Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή του Δ. Σοφάδων


 Εν μέσω πλήθους δημοτών ορκίστηκε στις 26/12/2010 η νέα δημοτική αρχή του νέου Δ. Σοφάδων. Στην ορκωμοσία που τελέστηκε παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλου παραβρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Λιακόπουλος Ηλίας, ο αιρετός Αντιπεριφερειάρχης κ Τσιάκος Βασ., οι Δήμαρχοι των καταργούμενων Δήμων κκ Μόσχος Βασίλης, Γιαννόπουλος Ζαχαρίας, Ραγιάς Παύλος, οι πρώην Δήμαρχοι Σοφάδων κκ Δαμψαράς Νίκος, Τσιότσιος Νίκος, Κατσάρας Βασ., Πώποτας Τηλ.

 Μετά την ορκωμοσία, η οποία σημειωτέων συμπεριελάμβανε και τον πολιτικό όρκο που έδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στουρνάρας Σωτ., κιαι αφού είχαν προηγηθεί οι χαιρετισμοί των απερχόμενων Δημάρχων των πέντε Δήμων που ενώνονται στο νέο Δ. Σοφάδων, ακολούθησε σύντομη ομιλία του νέου Δημάρχου Μπάμπης Παπαδόπουλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε αρχικά την πολιτική σημαντικότητα αλλά και την ιστορική αξία της τελετής καθώς αυτή σήμανε την ενοποίηση ολόκληρης της νοτιοανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας για την οποία, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και με δεδομένες τις γεωγραφικές, πληθυσμιακές και πολιτισμικές αντιθέσεις και διαφορές πρέπει αφενός μεν να δημιουργηθεί ένα διοικητικός μηχανισμός για την ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών κι αφετέρου πρέπει να σχεδιαστεί το μοντέλο ανάπτυξης που ταιριάζει στην περιοχή.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπαδόπουλος όρισε τους κανόνες που πρέπει να τηρήσει η νέα δημοτική αρχή:

Η λειτουργία του Δήμου και οι αποφάσεις των οργάνων του θα χαρακτηρίζονται απ το τρίπτυχο «ένας Δήμος – ένας τόπος – μια κοινωνία» έτσι ώστε «να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για ανισσόροπη ανάπτυξη της περιοχής, ούτε για ανταγωνισμό ανάμεσα στους πρώην Δήμους και τις παλαιές υποδομές τους, ούτε για τεμαχισμό της κοινωνίας με όρους πολιτικούς, οικονομικούς, παραταξιακούς, τοπικιστικούς, κομματικούς ή άλλους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεύτερος κανόνας αποτελεί η διαβούλευση και η συνεννόηση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της περιοχής

Τρίτος κανόνας είναι η απαλλαγή από ηγεμονικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Φαινόμενο που όπως ανέφερε «δε θ’ ανεχτώ από κανέναν αιρετό εξοβελίζοντας ταυτόχρονα κάθε φαινόμενο αλαζονείας και διαφθοράς που τυχόν θα υπάρξει από συνεργάτες μου που θα κατέχουν θέσεις διαχείρισης της εξουσίας.  Για το θέμα αυτό διαβεβαιώνω ότι θα είμαι σκληρός, απόλυτος, αμείλικτος και αδιαπραγμάτευτος»

Τέταρτος κανόνας αποτελεί το δίπτυχο «σφραγίζουμε το παρελθόν – ατενίζουμε το μέλλον». Αυτό σημαίνει ότι η νέα δημοτική αρχή θα κρατήσει κάθε θετική ενέργεια κι απόφαση των προκατόχων της αλλά θα δώσει οριστικό τέλος στις ατέρμονες αντιπαραθέσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σύμπνοια και την ομόψυχη διεκδίκηση των συμφερόντων του δήμου που πρέπει να διακατέχει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό είπε: «προσωπικά, έχω πάρει οριστικό διαζύγιο με όλα εκείνα που μας χωρίζουν. Φλερτάρω πλέον αποκλειστικά μόνο μ’ εκείνα που μας ενώνουν. Κι αυτά δεν είναι άλλα αγαπητοί φίλοι απ’ τα καυτά προβλήματα του τόπου μας. Αυτά πρέπει να βάλουμε όλοι εμείς οι αιρετοί στο φόντο της καθημερινής αυτοδιοικητικής μας δράσης και τίποτε άλλο».

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στην οικονομική εικόνα του νέου Δήμου για την οποία όπως είπε δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένη άποψη αλλά απ’ ότι φαίνεται η αφετηρία είναι σχετικά καλή και μάλλον καλύτερη απ’ εκείνη άλλων δήμων. Τόνισε όμως ότι υπάρχουν ορισμένα αγκάθια που μπορεί ν αποδειχτούν ιδιαίτερα επώδυνα και δυσάρεστα όπως είναι για παράδειγμα η κληρονομιά ενός μεγάλου ποσού ανείσπρακτων οφειλών από τέλη ή τα χρέη της αμαρτωλής ΔΕΜΚΑΝΑΕΣ τα οποία «κινδυνεύουν να πέσουν σαν ταφόπλακα είτε πάνω στο νέο δήμο είτε πάνω στην τοπική κοινωνία», και άλλα παραδείγματα.

«Όμως η αναφορά αυτή δεν αποτελεί μια προσπάθεια αναζήτησης άλλοθι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Δε θέλω άλλοθι. Αισθάνομαι μαχητής έτοιμος να πολεμήσει ανεξάρτητα απ’ τις δυσκολίες. Αισθάνομαι πολεμιστής έτοιμος να ριχτεί στη μάχη της διεκδίκησης όλων εκείνων που δικαιούται ο τόπος μας ανεξάρτητα απ’ τις αντιξοότητες».

Ο κ. Παπαδόπουλος τελείωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Από σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς που πριν λίγο ορκιστήκαμε, μονοιασμένοι πέφτουμε στη μάχη της δημιουργίας.

Το ταξίδι της ευθύνης, ο μαραθώνιος της δημιουργίας αρχίζει από σήμερα.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός.

Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε,

Θα τα καταφέρουμε.

Εύχομαι και πάλι χρόνια πολλά σ’ όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά.

Καλή δουλειά και καλή συνεργασία».

Προηγούμενο άρθρο Χαιρετισμός Κατσάρα στην ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ουρά στην εφορία Καρδίτσας για τα τέλη κυκλοφορίας