Ειδήσεις

Δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας από το μπλόκο της Νίκαιας


Ήρθαμε σήμερα στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουμε αφ’ ενός τη στήριξή μας σε δίκαια αιτήματα των αγροτών κι αφ’ ετέρου να επαναβεβαιώσουμε την κεντρική θέση της αιρετής Περιφέρειας πως το 2017 πρέπει να είναι το έτος της Παραγωγής για τη Θεσσαλία και γενικότερα την πατρίδα μας.

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι τον τρόπο και τους τρόπους κινητοποίησης τους αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες, αποφεύγοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Κατά την προσωπική μου άποψη που έχω καταθέσει δημόσια και την επαναλαμβάνω, είναι χρήσιμο για τους αγρότες να επιζητούν και να εξασφαλίζουν τη στήριξη της κοινωνίας και επειδή την αξίζουν λόγω της μεγάλης και πολύπλευρης προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά κι  ετέρου επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο προωθούν πιο αποτελεσματικά τα αιτήματά τους στην κεντρική κυβέρνηση.

Όσον αφορά στην ουσία των ζητημάτων που τίθενται,  τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους «καίνε» σήμερα το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, η πολύ μεγάλη επιβάρυνση τους ιδίως όσον αφορά τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, ότι στερούνται επαρκούς χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα στην πλειονότητά τους, σε πολλά προϊόντα πληρώνονται με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ με καθυστέρηση ανταποκρίνεται και το κράτος στις πληρωμές του (επιδοτήσεις, προγράμματα, αποζημιώσεις).

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση δημόσια για την αναγκαιότητα στήριξης της παραγωγής με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται γενναίες, ρηξικέλευθες, τολμηρές αποφάσεις για:

-Μείωση φορολογικών συντελεστών,

-Εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών,

-Χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα από το τραπεζικό σύστημα με λογικά επιτόκια,

-Μείωση του κόστους παραγωγής,

-Προκήρυξη όλων των επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20,

-Διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων ποιοτικού νερού με μια σειρά έργων και με μεταφορά νερού από τον Αχελώο,

-Ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα για τη διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε λάθος βάση.

Θα έπρεπε να είναι στη βάση της παραγωγής, όχι στη βάση είσπραξης των φόρων.

Από το 2011 και μετά, ενώ μειώνεται η παραγωγή αυξάνονται οι φόροι. Άρα έχεις στραγγίσει την κοινωνία από φόρους, δε μπορείς να πας άλλο. Είναι λάθος, εμείς πρέπει να οδηγήσουμε τη διαπραγμάτευση στην παραγωγή.

Αν δεν παράγει η χώρα μας, όλα τελείωσαν.

Γι’ αυτό, λοιπόν, καλούμαστε όλοι μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το 2017 να αποδειχθεί όντως το Έτος της Παραγωγής.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνουμε το παράδειγμα εφαρμόζοντας ένα ουσιαστικό πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα με έργα, δράσεις και επενδύσεις προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ για έργα στον αγροτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, έχουμε βελτιώσει τις υπηρεσίες και συντμήσει δραστικά το χρόνο εξυπηρέτησης αγροτών και επιχειρήσεων, πάντοτε στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο επιβάλλει το κεντρικό κράτος λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού.

Διαβεβαιώνω και πάλι ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αποφασιστικά, σταθερά δίπλα σε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο και τις οικογένειές τους.

Προηγούμενο άρθρο H ΠΕΔ τίμησε την Καρδιτσιώτισσα αθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Επόμενο άρθρο Εορτή της συνάξεως των τριών Ιεραρχών στην Ιερά μας Μητρόπολη