδυασμένοι με τη χαρά των ημερών είναι προειδοποίηση για τους νοικοκυραίους που θα βγουν στις αυλές και θα τους υποδεχθούν με τα γλυκά και άλλα καλούδια αλλά και με το φιλοδώρημα που είναι η αποζημίωση τους για τον κόπο να φέρνουν επάνω τους τα μεγάλα και βαριά κουδούνια.

          Το καθημερινό πρόγραμμά τους θα είναι οι γειτονιές της πόλης και τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Την Τρίτη που φωτίζει ο παπάς  θα είναι η τελευταία μέρα για το Ρουγκατσιάρι και οι μεταμφιεσμένοι θα επισκεφθούν και τα τελευταία σπίτια ώστε να μην αφήσουν κανένα στο παράπονο.

          Την ίδια μέρα το μεσημέρι, δύο μπουλούκια θα εμφανιστούν στην πόλη της Καρδίτσας προσκεκλημένοι της Δημοτικής Αρχής στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 12ημέρου.

          Ύστερα θα κρεμάσουν τα κουδούνια και τις διονυσιακές τους στολές στην ιματιοθήκη του Δήμου για να πουν όλοι μαζί … ” και του χρόνου!

Προηγούμενο άρθρο Tαξικό χαράτσι
Επόμενο άρθρο H Nομαρχία Kαρδίτσας έκοψε την πίτα της