Ειδήσεις

Ανάβαση στον Κόζιακα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας


Το πρόγραμμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε δραστηριότητα στον γειτονικό Κόζιακα. Ο Κόζιακας  ή αλλιώς Κερκέτιο Όρος είναι ένα παρακλάδι της Πίνδου και αποτελεί ένα μεγάλο απόκρημνο τείχος που εκτείνεται σε ένα άξονα Βορρά – Νότου στο Νομό Τρικάλων. Είναι ένα πανέμορφο βουνό, πνιγμένο στα έλατα και με πανέμορφα αλπικά λιβάδια και μικρές κοιλάδες, με ψηλότερη κορυφή την “Αστραπή” ή αλλιώς “Χατζηπέτρος” με υψόμετρο 1901μ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μια μεγάλη κυκλική διαδρομή που διασχίζει την οροσειρά, περνώντας και από την ψηλότερη κορυφή του. Η χάραξη της διαδρομή μας, με κάποιες παραλλαγές, βασίστηκε σε γενικές γραμμές σε αυτήν του περίφημου ορεινού αγώνα τρεξίματος Koziakas Mountain Race. Επρόκειτο για μια μεγάλη και απαιτητική διαδρομή περίπου 21 χιλιόμετρα μήκος με 1600 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς. Λόγω της εποχής, αλλά και λόγω καλοπέρασης, αποφασίσαμε να την σπάσουμε σε δύο μέρες με διανυκτέρευση στο ορειβατικό καταφύγιο Κόζιακα που βρίσκεται στη στην θέση Μπακόλα, περίπου στο μέσο της διάσχισης.

Παρόλο που ο καιρός δεν είχε καλή πρόβλεψη οι συμμετοχές για την ανάβαση ήταν αρκετές και υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός από τα μέλη του συλλόγου.  Η εκκίνηση της διαδρομής έγινε από την Ελάτη, στην θέση Κανάβια. Η διαδρομή της πρώτης μέρας ήταν Κανάβια-Πουλιμέν-Καλογυρομάντρι- Ορνοφωλιά-κορυφή Αστραπή- Καταφύγιο.  Το σχέδιο ήταν η ανάβαση στην κορυφή να γίνει την 1η μέρα πριν φτάσουμε στο καταφύγιο για να μην χάσουμε υψομετρική εφόσον ο καιρός το επέτρεπε όπως και έγινε. Τελικά στην κορυφή ανεβήκαμε μόνο 13, εφόσον οι υπόλοιποι λόγω του άστατου καιρού και του δυνατού αέρα επέλεξαν να συνεχίσουν κατευθείαν για το καταφύγιο. Η ομάδα τακτοποιήθηκε στο καταφύγιο, το οποίο φιλοξενούσε και ομάδα του ΕΟΣ Αριδαίας. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια ωραία ορειβατική παρέα με αρκετό κέφι απολαμβάνοντας τα πολύ ωραία φαγητά και ποτά του καταφυγίου. Εξαίρετη δε η φιλοξενία του διαχειριστή του καταφυγίου (και φίλου) Περικλή Μητρονάτσιου, που πραγματικά έδωσε ζωή και μεταμόρφωσε το εγκαταλελειμμένο από χρόνια, καταφύγιο του πάλαι ποτέ ΕΜΟΤ, από την ημέρα που το ανέλαβε.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε με αρκετή βροχή, αέρα και χαμηλές θερμοκρασίες κάνοντας μας έτσι να χαρούμε για την επιλογή μας να ανέβουμε την προηγούμενη στην κορυφή. Έτσι, απαλλαγμένοι από το “άγχος της κορυφής”, ξεκινήσαμε με την ησυχία μας το δρόμο της επιστροφής με παγωμένο ψιλόβροχο μέσα σε ένα απόκοσμο και πανέμορφο ομιχλώδες αλπικό τοπίο. Η διαδρομή της επιστροφής ήταν από την ανατολική πλευρά του Κόζιακα που είναι άγνωστη σε πολλούς, εφόσον η πλέον δημοφιλής μεριά του βουνού είναι η δυτική -και πιο ομαλή-, προς την πλευρά της Ελάτης και του Περτουλίου.

Η διαδρομή ήταν Καταφύγιο- Τρύπιο Λιθάρι- Χούνες- Λιβάδια- Έλατο Κώστα- Τσουκνιδούλα – Κανάβια. Δυστυχώς μεγάλο μέρος της διαδρομής έγινε μέσα σε πυκνή ομίχλη που μαζεύεται συχνά το χειμώνα στις επιμήκεις μικρές κοιλάδες του Κόζιακα μην επιτρέποντας μας να θαυμάσουμε το υπέροχο τοπίο. Αυτό φυσικά είναι και ένα κίνητρο για μια επανάληψη της διαδρομής με καλύτερο καιρό για να απολαύσουμε τα όσα δεν είδαμε αυτήν την φορά. Η δραστηριότητα τελείωσε με το “πατροπαράδοτο” πλέον τραπέζι σε ταβέρνα της Ελάτης στο οποίο εκτός από τα παρεπόμενα της διαδρομής, συζητήθηκαν τα σχέδιά μας για την επερχόμενη νέα ορειβατική χρονιά.

Την ομάδα του ΕΟΣΚ αποτελούσαν 22 άτομα ενώ υπεύθυνοι της ανάβασης ήταν ο Μιχάλης Γκαραγκάνης και ο Χρήστος Φασούλας. Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ και τελευταία της χρονιάς, είναι την Κυριακή 31 Δεκέμβρη, με ανάβαση  στην κορυφή  Αθήναιον (1131 μέτρα) στο όρος Ίταμος Πορτής. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6972149929.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΕΟΣΚ, στο  https://eoskarditsas.blogspot.com  και στο facebook – eoskarditsas και  για επικοινωνία στα τηλέφωνα  6973695595 και 6974110853 και στο e-mail: eoskarditsas@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθρο Πολιτικοί μαγεύονται από τον Μύλο των Ξωτικών
Επόμενο άρθρο Η διασκέδαση στην Παυσιλυπούπολη δεν σταματάει ποτέ!