Ειδήσεις

Ανάβαση στο Φλυτζάνι των Αγράφων από τον ΕΟΣΚ


Ανάβαση στην πιο απότομη κορυφή των Αγράφων, στο Φλυτζάνι που υψώνεται στα 2017 μέτρα  πραγματοποίησε την Κυριακή 16 Οκτώβρη, ο Ελληνικός Ορειβατικός  Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ).Το Φλυτζάνι είναι το στήθος της χαρακτηριστικής φιγούρας της Κοιμωμένης των Αγράφων όπως φαίνεται από τον κάμπο της Καρδίτσας.

Ξημερώματα Κυριακής 23 άτομα, μέλη και οι φίλοι του συλλόγου, βρέθηκαν στο σημείο συνάντησης. Μετά την επιβίβαση στα αυτοκίνητα, η ανατολή του ηλίου βρήκε την ομάδα να περνάει το διάσελο ανάμεσα από τα βουνά Ίταμος και Πυργούλι  και μια ευχάριστη έκπληξη να την περιμένει. Η κοιλάδα του Μέγδοβα είναι πνιγμένη μέσα στην ομίχλη δημιουργώντας ένα απίστευτα όμορφο σκηνικό. Ο προορισμός είναι  το Δασικό Χωριό ”Δρυάδες” που φτάνοντας η εγκατάλειψη του μας προκαλεί απορία και θλίψη.

Η ομάδα χωρίζεται σε δυο μικρότερες ομάδες, με τη μία να ξεκινάει την πεζοπορία μέσα από το χωριό και η άλλη να ζώνεται σήματα και υλικά,  με στόχο να κάνει σήμανση στο αλπικό κομμάτι της διαδρομής.

Μετά από τρεις ώρες ανάβαση και οι δυο ομάδες συναντούνται  στο διάσελο ανάμεσα στο Φλυτζάνι και τους Πέντε Πύργους. Απομένει το πιο δύσκολο και το πιο απότομο κομμάτι της διαδρομής και σε σαράντα λεπτά η ομάδα βρίσκεται  στην κορυφή, συμπεριλαμβανομένων και των δυο  πιο νεαρών μελών  της, ηλικίας 8 και 9 ετών. Μερικοί προτιμούν να πάνε και στην απέναντι δίδυμη κορυφή του Φλυτζανιού, ενώ οι υπόλοιποι  τοποθετούν  μεταλλικό ιστό με κουτί και με βιβλίο εντυπώσεων, όπου γράφηκαν και τα ονόματα των ορειβατών.

Από εδώ δεν μπορεί να μην ενθουσιαστεί κανείς με τη θέα των αμέτρητων βουνών στις τέσσερις μεριές του ορίζοντα, ενώ στα πόδια μας μια θάλασσα από ομίχλη κάνει αδύνατη την οπτική επαφή με τη λίμνη Πλαστήρα.

Ο βαρύς καιρός και η ομίχλη που πλησίαζε δεν αφήνει περιθώριο για πολλή ώρα στην κορυφή. Μετά την ομαδική φωτογραφία ακολούθησε η κατάβαση της ομάδας, αλλά τελικά δεν τη γλύτωσε τη βροχή στο τελευταίο κομμάτι πριν το Δασικό χωριό. Στο πέρασμα με τα αυτοκίνητα από την Καστανιά δεν γινόταν να μην γίνει μια ακόμη τελευταία στάση σε καφενείο του χωριού, όπου αναπληρώθηκαν με πολύ κέφι και τσίπουρο οι καμένες θερμίδες!

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλ: 6973695595 – 6974110853, στο http://eoskarditsas.blogspot.com/ και στο https://www.facebook.com/eoskarditsas και για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail : eoskarditsas@yahoo.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Προκηρύσσεται το 3ο Κύπελλο Αγωνιστικού Τάβλι
Επόμενο άρθρο Δοξολογία επί τη εορτή του Αγίου Αρτεμίου