Ειδήσεις

Απόψεις και ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής της 16ης Οικολογικής Γιορτής


Η Οργανωτική Επιτροπή της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, η οποία πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, στο άλσος του Παυσιλύπου, αισθάνεται την ανάγκη να καταθέσει κάποιες απόψεις σχετικά με τις εκδηλώσεις που έγιναν καθώς επίσης και να ευχαριστήσει όλους όσοι βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο.

Έτσι, ευχαριστεί:

> Τους συνδιοργανωτές: την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων

> Τους χορηγούς: Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας

> Το χορηγό επικοινωνίας: ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

> Το εργατοτεχνικό προσωπικό της Π.Ε. Καρδίτσας, τον οδηγό της καθώς και τον ηλεκτρολόγο κ. Βασίλη Πούλιο

> Τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας

>Το εργατοτεχνικό προσωπικό και τις υπηρεσίες Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας, όπως επίσης και την Τεχνική Υπηρεσία

>Το προσωπικό του Τμήματος Europe Direct

> Το Παυσίλυπο

> Τα ξενοδοχεία ASTRON και ΚΙΕΡΙΟΝ

>Τον Βιολογικό  Αμπελώνα Κοντοζήση

> Την ομάδα ΔΙΑΣ της Ελληνικής Αστυνομίας

> Όλους τους εκθέτες

> Όλους τους εισηγητές της ημερίδας

> Όλα τα θεατρικά και μουσικά σχήματα που συμμετείχαν αφιλοκερδώς, το συγκρότημα Απόηχος όπως και όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που είναι πολλοί και αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα

> Τους εθελοντές της Π.Ε. Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας και όσους άλλους βοήθησαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς την Αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Ελένη Αντωνίου.

> Τους εκθέτες που προσέφεραν προϊόντα για την παρασκευή του γεύματος της Κυριακής και συγκεκριμένα τους εξής: «Το Ελαιόλαδο της Σοφίας», τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, το «ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ», τον κ. Σεραφείμ Κωτίνα, την «ΙΘΩΜΗΣ ΓΑΙΑ», τον κ. Χάρη Ρίτσιο, την Κοιν.Σ.Επ. ΄΄ΗΛΑΚΑΤΗ της Καρδίτσας΄΄ στην οποία συμμετέχουν το κτήμα Λιάππα, Greenland, τα βιολογικά προϊόντα ΄΄ΓΑΙΩΝ΄΄, το Αγρόκτημα Ευαγγελίας Ζαρζάρη και Κων/νου Γιαννουλάκη, το Βιολογικό Αγρόκτημα Καρβαρίτη, τα παραδοσιακά προϊόντα ΄΄Ο Τσέλιγκας΄΄ – Ηλίας Τσιαχρής όπως και όσους άλλους εκθέτες διέθεσαν προϊόντα για τις ανάγκες της Γιορτής.

> Τον μάγειρα κ. Ζάκη Τραντέρο

> Τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καρδίτσας και τον ιερέα Βάϊο Στεργιούλα

> Το Charlot για το Biobar

> Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

> Τον κ. Θωμά Κωστάμη

> Τον κ. Νίκο Γκαμαλέτσο

> Όλα τα τοπικά και θεσσαλικά ΜΜΕ

>Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επισκέπτες και σε όλους τους Καρδιτσιώτες που στηρίζουν διαχρονικά την Οικολογική Γιορτή

Απόψεις – Σχόλια:  

Η Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε συνειδητά η φετινή Οικολογική Γιορτή να αφιερωθεί στο αστικό πράσινο με στόχο την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του.

Το πρώτο βήμα έγινε κατά τη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/9 με εισηγητές καταξιωμένους επιστήμονες. Μέσα από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις, τις παρεμβάσεις, αλλά και τον γόνιμο διάλογο που αναπτύχθηκε προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα που θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν.

Τα συμπεράσματα αυτά, εξάλλου, είναι που ΄΄τροφοδότησαν΄΄ τα ανοιχτά Εργαστήρια Πρασίνου τα οποία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη 28/9 στην περιοχή των Καμινάδων και στο Θερινό Σινεμά με τη συμμετοχή μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Τα παιδιά διαμόρφωσαν και ΄΄υιοθέτησαν΄΄ έναν χώρο πρασίνου και έστειλαν το μήνυμα ότι η αναβάθμιση του αστικού πρασίνου είναι υπόθεση όλων μας. Η προσπάθεια αυτή, που γίνεται από κοινού με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας, θα έχει και συνέχεια ώστε μικροί και μεγάλοι να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε εμείς οι ίδιοι τη γειτονιά μας και να προστατεύουμε τη φύση.

Κατά τα λοιπά, η 16η Οικολογική Γιορτή αποτέλεσε μία άρτια διοργάνωση και το επίπεδό της – κατά γενική ομολογία – υπήρξε πολύ υψηλό.

Επί ένα τετραήμερο η Καρδίτσα βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος καταφέρνοντας να αφήσει πίσω της όχι μόνον τις καλύτερες των εντυπώσεων, αλλά και πολλά μηνύματα.

Τόσο οι πολλές συμμετοχές στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας, που φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όσο και οι ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, ντόπιων αλλά και πολλών επισκεπτών, καταδεικνύοντας τη δυναμική του θεσμού.

Αυτή τη χρονιά η Οικολογική Γιορτή ΄΄ωρίμασε΄΄, πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο και η επιτυχία της αυτή ανεβάζει πλέον τον πήχη των στόχων ώστε του χρόνου να είναι ακόμη πιο αναβαθμισμένη, να έχει ακόμα περισσότερες συμμετοχές και επισκέπτες και να τύχει ακόμα μεγαλύτερης πανελλαδικής προβολής.

Γι ΄ αυτό και χρειάζεται η στήριξη ακόμα περισσότερων φορέων, χορηγών και εθελοντών ώστε όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Καρδίτσα, η Καρδίτσα της οικολογίας, που πρωτοπορεί και συνεχίζει να αντιστέκεται με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο απέναντι σε κάθε τι μίζερο και αρνητικό μας περιβάλλει.

Η οικολογία, εξάλλου, είναι στάση ζωής και αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να πρεσβεύει και να υπηρετεί τούτη η διοργάνωση συνεχίζοντας την προσπάθειά της ακόμα πιο δυναμικά.

 

Προηγούμενο άρθρο Χρ. Κατσαβριά : Προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στη β΄ ζώνη ο Νομός Καρδίτσας για το επίδομα πετρελαίου