Ειδήσεις

Γ. Παπαδημητρίου : Ο συντελεστής ΦΠΑ στα ζώντα ζώα και στο κρέας


Στις 23 Απριλίου 2016, είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο – προβληματισμό σχετικά με τον ΦΠΑ στα ζώντα ζώα. Με αφορμή την ανάγκη (περισσότερο από ποτέ ένεκα και των εορτών το Πάσχα) να διευκρινιστεί αν, η πώληση από τους κτηνοτρόφους προς τις επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος (κρεοπωλεία κλπ), υπόκειται σε ΦΠΑ 13% ή 23%.

Ανέφερα ότι «..Προσωπικά δεν με νοιάζει ποιος θα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ. Δεν έχω να χάσω ή να κερδίζω κάτι, γιατί με το σκεπτικό που λειτουργώ κανείς από τους πελάτες μου δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι έκανα λάθος.  Δεν με ενδιαφέρει επίσης να αποδειχθεί ότι είχα δίκιο ή άδικο γιατί αν ήταν έτσι, δεν θα δημοσίευα το παρόν άρθρο για να μην εκτεθώ στην περίπτωση που η απόφαση της Διοίκησης είναι διαφορετική από τη δική μου άποψη».

Και κατέληγα λέγοντας ότι «Με ενδιαφέρει όμως, όπως και όλους τους συναδέλφους φαντάζομαι:

  1. Να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα αυτό και
  2. Να διευκρινιστεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί από 20.07.15 μέχρι και την ημέρα έναρξης ισχύος της αναμενόμενης διευκρινιστικής επί του θέματος του ΦΠΑ στα κρέατα».

 Σήμερα 11.05.16, δημοσιεύθηκε επιτέλους η ΠΟΛ.1058 η οποία έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου 20.04.16 με θέμα «Προσδιορισμός συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζωντανών ζώων που προορίζονται για σφαγή και στην πώληση κρέατος.»

Διαβάζοντας την ανωτέρω ΠΟΛ, δημιουργούνται εύλογες απορίες και προβληματισμοί, σε μέγιστο σημείο και χειρότεροι από τους προηγούμενους.

Στην §3 αναφέρει ότι ο κτηνοτρόφος επιβάλλει συντελεστή ΦΠΑ 23% όταν τα πουλά ζωντανά. Αυτό προκύπτει ούτως ή άλλως από την 1160/15, έτσι κι αλλιώς με 23% τιμολογούσαμε μέχρι τώρα, με 23% θα συνεχίσουμε να τιμολογούμε. Επομένως η αναφορά αυτή είναι πλεονάζουσα αλλά δεν πειράζει.

Στην ίδια παράγραφο συνεχίζει η ΠΟΛ, «στην περίπτωση που ο κτηνοτρόφος πωλεί ζώντα ζώα σε έμπορο κρεάτων, τα οποία, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταφέρονται στο σφαγείο  με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος και επιβαρύνεται με τα έξοδα της σφαγής, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει με 23% τα ζώα που πωλεί.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έστω ότι  είμαι κτηνοτρόφος και πουλάω  10 πρόβατα στον κρεοπώλη με συμφωνία 3,00€ / κιλό, με το κόστος του σφαγείου να επιβαρύνει τον κρεοπώλη. Τότε:

  • Τα μεταφέρω στο σφαγείο.
  • Σφάζονται και προκύπτει καθαρό κρέας 100 κιλά.
  • Τιμολογώ 100 κιλά Χ 3,00€ = 300,00€ + 23% ΦΠΑ = 369,00€ συνολική αξία,

καθότι η ΠΟΛ ορίζει πως εφόσον (κατόπιν συμφωνίας) το κόστος σφαγείου το πληρώνει ο έμπορος κρεάτων, τιμολογώ με ΦΠΑ 23%

 

Πάμε παρακάτω.

«§4: 4. Αντίθετα, στην περίπτωση που κατόπιν συμφωνίας, τα ζώντα ζώα μεταφέρονται στο σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, και στη συνέχεια παραδίδονται στον έμπορο, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει τα πωληθέντα είδη διακριτά με τον προβλεπόμενο κατά περίπτωση συντελεστή, ανάλογα με την δασμολογική κλάση στην οποία κατατάσσονται τα είδη αυτά, π.χ. τα βρώσιμα κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων με συντελεστή Φ.Π.Α. 13%, ενώ τα έντερα, οι κύστες και τα στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, με συντελεστή Φ.Π.Α. 23%».

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Εγώ ο κτηνοτρόφος πουλάω στον κρεοπώλη (κατόπιν συμφωνίας πάντα), 10 πρόβατα αλλά τα έξοδα σφαγείου είναι δικά μου. Προκύπτουν 100 κιλά κρέας. Σύμφωνα με τα παραπάνω,

  • θα τιμολογήσω 100 κιλά Χ 3,00€ = 300,00 + ΦΠΑ 13%, = 339,00€ συνολική αξία.

Το αποτέλεσμα της ΠΟΛ. 1058 μόνο το προσδοκώμενο δεν ήταν. Απεναντίας πρόσθεσε μεγαλύτερη θολούρα στην ήδη υπάρχουσα.

Τι σημαίνει κατόπιν συνεννόησης; Από τον προβληματισμό των προηγούμενων μηνών σχετικά με το θέμα αυτό, ποιο σημείο ήταν τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητό;

Επισημαίναμε με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να είναι σαφής ο τρόπος λειτουργίας και να μην δημιουργείται πανικός στην αγορά, κάτι το οποίο συμβαίνει τώρα: κανένας έμπορος δεν πρόκειται να αγοράσει ζώα ή σφάγιο ή όπως διάολο θέλετε πείτε το, με ΦΠΑ 23%.

Κι όταν λέει η ΠΟΛ ότι ο κτηνοτρόφος μεταφέρει τα ζώα στο σφαγείο για λογαριασμό του τι ακριβώς σημαίνει; Έστω ότι είμαι κτηνοτρόφος και πάω στο σφαγείο 10 αρνιά για σφάξιμο για λογαριασμό μου. Το κρέας 100 κιλών που προέκυψε από τα ζώντα 10 αρνιά τι το κάνω; Προφανώς το πουλάω στον έμπορο,  επομένως η με αυτή τη μορφή σφαγή των αμνών, γίνεται με μόνο σκοπό την έκδοση τιμολογίου πώλησης με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%. Ποιος παραγωγός θα το έκανε αυτός Κανείς.

Άραγε, εφόσον η έκδοση του τιμολογίου παροχής για τα έξοδα σφαγείου γίνει στο όνομα του κτηνοτρόφου, αυτό δεν θεωρείται ότι είναι συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας εκτροφής των ζώων; Υπό αυτή την έννοια, ο ΦΠΑ στην πώληση θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είναι 23%, είτε ζωντανά είτε σφαγμένα.

Καλό είναι οι συντάκτες της εν λόγω ΠΟΛ, να ξαναδούν με προσοχή όλα όσα αναγράφονται και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την υλοποίηση των γραφομένων της διάταξης, βάζοντας τον εαυτό τους στην πλευρά του επαγγελματία που καλείται να υλοποιήσει τη διάταξη αυτή. Ας δουν με το μάτι το λογιστή, του εμπόρου ή του κτηνοτρόφου, τι τους ζητάνε να κάνουν  με την εν λόγω ΠΟΛ και κατά πόσο αυτό είναι υλοποιήσιμο. Φανταστείτε στο βιβλίο εσόδων – εξόδων, να υπάρχουν δύο στήλες, η μία να λέει «πωλήσεις 13% κρέατος με σφαγή για λογαριασμό μου» και η άλλη να λέει «πωλήσεις 23% ζωντανών ζών σε εμπόρους σε μορφή κρέατος κατόπιν συνεννόησης» Νομίζω ότι μια παράκρουση θα την έχουμε.

Τέλος, μετά και την έκδοση της παρούσας, φοβάμαι ότι η τιμολόγηση θα συνεχίσει να είναι ένα μπάχαλο. Μακάρι να βγω ψεύτης.

(Υ.Γ.: Από τη στιγμή που εκδόθηκε διευκρινιστική, θεωρήθηκε ότι πράγματι οι ΠΟΛ 1160/15 & 1168/15                                 χρειάζονταν περαιτέρω ανάλυση. Δεν αναφέρθηκε πουθενά στην παρούσα 1058, τι γίνεται με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20.07.15 και μέχρι σήμερα, με διαφορετικό συντελεστή).

 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ   

Φοροτεχνικός,  Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.

(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών

Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)

Μέλος Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)

Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία ξεκίνησαν τα Μενελαϊδια
Επόμενο άρθρο Κλειστό λόγω εργασιών το τμήμα του πεζοδρόμου Πλαστήρα