Γ. Κρανιάς: Πέντε πανέμορφα ξεχασμένα και πεταμένα χιλιόμετρα

26 Σεπτεμβρίου 2017

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις για έργα στους δρόμους της περιφέρειας θα έπρεπε να τεθεί για άλλη μια φορά το ζήτημα του δρόμου «Στάση Μεσενικόλα-Μονή Κορώνας».

Η διαδρομή αυτή μήκους μόλις 4,7 Km, που αποτελεί τμήμα του οδικού κυκλώματος της λίμνης Πλαστήρα, δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια στη μοίρα του.

Τελευταία σοβαρή παρέμβαση ήταν η στρώση ασφαλτοτάπητα σε μήκος 1.5 Km που έγινε την εποχή που νομάρχης ήταν ο κ. Φωτης Αλεξάκος. Από τότε μέχρι πριν λίγες μέρες  ο δρόμος ξεχάστηκε λες και δεν υπήρχε.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα αποκαταστάθηκε πρόχειρα η άσφαλτος στο υπόλοιπο τμήμα των 3,2 Km η οποία ήταν  σε πλήρη αποσύνθεση.

Κόπηκε και η χαμηλή βλάστηση, όμως τα δέντρα εξακολουθούν να καλύπτουν τον δρόμο και τα τουριστικά λεωφορεία δεν  μπορούν ακόμα να περάσουν με αποτέλεσμα τα δύο χωριά ο Μεσενικόλας και το Μορφοβούνι να μην υπάρχουν πια σε κανένα πρόγραμμα τουριστικής περιήγησης της λίμνης.

Και όμως η διαδρομή αυτή θα άξιζε να αξιοποιηθεί γιατί εκτός των άλλων παρουσιάζει πλούσιο ιστορικό, τεχνικό αλλά και αισθητικό ενδιαφέρον.

Αποτελεί το μόνο αυθεντικό τμήμα της παλιάς εθνικής οδού «Καρδίτσης-Αγρινίου» που άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος της δεκαετίας του 1920, φυσικά χωρίς μηχανήματα, μόνο με χειρωνακτική εργασία. Σε όλο σχεδόν το μήκος της έχει πέτρινους τοίχους αντιστήριξης και θολωτά πετρόκτιστα γεφύρια. Περνάει μέσα από πυκνό δάσος δρυός, ενώ η θέα που προσφέρει στον διερχόμενο είναι απίστευτη και φθάνει από την Όθρυ μέχρι και τα Τρίκαλα. Για πολλά χρόνια ήταν η κύρια οδική αρτηρία που συνέδεε όλα τα χωριά από την Κορώνα μέχρι το Καροπλέσι με την Καρδίτσα, ενώ σήκωσε και όλο το βάρος της μεταφοράς των υλικών για την κατασκευή του φράγματος.

Και μετά από όλα αυτά φτάσαμε στην σημερινή εικόνα ντροπής λες και θα χρειάζονταν τα «δάνεια της Αγγλίας» για να επανέλθει ο πανέμορφος αυτός δρόμος σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Το ενδιαφέρον που έδειξε η περιφέρεια τις τελευταίες μέρες πρέπει να έχει και συνέχεια. Αν δεν πέσει ασφαλτοτάπητας στα 3,2 Km, o πάγος τον χειμώνα θα σκορπίσει και πάλι το οδόστρωμα, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει σοβαρή κλαδονομή, η οποία θα επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση των λεωφορείων.

Τόσο οι ευθύνες της περιφέρειας στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο δρόμος, αλλά άλλο τόσο και του δήμου Λίμνης Πλαστήρα  είναι μεγάλες.

 

 

ΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC