Ειδήσεις

Αφιερωμένη στη Δημοτική Αγορά η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης


Όλα είναι έτοιμα για την 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης που οργανώνει, στις 9 και 10 Απριλίου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Τμήμα Europe Direct της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. και άλλους τοπικούς φορείς.

Φέτος, η διοργάνωση αφιερώνεται στη Δημοτική Αγορά, γι ΄ αυτό και όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο αίθριό της. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 8.30μ.μ., ενώ την Κυριακή 10 Απριλίου, και ώρα 10.30π.μ., θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα : «Δημοτική Αγορά – Από το χθες στο αύριο» η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επίσης, θα λειτουργεί Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή 12 εκθετών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Απριλίου, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν : ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αραμπατζής, ο Συντονιστής της 5ης Εαρινής Γιορτής κ. Θωμάς Χατζής, η Συντονίστρια Παράλληλων Εκδηλώσεων και Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα και ο Υπεύθυνος της ημερίδας και Ταμίας της ΟικόΣφαιρας κ. Ευάγγελος Κατσαρός.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις έχουν ως εξής :

 Τοποθέτηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δ. Αραμπατζή

Είναι μια διοργάνωση  που αν κρίνουμε από την ανταπόκρισή της στην τοπική κοινωνία αποτελεί ήδη έναν θεσμό για την περιοχή μας που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και στη συνειδητοποίηση της ανάγκης να στραφούμε στους βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή μας.

Πέρα από το εκθεσιακό μέρος της γιορτής που δίνει την ευκαιρία στους συμπολίτες να γνωρίσουν καλύτερα τα βιολογικά προϊόντα χειροτεχνικά είδη και οικολογικές δραστηριότητες,  επιλέξαμε φέτος να ασχοληθούμε και με το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής της Φύσης

Κι’ αυτό γιατί αποτελεί ένα σύμβολο για την πόλη μας που έχει συνδεθεί στενά τόσο με την ιστορία της, όσο και την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας, της αγοράς.

Θέλω να καλέσω τους Καρδιτσιώτες να έρθουν αυτό το διήμερο στη Δημοτική Αγορά με τα παιδιά τους για τα οποία υπάρχουν πολλές δραστηριότητες και να συμμετάσχουν σ’ αυτή την αληθινή  Γιορτή της Φύσης.

Τοποθέτηση του Συντονιστή της Γιορτής κ. Θωμά Χατζή

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου δεν είναι τυχαία. Διότι, η 5η Εαρινή Γιορτή της Φύσης είναι αφιερωμένη στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Αποτελεί μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει την 1η και 2η Εαρινή Γιορτή. Μια προσπάθεια να εστιάσουμε στην ανάδειξη του χώρου, ενός χώρου που έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη και όχι μόνο.

Τέλος, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει Εκθεσιακή Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, Ειδών Χειροτεχνίας και Οικολογικών Δραστηριοτήτων και ημερίδα. Επιπλέον, εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως ομιλίες, εργαστήρια, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για ένα ευχάριστο και δημιουργικό διήμερο.

Τοποθέτηση της Συντονίστριας Παράλληλων Εκδηλώσεων Κρύστας Λάππα

Η 5η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο ιστορικό κτίριο της δημοτικής αγοράς και στο ρόλο του ως ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, γι’ αυτό και φέτος όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις σχετίζονται με την χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για τη συνεργασία που είχαμε όλο το διάστημα της προετοιμασίας των εκδηλώσεων, καθώς και όλους τους εθελοντές και υποστηρικτές, χωρίς την αρωγή των οποίων δεν θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση σε   όλους τους συμπολίτες να συμμετάσχουν για μια ακόμη χρονιά στις εκδηλώσεις της Εαρινής Γιορτής της Φύσης και να τις αγκαλιάσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό.

 

Τοποθέτηση του υπεύθυνου της Ημερίδας Ευάγγελου Κατσαρού

Η ημερίδα με θέμα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ : Από το χθες στο αύριο» που διοργανώνουμε την Κυριακή 10 Απριλίου, και ώρα 10.30π.μ., έχει ως στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα της Αγοράς, όπως αυτά δημιουργήθηκαν από τη λειτουργία της μετά την ανακαίνισή της το 1998.

Επιδίωξή μας είναι, μέσα από όλα όσα θα μας αναπτύξουν οι καταξιωμένοι ομιλητές, αλλά και οι καλεσμένοι μας – καθώς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τόσο ο νυν δήμαρχος κ. Αλεξάκος, όσο και οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Αρχοντής, Κανταρτζής, Βερίλλης και Παπαλός – να βρούμε τους τρόπους εκείνους ώστε το σημαντικό αυτό μνημείο της πόλης μας να αποκτήσει το πραγματικό ΄΄χρώμα΄΄ και την ταυτότητα που του αρμόζει και που έχει να κάνει με το τρίπτυχο : Αγορά, πολιτισμός, διασκέδαση.

Καταλήγοντας, λοιπόν, ο στόχος μας μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια είναι να δούμε με ποιες διορθωτικές κινήσεις και με ποιες ουσιαστικές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις μπορούμε να αναδείξουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε τη Δημοτική Αγορά σαν ένα μνημείο που  μας αξίζει πραγματικά σαν πόλη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παλιά αγορά: Έκθεση φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας (ΛΕ.Φ.Κ.). Παρουσιάζεται καθ ΄ όλη τη διάρκεια του διημέρου στον εξώστη του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς.

Σάββατο πρωί 9 Απριλίου 2016

Ώρα 11.30-13.00

«Η Δημοτική Αγορά μέσα από τα μάτια των παιδιών» με την επίβλεψη της ζωγράφου Αλέκας Κουκόσια.

Υπεύθυνος : Εικαστικό εργαστήρι Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.

 

Σάββατο απόγευμα 9 Απριλίου 2016

Ώρα 17.30-19.00

«Ίχνη στο χρόνο»

Εκπαιδευτική δράση παιχνιδιού κρυμμένου θησαυρού με στόχο την αναζήτηση της ιστορικής διαδρομής του χώρου της Δημοτικής Αγοράς για παιδιά από 6 έως 12 ετών.

Υπεύθυνος : Σύλλογος Φίλων Μουσείου Πόλης

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής : κ. Ξένια Παπαθανασίου, τηλ. 6932605000

Ώρα 19.00 – 20.00

«Δημιουργίες με φυτά»

Ένα διαφορετικό εαρινό απόγευμα για παιδιά στην Δημοτική Αγορά.

Υπεύθυνη : Δήμητρα Παράσχη, Γεωπόνος MSC – Εκπαιδευτικός

Ώρα 20.00 – 20.30

Εγκαίνια – Χαιρετισμοί

Ώρα 20.30- 22.30

«Μουσικό πρόγραμμα»

  1. Λαϊκή ορχήστρα του Πολυφωνικού Ωδείου Καρδίτσας

Διεύθυνση: Δημήτρης Χατζόπουλος

  1. Μουσικό σύνολο ΄΄ΜΠΑΝΤΙΝΑ΄΄ – Μουσικό Γυμνάσιο Καρδίτσας

Διεύθυνση: Άγγελος Παλαπέλας

  1. Μουσικό σχήμα ΄΄ΑΠΟΗΧΟΣ΄΄

Άρης Φαλιάγκας – τραγούδι, Ρίτσα Πέτσα – τραγούδι, Ναπολέων Μουλιάκος – μπουζούκι, Άγγελος Παλαπέλας – πιάνο.

Παρουσιάζει : η Βανέσσα Στυλοπούλου

 

Κυριακή πρωί 10 Απριλίου 2016

Ημερίδα με θέμα: «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – από το χθες στο αύριο»

(Κατάστημα Ι4, Αίθριο Δημοτικής Αγοράς)

Προεδρείο: Βασίλης Μπέλλης και Θωμάς Χατζής

Ώρα 10.30 -10.50: Προσέλευση-Εγγραφές

Ώρα 10.50-11.00: Καλωσόρισμα και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Αραμπατζή και την Πρόεδρο της ΟικόΣφαιρας κ. Κρύστα Λάππα.

Ώρα 11.00-11.40: Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο και τους πρώην δημάρχους κ.κ. Δημήτρη Αρχοντή, Αθανάσιο Κανταρτζή, Δομήνικο Βερίλλη και Κώστα Παπαλό.

Ώρα 11.40-12.00:  Πρώην ενοικιαστές-χρήστες καταστημάτων Νέας Αγοράς πριν την ανακαίνιση, καταθέτουν μαρτυρίες, σκέψεις και αναμνήσεις.

Ώρα 12.00-12.20: Δημοτική αγορά: ένας θεσμός σε παρακμή;

Γούζιος Πολύβιος, Αρχιτέκτονας-Ζωγράφος

Ώρα 12.20-12.25: Ερωτήσεις

Ώρα 12.25-12.35: Δημοτική αγορά – ένα νεωτερικό εμπορικό κέντρο.

Φωτεινή Λέκκα, υπεύθυνη Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Δήμου Καρδίτσας

Ώρα 12.35-12.40: Ερωτήσεις

Ώρα 12.40-13.00: Δημοτική αγορά Καρδίτσας – Μια προσέγγιση από ψηλά. Σκέψεις και θέσεις της ΟικόΣφαιρας, παρουσιάζονται από το Βαγγέλη Κατσαρό, Πολιτικό Μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. της ΟικόΣφαιρας.

Ώρα 13.00-13.05: Ερωτήσεις

Ώρα 13.05-14.00: Τοποθετήσεις συνέδρων – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας

 

Χορηγός επικοινωνίας – βιντεοσκόπηση και απευθείας αναμετάδοση της ημερίδας : U Shop Computer Center – Παπαβασιλείου Βαγγέλης

 

Κυριακή απόγευμα 10 Απριλίου 2016

Ώρα 18.00-20.00

«Παιδιά στη Δημοτική Αγορά»

Υπεύθυνη : Ευαγγελία Μανούκα – Παπακωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

Ώρα 20.30 -22.00

Προβολή των ντοκιμαντέρ :

  1. «Οι παραδοσιακές Αγορές στη Θεσσαλονίκη (από την εκπομπή της ΕΡΤ ΄΄Από πέτρα και χρόνο΄΄) – Διάρκεια 26 ΄
  2. A visit at la Boqueria market – Barcelona – Διάρκεια : 10 ΄

Παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας : Η δημοκρατία σε ομηρία