Άμεσα οι εγγραφές ΡΟΜΑ στα σχολεία της Καρδίτσας – Τις αποφάσεις του Υπ. Παιδείας μετέφερε χθες η Δ/ντρια Π.Ε. Καρδίτσας κ. Μητσιάδη σε συνέντευξη που παραχώρησε


 

Τις αντιδράσεις των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της Καρδίτσας που έχουν χαρακτηρισθεί σαν σχολεία ένταξης των τσιγγανοπαίδων, προσπάθησε να κάμψει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μητσιάδη, παραχωρώντας χθες συνέντευξη τύπου, αναφερόμενη στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, υπό την κ. Διαμαντοπούλου μετά το αίτημα του Δήμου Σοφάδων. Η κ. Μητσιάδη χαρακτήρισε το πρόβλημα της Καρδίτσας «πιο εύκολη περίπτωση» και αναφέρθηκε στην απόφαση που ελήφθη να φοιτήσουν από φέτος, και μάλιστα άμεσα, 9 μαθητές της Α΄ δημοτικού, που έχουν σχολική ετοιμότητα, πληρούν κριτήρια μαθησιακά και ηλικιακά και έχουν τηρήσει αυστηρά το απαραίτητο πρόγραμμα εμβολιασμού, εφόσον το επιθυμούν οι γονείς τους, στο 1ο, 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο και να ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής, που θα στεγαστούν σε διαθέσιμο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές θα διδάσκονται από το δάσκαλό τους. Την επόμενη σχολική χρονιά, τρία άλλα σχολεία που θα διαθέτουν χώρο θα εντάξουν τρεις μαθητές της πρώτης δημοτικού. Η διασπορά των μαθητών Ρομά θα γίνει σταδιακά και σε όλα τα σχολεία της πόλης. Ένα σχολείο που θα παίρνει μαθητές Ρομά τη μία χρονιά δεν θα παίρνει μαθητές Ρομά μέχρι να εξαντληθεί ο κύκλος διασποράς. Αφού επιτευχθεί η χωρική και χρονική ένταξη των παιδιών στο νέο σχολείο (θα μάθουν το κτίριο, θα συνηθίσουν στο ωράριο) θα γίνει προσπάθεια να συμμετάσχουν σε μαθήματα όπως η γυμναστική, τα τεχνικά, η μουσική και η Μελέτη Περιβάλλοντος. Παράλληλα θα αναπτυχθούν προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και βιωματικές δράσεις προκειμένου να στηριχτεί η ομαλή ένταξη των παιδιών στα σχολεία. Θα αναπτυχθούν προγράμματα συμβουλευτικής γονέων προκειμένου να δοθούν τρόποι αποδοχής των παιδιών καθώς επίσης επιμορφωτικές συναντήσεις προς τους εκπαιδευτικούς. Τα προγράμματα αυτά δε θα έχουν ως στόχο την προσέγγιση των παιδιών Ρομά και των γονέων τους αλλά θα απευθύνονται σε όλους τους μαθητές του σχολείου και τους γονείς τους. Στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές θα αξιολογηθούν για την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στη Δευτέρα τάξη από το Σχολικό Σύμβουλο, Εκπαιδευτικό του σχολείου και τον Εκπαιδευτικό των παιδιών. Σε περίπτωση που τα παιδιά κριθούν ικανά θα γραφούν στη δευτέρα τάξη και θα συνεχίσουν τη φοίτησή τους εκεί. Διαφορετικά θα μπορούν να υποστηριχτούν ξανά στο τμήμα υποδοχής για μία ακόμη χρονιά προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι φοίτησης.

 

 

Κατανοούμε τις αντιδράσεις

 

 

Η κ. Μητσιάδη τόνισε ότι τόσο η κ. Διαμαντοπούλου –που ανέλαβε πλήρως την ευθύνη- όσο και η ίδια, κατανοούν την αναστάτωση που προκλήθηκε στις τοπικές κοινωνίες των Σοφάδων και της Καρδίτσας, αναφέροντας: «Κατανοούμε τις αντιδράσεις των γονέων που ξεκίνησαν με αφορμή έγγραφο του ΥΠΔΒΜ που ανέφερε πως στα Δημοτικά Σχολεία 8ο, 9ο & 11ο της Καρδίτσας και στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σοφάδων θα ενταχθεί μεγάλος αριθμός παιδιών Ρομά και την αγωνία τους για μετατροπή των σχολείων τους σε αποκλειστικά σχολεία υποδοχής. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από τους πίνακες εγγραφέντων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων και δεν αφορά στους μαθητές που έχουν σχολική ετοιμότητα. Για τις παρανοήσεις που δημιουργήθηκαν, η Υπουργός ανέλαβε την ευθύνη και πρότεινε την επιλογή τριών νέων σχολείων κεντρικών – το 1ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο – και περιφερειακών – το 6ο Δημοτικό Σχολείο – που πληρούν τους όρους καθώς το αρνητικό κλίμα θα πρέπει άμεσα να αντιστραφεί. Κανένα παιδί δεν είναι αναλώσιμο και κανένα παιδί δεν μπορεί να μένει εκτός σχολικού πλαισίου. Η Υπουργός ανέφερε πως τα χαμένα μαθήματα θα αναπληρωθούν έτσι οι γονείς δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για μη κάλυψη της διδακτέας ύλης».

 

 

Κέρδος η συναναστροφή

 

 

Παρ’ ότι και η κ. Μητσιάδη συμφώνησε στο γεγονός ότι όλα έγιναν γρήγορα από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε δε ότι ήδη φοιτούν σε σχολεία της Καρδίτσας πολλά παιδιά χωρίς να έχουν δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. «Στα σχολεία του νομού μας, παιδιά Ρομά έχουν εγγραφεί και φοιτούν σε διάφορα σχολεία χωρίς να δημιουργείται κανένα απολύτως θέμα (ενδεικτικά 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων, Δημοτικό Σχολείο Καλλίθηρου). Το συντριπτικό ποσοστό τους ωστόσο, φοιτά σε δύο σχολεία, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων που λειτουργεί μέσα στον οικισμό στο οποίο είναι γραμμένα 487 παιδιά και το 19ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας που λειτουργεί στην Οδό Πάροδος Μυρίνης (κοντά στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας) στο οποίο είναι γραμμένα 205 παιδιά. Αυτό που καταγράφεται ωστόσο, είναι πως τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της πόλης έχουν προσαρμοστεί ομαλά στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, εκδηλώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, φοιτούν με συνέπεια και, σε κάθε περίπτωση έχουν φίλους και φίλες από τα σχολεία στα οποία φοιτούν. Κέρδος ωστόσο έχουν και οι υπόλοιποι μαθητές των σχολείων καθώς έμαθαν να σέβονται τη διαφορά και να συμπορεύονται με άτομα άλλων πολιτισμικών καταβολών».

 

 

Αμοιβές στελεχών

 

Ωστόσο η κ. Μητσιάδη διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που θέλουν στελέχη της εκπαίδευσης να αμείβονται από το πρόγραμμα της εκπαίδευσης – ένταξης ΡΟΜΑ. «Ως Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καρδίτσας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Νομού οφείλω να διαψεύσω κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με αμοιβές στελεχών εκπαίδευσης και σας δηλώνω πως κανένας Διευθυντής Εκπαίδευσης, κανένας Σχολικός Σύμβουλος του Νομού και κανένας Διευθυντής Σχολείου του Νομού δεν αμείβεται από το παραπάνω πρόγραμμα».

 

 

Κλήρωση

 

 

Σε ερώτηση της «Γνώμης» σχετικά με την αλλαγή στα σχολεία διασποράς, αφού αρχικά είχαν επιλεχθεί τα 8ο, 9ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας και τώρα ισχύουν τα 1ο, 3ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία, η κ. Διευθύντρια ανέφερε πως μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν θα ήταν αδύνατο τα παιδιά να φοιτήσουν στα συγκεκριμένα σχολεία. Προκάλεσε δε όποιον αμφισβητεί τα παιδαγωγικά και υλικοτεχνικά κριτήρια που επικαλέστηκε η Π/θμια Εκπ/ση για την επιλογή των σχολείων, να συμμετάσχει σε κλήρωση για την επιλογή νέων σχολείων, μια λύση που δεν απέκλεισε η ίδια να γίνει, προκειμένου να πάψουν οι όποιες αντιδράσεις. Παρ’ όλα αυτά η κ. Μητσιάδη κάλεσε τους γονείς να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο για την ένταξη των τσιγγανόπαιδων.

 

 

Συνάντηση με Διαμαντοπούλου

 

 

Για την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη προγραμματίζεται το ραντεβού του Δήμου Καρδίτσας με την κ. Διαμαντοπούλου, με αίτημα την ενιαία στάση του υπουργείου σε Σοφάδες και Καρδίτσα. Όπως διαφάνηκε όμως, ο Δήμος Καρδίτσας θα πρέπει να αλλάξει κάπως την ατζέντα του, αφού το πρόγραμμα ένταξης των τσιγγανοπαίδων για τους Σοφάδες θα εφαρμοστεί από τη νέα σχολική χρονιά (παρ’ ότι οι εγγραφές θα αρχίσουν την τρέχουσα περίοδο), ενώ σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Μητσιάδη παραπάνω, για την Καρδίτσα θα ισχύει από τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο).

 

 

 

Κλειστά σχολεία

 

 

Κλειστά (λόγω αποχής) παρέμειναν χθες από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών των σχολείων υποδοχής λόγω της διασποράς μαθητών ΡΟΜΑ τα παρακάτω σχολεία: 1ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας, 6ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας, 8ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας, 9ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας, 11ο Δημ. Σχ. Καρδίτσας και τα νηπιαγωγεία: 6ο και 18ο, 14ο και 25ο Καρδίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς προτίθενται να συνεχίσουν την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματά τους έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα σε οργανωμένο αγώνα - Απηύθυναν οι αγρότες για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής