Άγχος: Μια σύγχρονη απειλή για την υγεία μας – Του Κων/νου Μανάκου

05 Ιανουαρίου 2018

Όλοι οι άνθρωποι ζούμε καθημερινά με άγχος και στρες. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο αγώνας για επαγγελματική αποκατάσταση, η ανάγκη για οικονομική ασφάλεια, τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποιο δυσάρεστο οικογενειακό γεγονός, η απώλεια ενός συντρόφου, η απόλυση από τη δουλειά και άλλα που μας προκαλούν άγχος.

Τι είναι όμως το άγχος;

Άγχος είναι μία διάχυτη, δυσάρεστη και πολλές φορές ακαθόριστη αίσθηση ανησυχίας.

Πώς να αναγνωρίζω το άγχος;

Το άγχος έρχεται ως αίσθημα έντασης και εκνευρισμού. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα πνιγμού και δυσφορία. Μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην συγκέντρωση, ζάλη, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, εφίδρωση.

Σε σοβαρότερες μορφές συνοδεύεται από υπερβολική λύπη, προβλήματα ύπνου, καταθλιπτική διάθεση, έλλειψη ερωτικής διάθεσης, ενοχές, απαισιοδοξία, ανησυχία και απομόνωση.

Τι προκαλεί το άγχος στην καρδιά;

Δεν είναι τυχαία η έκφραση «το άγχος σκοτώνει». Το άγχος προκαλεί μέσω της επίδρασης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μία σειρά από προβλήματα στην καρδιά. Η αυξημένη έκκριση αδρεναλίνης που χαρακτηρίζει το άγχος έχει ως αποτέλεσμα ταχυκαρδίες, αίσθημα παλμών, αρρυθμίες, αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη προκαλεί αγγειόσπασμο δηλαδή μικραίνει προσωρινά το εσωτερικό μέγεθος των αγγείων. Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος που όταν γίνεται χρόνια μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες όπως τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πως να ελέγξω το άγχος;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναγνωρίζω τι μου προκαλεί το άγχος. Αυτό μπορώ να το κάνω παρατηρώντας τον ίδιο μου τον εαυτό και τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα: τι έγινε και δεν μπορώ να κοιμηθώ απόψε; τι μου προκάλεσε την ταχυκαρδία, την εφίδρωση και τον πανικό σήμερα; γιατί στενοχωρήθηκα και απογοητεύτηκα σήμερα;

Κάνοντας αυτές τις απλές ερωτήσεις στον εαυτό μας μπορούμε να ανακαλύψουμε την πηγή του ‘κακού’. Καταλαβαίνουμε τί  είναι αυτό που μας προκαλεί δυσφορία  ανησυχίακαι αρνητικές σκέψεις.

Αντίθετα μπορώ να σκεφτώ τι με κάνει χαρούμενο; Μπορώ να βρώ τί είναι αυτό που με χαλαρώνει και με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα; Μόλις το βρώ υπάρχει τρόπος να το κάνω πράξη στην καθημερινή μου ζωή;

Σίγουρα όλα αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολο να απαντηθούν αμέσως αλλά μέσα από καθημερινή σκέψη και αυτοπαρατήρηση μπορώ να βρώ τις λύσεις.

Είναι χρήσιμο να μάθω μία τεχνική χαλάρωσης. Αυτό μπορεί να είναι μία ήπια γυμναστική, ένας περίπατος, λίγος χρόνος σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο με απαλή μουσική, λίγα λεπτά απομόνωσης από ένα πιεστικό περιβάλλον εργασίας ή να μοιραστώ τα προβλήματα μου με ένα δικό μου άνθρωπο.

Είναι επίσης χρήσιμο να προγραμματίζω της δραστηριότητές μου ώστε να υπάρχει έστω και λίγος ελεύθερος χρόνος για εμένα. Αυτός ο χρόνος είναι και ο πιο πολύτιμος. Είναι δικός μου και κάνω πράγματα που με ευχαριστούν. Κάποιο σπορ, όπως κολύμβηση, τέννις, τρέξιμο. Κάποιο χόμπυ όπως ζωγραφική, μουσική, συλλογές, σκάκι και τόσα άλλα.

Η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει αλληλοσεβασμός, κατανόηση, ευγένεια τόσο στο χώρο που δουλέυω όσο και στο σπίτι μου. Είναι πιο καλό για την υγεία μου να προσπαθώ να αποφύγω διαφωνίες, τσακωμούς και να ελέγχω τα νεύρα μου.

Τέλος δεν είναι ποτέ ντροπή σε σοβαρές περιπτώσεις άγχους να καταφύγω στη βοήθεια ενός ειδικού. Υπάρχουν πάντα τεχνικές ελέγχου του άγχους που αντιμετωπίζουν με επιτυχία την ψυχολογική δυσφορία.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος βελτιώνω την ποιότητα της ζωής μου και προστατεύω την καρδιά μου. Φροντίζω τον εαυτό μου.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΚΟΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Οκτώβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031EC