Πεζούλα … ένας καταπράσινος οικισμό!!!


 Η Πεζούλα είναι μια γραφική κοινότητα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Καρδίτσας και απέχει 33 χλμ. Η διαδρομή από την πόλη προς τη Πεζούλα είναι υπέροχη καθώς περνά μέσα από την καταπράσινη φύση. Καστανιές, έλατα και βελανιδιές εναλλάσσονται και δημιουργούν τοπία μοναδικής αισθητικής. Είναι κτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο, μέσα στο πράσινο. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα η Πεζούλα και κυρίως ο οικισμός Καλύβια Πεζούλας, παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη. Είναι ένας αναπτυσσόμενος οικισμός με πολλές εξοχικές κατοικίες.  Πρόκειται για έναν όμορφο παραλίμνιο οικισμό ακριβώς μετά το Μέγα Την πρώτη γραπτή μνεία για το χωριό έχουμε στα τέλη του 16ου αι. Ο Αγ. Σεραφείμ, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη Μονή Κορώνας, καταγόταν από εδώ. 

Παραγωγή – Οικονομία

Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 150 άτομα (547 στην απογραφή), ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει γύρω στα 1.500 άτομα. Αυτοί αντλούν το εισόδημά τους από τη γεωργία (καλαμπόκι, πατάτες, φασόλια, καρύδια, μήλα) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα, βοοειδή). Όταν επισκεφτείτε την Πεζούλα μην αμελήσετε να δοκιμάστε τοπικές γεύσεις. αγοράστε πατάτες, φασόλια, καρύδια, μήλα. Επισκεφθείτε το ναό του Αγ. Παντελεήμονα και το νερόμυλο. Επιδοθείτε σε πεζοπορία. Και φυσικά μη χάσετε το πανηγύρι στις 19 Αυγούστου.

-Ιστορία – Μνημεία – Αξιοθέατα

Την πρώτη γραπτή μνεία για το χωριό έχουμε στα τέλη του 16ου αι. Ο Αγ. Σεραφείμ, του οποίου η κάρα φυλάσσεται στη Μονή Κορώνας, καταγόταν από εδώ. Κοντά στις όχθες του Μέγα ποταμού υπάρχει γραφικότατος νερόμυλος που αξίζει να δει ο επισκέπτης. Η πέτρινη βρύση της Αγ. Παρασκευής διατηρείται σε καλή κατάσταση, η βρύση Καραγιάννη βρίσκεται σχεδόν στην άκρη του χωριού και η βρύση Αλεξανδρή είναι στον οικισμό της Νεράιδας.

-Έθιμα – Παραδόσεις

Ενδιαφέρων για τον επισκέπτη είναι ο τρίκογχος καμαροσκέπαστος ναός του Αγ. Παντελεήμονα προς το χωριό (στα Καλύβια), μέσα σε ξέφωτο πυκνού δάσους με ωραία θέα προς τη λίμνη (παλιά στη θέση αυτή το 16ο αι. υπήρχε μοναστήρι), που ανακαινίστηκε το 18ο αι.

-Φυσική Ομορφιά – Δραστηριότητες

Από την κορυφή Καραμανώλη σε υψόμετρο 1.500 μ. περίπου η θέα προς τη Λίμνη Πλαστήρα είναι μαγευτική. Ένα άλλο σημείο με ιδιαίτερη θέα είναι το «Μοναχό κλαρί» πάνω από τον οικισμό της Νεράιδας. Στο χωριό υπάρχουν περίπου 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης με έλατα, καστανιές και δρυς. Χωματόδρομος οδηγεί στο Χιονοδρομικό Κέντρο και το Ορειβατικό Καταφύγιο. Το σπήλαιο «Δρακότρυπα» 1 περίπου χλμ. με κατεύθυνση προς την κορυφή Καραμανώλη, βρίσκεται δυτικά του χωριού.

-Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Στις 27 Ιουλίου που η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγ. Παντελεήμονα, γίνεται Λειτουργία και αρτοκλασία στην εκκλησία του χωριού. Λαϊκό πανηγύρι διεξάγεται στην Πεζούλα στις 19 Αυγούστου (θέση Αλώνων), ημερομηνία που κάποτε γινόταν η μεγάλη τριήμερη εμποροπανήγυρη.

-Πλαζ Πεζούλας

Στα καλύβια Πεζούλας βρίσκεται η πλαζ Πεζούλας. Στην ήρεμη και μαγευτική  ατμόσφαιρα της μπορείτε να ψαρέψετε, να κολυμπήσετε στα καθαρά νερά της λίμνης, να απολαύσετε μία βόλτα με κανό, ή να ασχοληθείτε με διαφορά σπορ. Από την Καρδίτσα η πιο σύντομη διαδρομή είναι: Καρδίτσα – Μητρόπολη – ευθεία από τον δρόμο προς Νεοχώρι μέχρι τα Καλύβια Πεζούλας. Όταν φτάσετε στη διασταύρωση στα Καλύβια στρίβετε αριστερά προς τη λίμνη. Στο τέλος μιας μικρής, αλλά μαγευτικής διαδρομής ενός περίπου χιλιομέτρου φτάνετε στην πλαζ Πεζούλας που λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Προηγούμενο άρθρο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ «ΑΝΤΙΔΟΤΟ» ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Επόμενο άρθρο Το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο συμμετοχή, διαβούλευση & κοινωνικός έλεγχος